Çatıdaki Pencere

9 puan

Büyük yazar Jose Saramago'nun kayıp olan ve öldükten sonra yayınlananÇatıdaki Pencere edebiyat çevrelerince bu kitap bir mücevher olarak kabul edilmiştir.

Roman 1952 yılında Lİsbon'da altı daireli üç katlı bir apartman ve altı ailenin yaşantıları aile içi olaylar birbirleri ile olan ilişkiler üzerine kurulu.

Bir Saramago sever olarak çok severek okudum ve çok keyif aldım adeta romandaki müthiş karakterlerle sanki eskiden beri tanıyormuş gibi bir arada yaşadım. Benim bu roman için tek kelimelik bir yorumum olur.MÜTHİİŞ.

Biraz kitabın ön sözünü yazan Saramago'nun eşi ve halen Saramago vakfı başkanıda olan Pilar Del Rio'dan alıntı yaparak bu kitabın serüveninden bahsetmek isterim

Saramago bu kitabı yazarlığa ilk başladığı yirmili yaşların sonlarında 1949-1950 yıllarında yazmış.Teslim ettiği ve büyük bir merak ve hevesle beklediği cevap asla gelmemiş gelmediği gibi kaybolmuş ta ki 1989 yılına kadar.Artık Saramago dünya çapında çok ünlü bir yazardır, Bir gün o yayınevinden görüşmek istediklerini taşınma esnasında kaybolan kitabın bulunduğunu Bu kitabı izinleri olursa yayınlamaktan onur duyacaklarını belirten bir telefon gelir. Saramago beklediği daha sonra düşünürüz gibi gönül alıcı bir cümleyi bile esirgeyen yayınevine gider ve hayır der ve teslim ettiği kitabı alır ve ölene kadar hiç açmadan bir kenara atar.Öldükten sonra eşi Pİlar Del Rio yayınlatır. ve anında büyük ilgi görür. Edebiyatçılar bu bir mücevher diye niteleyip bir insan yirmili yaşalarda nasıl bu kadar bilge ve insan analizi yapabilir diyede hayretlerini gizlemezler.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »