Nefaisperest

Profil Resmi
Detayları:  İzmir, Erkek
0 takip ettiği ve 0 takip edeni var. 0 değerlendirme yapmış.

Son Aktiviteler

Profil Resmi
Nefaisperest kütüphanesine ekledi.
Matematik ve Mona Lisa - Leonardo da Vinci'nin Sanatı ve Bilimi

ABDde kısa sürede 7. baskıya ulaşan, önsözü Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu tarafından kaleme alınan Matematik ve Mona Lisa, ABDli yazar Dan Brownın Da Vinci Şifresi adlı romanında da yer alan, Leonardo Da Vincinin sanatı ve bilimi arasındaki bağlantıları bir bilim adamı ve sanatçı gözüyle anlatıyor.Seçkin bir bilim adamı ve sanatçı olan Prof. Bülent Atalay, hem bilim adamlarının hem de sanatçıların doğada saptadığı oranlara, modellere, şekil ve simetrilere dikkat çekerek, Leonardo da Vincinin çalışmalarının temelini oluşturan bilimi, matematiği, altın oran kavramını, Fibonacci dizisini ve sanatla bilim arasındaki etkileşimi inceliyor. Kitapta ayrıca Leonardo da Vincinin Haliç ile Boğaziçi üzerinde yapmayı tasarladığı iki köprüye, Sultan II. Bayezite yazdığı mektuba ve Osmanlılarla olan bağlantısına da yer veriliyor.

ABDde kısa sürede 7. baskıya ulaşan, önsözü Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu tarafından kaleme alınan Matematik ve Mona Lisa, ABDli yazar Dan Brownın Da Vinci Şifresi adlı romanında da yer alan, Leonardo Da Vincinin sanatı ve bilimi arasındaki ba... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 10 yıl
Profil Resmi
Nefaisperest kütüphanesine ekledi.
Bulfinch Mitolojileri

Thomas Bulfinch 1855 yılında popüler Eski Yunan ve Roma mitlerini anlatan bir eser hazırladı. Eserin yakaladığı başarının ardından Kral Arthur ve Şövalyeleri, İskandinav ve Doğu mitleriyle Charlemagne Efsanelerini içeren iki kitap daha kaleme aldı. Yayımlandığı günden itibaren başucu kitabı niteliğini kazanan bu üç yapıt, çeşitli editörlerin birtakım eklemeleriyle birlikte XX. yüzyılın başından itibaren genellikle bir arada basılmaya başlandı ve zamanla Bulfinch Mitolojileri adını alarak bu şekliyle ünlendi. 150 yıllık bir eser olmasına rağmen günümüzde halen işlevselliğini koruyan ve artık bir klasik haline gelen bu çalışmayı dünya mitolojileriyle ilgilenen okuyucuların ilgisine sunuyoruz.

Eserlerinin asıl amacı Bulfinch'in kendi ifadesiyle "mitolojik öyküleri bir eğlence kaynağına dönüştürerek anlatmak" ve bu sayede edebiyat, müzik, resim gibi sanat dallarının içine işlemiş birtakım mitleri açıklayarak bunları sıradan okuyucuya aşina kılmaktır. Gerçekten de bu yapıt Hawthorne, Whitman, Lord Byron, Marlowe, Göethe ya da Milton gibi klasik şair ve yazarların veya Handel ve Vivaldi gibi bestecilerin eserlerini mitolojik arkaplana hakimiyetsizlikten dolayı tam olarak anlayamayan okuyucu ve dinleyicilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak kaleme alınmıştır.

Günümüz Batı yazarları arasında da şu ya da bu şekilde Bulfinch'in eserinde yer verdiği mitolojik hikâyeleri kullanmayan bir isim bulmak zordur. Hatta bazı çağdaş eserler tamamen mitolojik ögelerle bezenmiştir; örneğin XX. yüzyılın en önemli edebiyat eserlerinden biri sayılan James Joyce'un Ulysses'i Homeros'un Odysseia'sına adeta göbek bağıyla bağlıdır. J. R. R. Tolkien'in Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi serisi ise Tolkien'in kendini araştırmaya adadığı Kelt ve Germen mitolojilerine çok şey borçludur. Popüler kültüre baktığımızda, George Lucas'ın ünlü Yıldız Savaşları serisinin Charlemagne ve etrafındaki şövalyelerin efsanelerinden esinlendiğini, J. K. Rowling'in Harry Potter serisinde Eski Yunan mitolojisinin ve genel olarak ortaçağ efsanelerinin izlerini görürüz. Bu eserleri, beslendikleri arka plana hakim olarak okumanın kişinin dimağında ayrı bir tat bırakacağı kuşkusuzdur. Elinizdeki kitap sırf bu niteliğiyle bile okumaya değer olmakla birlikte, alanında uzmanlaşmak isteyen kimseler için mitoloji dünyasına açılan bir kapı görevini görmekten de geri kalmaz.

Thomas Bulfinch 1855 yılında popüler Eski Yunan ve Roma mitlerini anlatan bir eser hazırladı. Eserin yakaladığı başarının ardından Kral Arthur ve Şövalyeleri, İskandinav ve Doğu mitleriyle Charlemagne Efsanelerini içeren iki kitap daha kaleme aldı. Y... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 10 yıl
Profil Resmi
Nefaisperest, 2014 Okuma Hedefi için kendine 25 kitap hedef koydu.

Hedefe doğru 0 kitap okumuş. okuduğu kitaplar

%0
2014 Okuma Hedefi

2014'de kaç kitap okumayı hedefliyorsunuz?

2014'de kaç kitap okumayı hedefliyorsunuz?

10 yıl
Profil Resmi
Nefaisperest şu an okuyor.
Kuyucaklı Yusuf

Bu manasız ve yabancı hayatta bir tek şeye hakikaten sarılmış, hakikaten inanır gibi olmuştu. Bu da karısı idi. Muazzez'in varlığı Yusuf için büyük, boşlukları dolduracak mahiyette bir şey değildi, fakat onun yokluğu müthişti. Onun bu kadar sebepsiz yere, bu kadar insafsızca Yusuf'un hayatından koparılması çıldırtacak kadar acı idi. Hayatında asıl aradığı şeyin Muazzez olmadığını biliyordu, fakat Muazzez olmadan bunu aramaya muktedir olamayacağını sanıyordu.

Kuyucaklı Yusuf Türk edebiyatının belki de en romantik kahramanıdır. Hayatın ve insanların zalimliği karşısındaki naif duruşu ile bir yandan trajik bir sona ilerlerken, bir yandan da yaşadığı lirik aşk hiyakesinin kahramanı olarak edebiyat tarihinde yerini almıştır.

Bu manasız ve yabancı hayatta bir tek şeye hakikaten sarılmış, hakikaten inanır gibi olmuştu. Bu da karısı idi. Muazzez'in varlığı Yusuf için büyük, boşlukları dolduracak mahiyette bir şey değildi, fakat onun yokluğu müthişti. Onun bu kadar sebe... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 10 yıl, 3 ay
Profil Resmi
Nefaisperest kütüphanesine ekledi.
İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 10 yıl, 3 ay
Profil Resmi
Nefaisperest kütüphanesine ekledi.
Değişimin Tanıkları -Ortaçağ Türk Sanatında Süsleme ve İkonografi

Selçuklu sanatı, özel olarak süslemeler üzerine yapılan araştırmalar şunu gösterdi ki; ayrıntılı biçim çözümlemeleri yanında şekil ve motiflerin anlam boyutu ortaya konulmadıkça bir yere varmamız mümkün değildir. Çünkü ortaçağ süsleme anlayışı içinde, hem Budizm ve İslam tarikatları, hem de totemizm ve avcı-göçebe toplum yapısının inançları birlikte kaynaşıyorlar. Bunlara eklenen Anadolu yorumu ise Selçuklu kimliğini öne sürüyor. Türk sanatının kavranabilmesi için ikonografi yönteminin tek başına geçerli olamayacağı açıktır. O halde bu yöntemin sınırlarını aşarak, daha özel anlatım dillerini de çözmek durumundayız. Bu kitapla, son 20 yıl içinde bu alanda yapılan tartışmaları gündeme getirirken, son bölümde sunduğumuz geniş bir bibliyografyayı ile daha yeni araştırmalara yol açmak istedik. (Arka Kapak)

Selçuklu sanatı, özel olarak süslemeler üzerine yapılan araştırmalar şunu gösterdi ki; ayrıntılı biçim çözümlemeleri yanında şekil ve motiflerin anlam boyutu ortaya konulmadıkça bir yere varmamız mümkün değildir. Çünkü ortaçağ süsleme anlayışı içinde... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 10 yıl, 3 ay
Daha Fazla Göster

Nefaisperest şu an ne okuyor?

Nefaisperest şu anda kitap okumuyor.

Favori Yazarları (0 yazar)

Favori yazarı yok.