Dirilt Kalbini

9 puan

Kitabın yazarı Nouman Ali Khan eğitimine Suudi Arabistan'da başlamış, Pakistan'da sürdürmüş ve A.B.D.'nde tamamlamış. Müteakiben yerleştiği A.B.D.'nde Arapça dersleri vermeye başlamış.

Bana göre kitabın tek eleştirilecek yani, yazarın okurun temel seviyede Arapça bildiğini varsayması ve ele aldığı konularda sık sık Arapça ifadelere yer vermesi. Ancak bu gerçekten eleştirilmesi gereken bir husus mu yoksa normal mi karşılanmalı bilemiyorum. Belki de benim Arap diline oldukça yabancı olmamdan dolayı bu izlenime kapılmış olabilirim.

Ancak şunu da eklemeliyim ki; okuduğum ve gördüğüm kadarıyla çevirmen yapmış olduğu mükemmel çeviriyle, okurun anlamasını azami derecede kolaylaştırmış.

Bunun dışında kitap tekrar tekrar okunmaya değer. Hatta dini konulara ilgi düzeyinize göre başucu eserlerinizden biri de olabilir.

Benim en çok beğendiğim husus, yazarın bilindik konuları yeni bir üslupla okuyucuya aktarması. Tıpkı Mevlana'nın "yeni bir şeyler söylemek lazım" dediği gibi... Durum böyle olunca; okur kitabı okurken yazarın samimiyetine inanıyor, ona güveniyor ve bu yazar-okuyucu etkileşiminden gerçek anlamda istifade ettiğini hissediyor. Bu da kitabın okunmasını sıkıcı olmaktan kurtarıyor.

Yazarın üslubundaki en çok takdir ettiğim husus; dini hassasiyetleri tehdit içerikli söylemlere odaklanmış biçimde değil, nasihat verir biçimde değil, halden anlayan ve okur ile hemhal olan bir tarzda aktarıyor olması. Vurguladığı konular özünde hep olumlu, teşvik edici, cesaret verici ve ilgi uyandırıcı.

Hani "dost acı soyler" deyip, konuyu cehennem korkusu etrafında dolandırararak itici nasihatlerde bulunan tipler vardır ya; yazar bunun tam aksine, hedef okur kitle ile gerçek bir empati kurma yolunu seçiyor.

Bu bağlamda bir itirafta bulunayım; Arap bir yazarın İslamiyeti böyle modern, olumlu ve sempatik bir tarzda anlatması beni başlangıçta çok şaşırttı; sayfalar ilerledikçe yazarın konulara pozitif yaklaşımı ve anlatım üslubu beni kendisine hayran bıraktı.

Bu kitapta şu sorular için doyurucu cevaplar bulmak mümkün:
- Dua nasıl edilmeli?
- Şükrün önemi nedir?
- Günümüzün kronik hastalıklı ruhları doğruyu nasıl bulabilir?
- İlişkilerimize gerekli özeni nasıl göstermeliyiz? Saygı ve empatinin bu açıdan yeri nedir?
- Kız çocuklarına hak ettikleri değer veriliyor mu?
- İslâm dininin ve mensuplarının imaj kaybı nasıl giderilebilir?

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »