Katre-i Matem

Yerli Oryantalizm Denemeleri

mabelard 9 yıl, 11 ay başlatmış.

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 3 arası cevap gösteriliyor, toplam 3 cevap.
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

yabancılaşma sendromunun günümüz yazarlarında çoklukla görülen bi durum olması hasebiyle Pala'nın yaklaşımını Türkiye şartlarında eleştirel bulmuyorum.bir yazar ya okunmak için yazar, ya da kaliteli eser ortaya koymak için.okunmak için yazan yazarların şartlara uygun davranıyor olmaları, hakikatte yahut tarihte bir takım sapmalara yol açmalarını sağlar ki, bu yazarın değil, esasen okuyucusunun sapkınlığıdır..

9 yıl, 10 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

http://mabelard.blogspot.com.tr/2014/04/yerli-oryantalizm-denemeleri.html

Aslında bu yazının başlığı “İkinci Orhan Pamuk Vakası İskender Pala’nın Son Romanı”ydı. Ancak bu başlığı bu yargının şu aşamada biraz acımasız olacağı düşüncesiyle değiştirdim. Bu yazı İskender Pala ‘nın Katre-i Matem romanında tıpkı Orhan Pamuk’un yaptığı gibi oryantalist ve popülist eğilimlere kur yaptığı iddiasındadır. Bu işi yaparken de güçlü bir edebiyat ortaya konulamamış üstelik Osmanlı tarihi Batılıların gözüyle yansıtılmıştır. Doğrusu eski edebiyatı romantik ve oldukça güzel bir dille günümüz Türkçesine aktaran ve bu nedenle ciddi bir okur kitlesine sahip olan Pala, popülizmle hızını alamamış, romana biraz da oryantalizm ekleyerek romanın güya cazibesini artırmaya çalışmıştır. Oryantalizmle yaptığı iş kendi tarihine, kültürüne Batılı bir gözle bakmaktır ki kuram okuyanlar buna yabancılaşma sendromu diyorlar.

9 yıl, 11 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Bende sizler gibi Pala'nın bu eserinde adını koyamadığım bir farklılık sezdim. Sizlerin duruma açıklık getirmeniz, beni eser üzerinde bir de bu cihetten düşünmeye sevketti ve sizlerle aynı fikri paylaşıyorum. Şu sıralar "Bülbülün kırk şarkısı"nı okuyorum. Umarım bunda da o izlenimi almam.

9 yıl, 3 ay     
« geri ileri »