Dirilt Kalbini

Kitap açıklaması henüz eklenmemiş.


Değerlendirmeler

değerlendirme
9 puan


En az bir buçuk ila iki yıl arası Nouman Ali Khan'ın videolarını takip ediyorum. Kendisinin 7'den 70'e herkese hitap eden tarzıyla Kur'an ayetleri üzerinde verimli ve başarılı bir çalışma yapıyor. Şöyle söyleyebilirim ki onun anlatım tarzını anlamayan insan çok azdır, diye düşünüyorum. Verdiği örnekler gündelik ve halkın anlayacağı şekilde... Size sizi anlatan, sizden biri... Sizi anlıyor, sizi tanıyor; çünkü kendini tanıyor... Kendisi bir imam veya şeyh vb. bir şey değil, zaten kendini hiçbir şekilde öyle tanımlamıyor; Kur'an talebesi ve öğretmeni olarak tanımlıyor... Kur'an'ın en iyi şekilde anlaşılmasını arzuluyor. Şahsen kendisinin anlatımı ile bir çok şeyi öğrenme fırsatım oldum, Allah razı olsun.

Bu kitap da onun konferans ve hutbelerinden alıntılarla, onun gözetiminde hazırlanmış. Toplamda iki kitabı mevcut, ilkini okuma imkanı bulduk, ikincisini de buluruz inşallah diye umuyorum. Kitap, dua nedir, ne değildir? Nasıl edilmelidir gibi sorularla başlamış ve eleştiri tutkumuz ile devam ederek parasal konulardaki tavrımız ve de güncel diğer bazı meselelerle sonlandırmış. Elbette tüm bu tefekkür ve inceleme Kur'an temelli olarak gerçekleştirilmiş ve bizde Kurânı bir bakış açısı yerleştirmeyi amaçlamış. Beğenerek okudum, videoları görmeyen, görme imkanı olmayan kişiler (bilhassa belli yaş üstü yetişkinler için) için onun konuşmalarından hazırlanmış kitapların çoğaltılmasını isterim. Ayrıca öğrettiği şeyleri somut olarak elde tutmak da ayrı bir önemli diye düşünüyorum. Sonuçta videolara her daim erişemeyebiliriz ama kitap, çoğu zaman elimizin altında.

Kesinlikle alıp okumanızı tavsiye ederim, gündelik bazı sorunlarımıza ve hatalarımıza dikkat çekici konular seçildiği için çok faydalı olacağı kanaatindeyim.

Kitabın bana göre rahatsız edici bir kusuru varsa o da imla konusunda fazla özen göstermemiş olmaları. Bir de kapakta kullanılan fotonun çözünürlüğü biraz düşük, Timaş gibi bir yayınevinden beklenmeyecek bir şey bana göre.

8 puan

sade bir dille yazılmış, okudukça insanın kalbini titreten, verdiği örneklerle -evet ya doğru dedirten bir kitap.

9 puan

Kitabın yazarı Nouman Ali Khan eğitimine Suudi Arabistan'da başlamış, Pakistan'da sürdürmüş ve A.B.D.'nde tamamlamış. Müteakiben yerleştiği A.B.D.'nde Arapça dersleri vermeye başlamış.

Bana göre kitabın tek eleştirilecek yani, yazarın okurun temel seviyede Arapça bildiğini varsayması ve ele aldığı konularda sık sık Arapça ifadelere yer vermesi. Ancak bu gerçekten eleştirilmesi gereken bir husus mu yoksa normal mi karşılanmalı bilemiyorum. Belki de benim Arap diline oldukça yabancı olmamdan dolayı bu izlenime kapılmış olabilirim.

Ancak şunu da eklemeliyim ki; okuduğum ve gördüğüm kadarıyla çevirmen yapmış olduğu mükemmel çeviriyle, okurun anlamasını azami derecede kolaylaştırmış.

Bunun dışında kitap tekrar tekrar okunmaya değer. Hatta dini konulara ilgi düzeyinize göre başucu eserlerinizden biri de olabilir.

Benim en çok beğendiğim husus, yazarın bilindik konuları yeni bir üslupla okuyucuya aktarması. Tıpkı Mevlana'nın "yeni bir şeyler söylemek lazım" dediği gibi... Durum böyle olunca; okur kitabı okurken yazarın samimiyetine inanıyor, ona güveniyor ve bu yazar-okuyucu etkileşiminden gerçek anlamda istifade ettiğini hissediyor. Bu da kitabın okunmasını sıkıcı olmaktan kurtarıyor.

Yazarın üslubundaki en çok takdir ettiğim husus; dini hassasiyetleri tehdit içerikli söylemlere odaklanmış biçimde değil, nasihat verir biçimde değil, halden anlayan ve okur ile hemhal olan bir tarzda aktarıyor olması. Vurguladığı konular özünde hep olumlu, teşvik edici, cesaret verici ve ilgi uyandırıcı.

Hani "dost acı soyler" deyip, konuyu cehennem korkusu etrafında dolandırararak itici nasihatlerde bulunan tipler vardır ya; yazar bunun tam aksine, hedef okur kitle ile gerçek bir empati kurma yolunu seçiyor.

Bu bağlamda bir itirafta bulunayım; Arap bir yazarın İslamiyeti böyle modern, olumlu ve sempatik bir tarzda anlatması beni başlangıçta çok şaşırttı; sayfalar ilerledikçe yazarın konulara pozitif yaklaşımı ve anlatım üslubu beni kendisine hayran bıraktı.

Bu kitapta şu sorular için doyurucu cevaplar bulmak mümkün:
- Dua nasıl edilmeli?
- Şükrün önemi nedir?
- Günümüzün kronik hastalıklı ruhları doğruyu nasıl bulabilir?
- İlişkilerimize gerekli özeni nasıl göstermeliyiz? Saygı ve empatinin bu açıdan yeri nedir?
- Kız çocuklarına hak ettikleri değer veriliyor mu?
- İslâm dininin ve mensuplarının imaj kaybı nasıl giderilebilir?

9 puan

Anlatımı, konuların içeriği, dilinin sadeliği her şeyiyle çok güzel ve faydalı bir eser. Bu kitaptan sonra Nouman Ali Khan'in YouTube'daki videolarını da izlemeye başladım. Onlarda oldukça faydalı.


Baskı Bilgileri

224 sayfa



Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

gamzelaa HoRu-ki Merveguv iso336 mugem
19 kişi

Okumak İsteyenler

gunay1
1 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski