Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Bir kitabı iki defa okumak

Tartışma Cevapları
« geri 1 2

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 13 cevap.
6 kişiden 6 kişi beğenmiş.

Bugüne kadar sadece simyacıyı çok kere okudum. En son 21 yaşımda bıraktım okumayı: ))Sanırım 7 yada 8 kere okumuşumdur. Onun dışında hiç bir kitabı üst üste iki kere okumadım. (sanırım : )))))
Bunun sebebi yani bir kitabı iki kere okumak istemenin sebebi, tesadüf(?).

Hayatınızda zaman zaman öyle çıkmazlara giriyorsunuz ki, kapkaranlık bir yolda buluyorsunuz kendinizi yada kafanızın içinde koskoca bir yarık olşuyo ve ne yaparsanız yapın onu kapatamıyorsunuz. İşte o anda onunla karşılaşıyorsunuz. Okumak olmuyor bu yutmak, emmek, sevişmek! Karanlığınızın kandili oluyor o kitap , kafanızda oluşan yarığı, puzzelin eksik parçası gibi tam manasıyla dolduran parça. Ve sonrasında ne zaman aynı durumu tekrar yaşamak durumunda kalsanız o kitabı ve o anı hatırlıyor ve ona ihtiyaç duyuyorsunuz. Belki de onunla iken geçen zamanı tekrar yaşamak ve yaşatmak için.

Bu bir yol diğeri ise bunun tam tersi. İlk okuduğunuzda pek çok sebepten ötürü bişey anlmadığınız bir kitaba yıllar sonra tekrar açıp baktığınızda şifresini çözmüş gibi muamele edebiliyorsunuz : ))

8 yıl, 9 ay     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

bazı kitaplar diğerlerine oranla daha fazla etki bırakabiliyor.. bundan dolayı da zaman içinde o kitabı bir kez daha okuma isteği duyuyor insan. bir nevi tadı damağımda kaldı hadisesi :) ben yanılsamalar kitabını iki kez okudum.

8 yıl, 9 ay     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Okuma eylemi için yapılan okuma tekrarlanmaz.
Bilme eylemi için yapılan okuma tekrarlanabilir!

Bir kitabın son sayfasına okuma eylemiyle değil bilme eylemi ile varılır. Bazen kitabı 1 kere okumayla kitabın son sayfasına varılmış olur, bazen 5 kez okumayla varılmış olmaz!

8 yıl, 9 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Ikıncı defa okumanın hafıza kaybı yaşamaktan dolayı olduğunu sanmıyorum en azından benim için öyle olmadı. Çok beğendiğim kitaplar varki onları ne kadar okusam doyamıyorum. Her kitap için diyemem ama bazı eserler bir kaç defa okumakla aynı zevki veriyor hatta bazen daha fazla etkileyici oluyor. Çünkü diyelim ki 5 sene önce okuyan ben ,5 sene sonraki ben le farklı oluyor algılar tecrübeler değişmiş artmış olunca bir başka oluyor okuduğunu tekrar okumak.mutlaka herkes aynı düşünmeyebilir ,farklıyız hepimiz doğal olarak öyle olacak:)

8 yıl, 9 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Bazı arkadaşların okuma serüveni ile ilgili (!) kesin/keskin imalar/imlalar kullanmasını pek yadırgıyorum doğrusu. Aynı kişinin farklı konulardaki yorumlarına baktığımda hep aynı üslubu görüyorum. Nein/İmpossible/asla/kata

Durun bi yahu.... Okumak istekle arzu ile şevk ile güzeldir. Bu güzel ve özgür eylemin , ifadesi (!) bu olmamalı kanımca . Olsa olsa (...) bu olmalı. Çünkü herkesin okurken anladığı, sevdiği, hoşlandığı, şeyler bambaşkadır ve sınırlandırlamaz, kural konulamaz.

Kimi üç okur, kimi beş, kimi bi kere . Hatta kimi yarım bırakmaktan zevk alır. Bunun bilme, okuma diye gruplandırılması da komik.

Her kitap öğreticidir.

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi olduğu gibi her okuyucunun da bir okuyuşu vardır.

Kimi ilk kapaktan son kapağa kadar okur. Alışkanlık edinmiştir belki. Belki de o gün canı öyle istemiştir. Kimi ise oralarla ilgilenmez. Yada o gün canı öyle istemiştir.
"Asla öyle olmaz. Kitap 1. sayfadan başlar (!), demek bu özgür eylemin kanadını kırmak, ya da onu altın kafese tıkmaktır.

Nasıl okuduğunuzu anlatın ama nasıl okumam gerektiğine karışmayın lütfen.(!)
Ne anladığınızı anlatın ama ne anlamam gerektiğine karışmayın lütfen. (!)
Niçin okuduğunuzu anlatın ama niçin okumam gerektiğine karışmayın lütfen .(!)


8 yıl, 9 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Bir kitabı ikinci kez okumaya değer görmeyen arkadaşlar daha önce hiç Borges okumamış olsa gerek :)

(+ bir kitabın sonsuzluğu konusu ustanın Kum Kitabı öyküsünde değerlendirilmektedir, tavsiye ederim)

Aslında bir kitabı ikinci kez okuma eylemi genelde çocuklukta başlayan bir alışkanlıktır (ya da zevktir demek daha doğru olur sanırım). Çünkü beyinsel faaliyetleri daha yeni şekillenmektedir ve her okuyuşta farklı bir ayrıntı yakalayıp, farklı şeyler öğrenir.

8 yıl, 3 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Ben lise yıllarımda Harry Potter serisinin kitaplarını tekrar tekrar okurdum. Bazılarına 3-4 kere okumuşluğum var. Bu seri bana inanılmaz bir mutluluk veriyor. Her okuduğumda tekrar soyutluyorum kendimi dünyadan, içinde bulunduğum sıkıntılardan.
Üniversiteye başladığımdan beri bıraktım tabi, olabildiğince yeni kitaplar peşindeyim. Sadece "İstanbul Hatırası" nı tekrar okudum. Polisiye roman iki kez okunmaz ama benim amacım İstanbul ile ilgili olan bilgileri beynimde tazeliyebilmekti.

8 yıl, 8 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Maksada sabırla erişilir, aceleyle değil...
Huzur, acıdan sonra vardır,
Mutluluk, emekten sonra vardır.
Sen sabretmeyi bil....'

Hz. Mevlana.

8 yıl, 9 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Her kitabı olmasa da bazı severek bayıla bayıla okuduğum kitapları tekrar tekrar okuyorum. Hatta bazen sıkılarak, yeter artık bitsin diyerek bitirdiğim kitaplara ikinci kez başladığımda hiç de sıkıcı olmadığını ve iyi ki tekrar okumuşum diye düşünüyorum. kitaplar insanda her okuduğunda farklı düşünceler yaratabiliyor bence.
Arada eskiden okuduğun kitapları okumak insanın eski hatıralarını canlandırır.
İlk okuduğun yaşta farklı şimdiki yaşında farklı düşüncelerdesindir. O zaman belki kitabın tümünü anlayamadığın için sıkıcı gelmiştir. şimdi ise kitabı yaşayarak okuduğun için sana zevk verir.

8 yıl, 8 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Sadece hissiyat olarak bakmamak lazım ikinci okuyuşta aynı tadı vermeyecek işte biliyorum artık içindekini gibi bir düşünceyle zaten okuma hevesi olmaz bu bir önyargıdır her ne denirse densin.

Olay açısından bakılmış yani sadece karakterleri biliyoruz olayı biliyoruz tamamdır. Ama mesela bir mekandan bahsedilmiştir o bilgiyi kaçırmışızdır sadece olay nereye varacak bakış açısıyla sadece olaya odaklanmışızdır ya da bir cümleyi kaçırmışızdır çünkü onu hissedecek tecrübede değildir o an zihin ya da çok doludur anlayacak kavrayacak durumda değildir.

Hem hiç aranızda yapan var mı bilmiyorum ama bazen değil kitabı baştan okumak ayraçla ayırsam da bazen bir sayfa geri dönüp okuyorum çünkü kopmuş olabiliyorum kitaptan ve şaşırıyorum bazen bir cümleyi es geçmişim okumuşum ama idrak edememişim o an açık olduğum için onu anlamaya o cümlenin orada olduğuna hayret ettiğim oldu :D

Kitap sadece olay değildir bir olay öğrenmek istiyorsanız dedikodu da dinlemek aynı şeydir.

Kitap betimlemelerden oluşur hepimizin bildiği üzere ve mekan tasvirleri,karakterlerin tasvirleri veyahut bilimsel,tarihi kitap okuyorsak o dönemin tasvirleri,o dönemle ilgili bilgiler...Misal mikroplarla ilgili bir kitap okusanız mesela bütün mikropları virüsleri vesaire öğrenmiş mi olacaksınız tabiki de hepsi aklınızda kalmayacak tekrar dönüp bakacaksınız bir ansiklopedi gibi.

Kitap kitap dediğimizi de ben roman hikaye gibi algılayarak yazdım onlar da bu verdiğim misal gibi düşünülebilir dönüp karaktere bakabilirsiniz onu daha iyi benimsemek için mesela.

Yani beğenilen kitabı dönüp tekrar okumak hissi duymuyorsanız aslında bence sorgulamalısınız ben yeterince anladım mı bu kitabı ya da aslında beğenmedim mi ? Zaman geçmişse aradan demek istiyorum bu arada yani okuyup bir gün sonra yine okuyun denmesi zaten olmaz..

Okuyun sonra tekrar okuyun aynı şey olmayacak net.

8 yıl, 5 ay     
« geri 1 2
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar