Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Zararlı kitap var mıdır? Yetkiniz olsaydı hangi kitabın/kitapların yasaklanmasını isterdiniz?

Tartışma Cevapları
« geri 1 2

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 19 cevap.
8 kişiden 8 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Ben kitapların ne olursa olsun yasaklanmamasından yanayım. Bana göre yanlış olması o kitabın başkası tarafından okunmasına engel olmamalı. Okuyucu her kitaba erişme hakkına sahip olmalı diye düşünüyorum.

10 yıl, 10 ay     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Merhaba,

Kişisel olarak zararlı bir kitabın olduğuna inanmıyorum. Çünkü düşüncelerin kimseye zarar vereceğine inanmıyorum. Kitap da bir nevi düşünce aktarma aracıdır. Zararlı düşünceler içeren kitaplar var mıdır? Elbette. Fakat bu içerik kitabı zararlı yapmaz. Önemli olan okuyucudur. Eğer okuyucu doğruyla yanlışı ayıramıyorsa bunda kitabın suçu yoktur. Bu nedenle içeriği ne kadar yanlış olursa olsun hiçbir kitabın yasaklanmasını desteklemiyorum. -Belli konulardaki kitapların belli yaşlardaki çocuklara okutulmaması dışında. Bu da tamamen pedagogların uzmanlık alanına giren bir şey.-
Olaya başka açıdan bakmak gerekirse, bazen yanlışı görmemiz doğruyu idrak etmemizi kolaylaştırır. Örnek vermek gerekirse Hitler' in Kavgam kitabını okuyan birisi faşizmin ne kadar yanlış olduğunu çok daha kolay anlayabilir. Bu açıdan bakıldığında içeriği zararlı kitaptan bile fayda sağlanabilir.


10 yıl, 10 ay     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Kitap yasaklamak çok çağdışı ve ilkel geliyor bana. Her kitap kendine göre faydalıdır, zararlıdır bu tartışılır ama kitap yasaklamak çare değildir hiçbir zaman ...

10 yıl, 10 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

bence yasaklanması gereken bazı kitaplar var ama çocuklar için:
bazı kitapların alt mesajları çok ters oluyor özellikle küçük yaş grubunda bunlar farklı içselleştiriliyor.
mesela bir kitap vardı, 6 yaş grubu için yazılmış ama kitapta adam çok sevdiği karısını çok kanlı öldürüyordu.
bu kitabı ben sınıfımda okumam.
bir de bazı kitaplar var mesela işte 1 prens 3 kız hadi bakalım prens hangisini seçecek?
yarışın da görelim.
sanki 1 tane kız dünyada evlenecek diğerleri evleemeyecekmiş gibi.
mesela büyük yaş grupları bunun yorumunu yapar ama küçük yaş grubu ne duyuyorsa hemen öylece atar beyne.

gençlere ve yetişkinlere hitap eden kitaplar da ise yasaklanmamalı hiçbir kitap.
insanlar öğrenerek neyin yanlış neyin doğru olduğuna ve kendilerine hitap eden kitapları seçerek zaten elerler.

10 yıl, 10 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

"... bitişik evdeki kitap, dolu bir silahtır. Yakın gitsin. Silah ateş etmesin. adamın kafasını koparın. İyi okumuş bir adamın hedefi olmayacağını kim bilebilir ki?" Ray Bradbury'nin pek güzel kitabı Fahrenheit 451'in arka kapağında bunlar yazıyor.

İtfayecilerin çok eski zamanlarda yangınları başlatan değil söndüren oldukları, kitap okuma özgürlüğünün olmadığı bir dünya. Güzel bir distopyadır.

İşte günün birinde birileri (bazı) kitapların zararlı olduğuna karar verirse ulaşacağımız nokta budur. Kitaplar zihinlere açılan pencerelerdir. Karanlıktaki beyinlere yavaş yavaş ışığı ulaştırırlar. Okudukça kişi sorgulamaya başlar. Sorgulayan insan düzen için "tehlikeli" olabilir. Düzenin tepesindekiler bu "tehlikeli" sözünü pek severler. Hemen karşıt olana "yaftayı" yapıştırırlar.

Werther'in acılarıyla kendilerini öldüren insanlar yüzünden bu kitap suçlanabilir mi? Zararlı denilebilir mi?

Okuyan insan için zararlı kitap yoktur. Oradan kendisi için çıkaracağı dersleri zaten bilir. Sorgular çünkü. Oysa toplumun büyük çoğunluğu sorgulamaktan uzak. Okumazlar. İşte okumayan kişilerin elinde kitaplar tehlikeli olabiliyor.

Bu okumayanlardan biri çıkıp "Ölüm Pornosu" kitabını yasaklamaya çalışıyor. Sonra Palahniuk tarafından bir röpörtajında yerle bir ediliyoruz.

"Tanrı bile bir cehennem yaratacak kadar kindar olamaz, belki Türkler..."

Özet geçciler için kısa keseyim. Zararlı kitap yoktur. Zararlı insan vardır. Düşünmeyen beyinlerin elinde propaganda aracı, ahlak bozucu vs sıfatlarla adlandırılan kitapların dramı vardır.

10 yıl, 10 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

sorgulayabilen beyinler için zararlı kitap yoktur.. en saçma sapan kitaptan bile en azından nasıl fikirleri okuyarak zaman kaybetmemesi gerektiğini öğrenir...

10 yıl, 10 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Zararlı kitap vardır.Ama neye kime göre zararlıdır? Tartışılacak nokta burası bence.Faşist birinin gözlerinden bakarsak hümanizm kitapları zararlıdır. Yada tam tersi.Burda iş okuyucuya düşüyor bi nebze.Yani tabiki her telden kitabi okumalıyız.Tabiki okuduklarımızdan etkilenebiliriz.Ama bazen kitaplar insanları fikirlerini kötü yönde değiştirebiliyor o yöne birazda meyili varsa. Kitap yasaklanmasına bende karşıyım.Kitap yasaklı diye dahada fazla ilgi oluyor ve bazen maalesef vasat kitaplar bile sırf ideolojik acılardan yasaklanıp haketmediği yerlere kavusuyor.

10 yıl, 10 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Kitap öncelikler düşüncelerin özgür bir ortam bulabilmesidir. Düşünceyi yasaklamaksa yaşama izni vermemektir. Bir kitabı yasakalmak faşizmden başka bir şey değildir. Bazı kitaparı yasaklamak, insanları kendi düşüncelerince şekillendirmek ve dönüştürmektir. Bu da ne düşünmüye ne yaşamaya ne de insanlığa uygundur. Kesinlikle doğru bulmuyorum ve her insan istediği kitabı okuma hürriyetine sahiptir.

10 yıl, 10 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Zararlı kitap vardır, yasaklanması gereken kitap yoktur. Kitap yasaklayanların kitapları zararlıdır.

10 yıl, 8 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

biz ne kadar uğraşsak da, bu uğurda kitap yasaklasak da ne okuyup ne düşüneceğine karar veren okuyucudur. eğer kitap yasaklama yetkim olsa ve zararlı bulduğum kitapları yasaklasam, bu benim zararsız olarak gördüğüm kitapların insanlara zarar verme ihtimalini azaltmaz veya kaldırmaz. hatta aksi sonuçlar verebilir. bir şeyi yasaklayarak ancak onun değerini artırmış oluruz.
şöyle bir mesele de var ki, bu zamanda bile herkesin her kitaba, her fikre ulaşma imkanı yok. insanın kendi fikri diye başkalarının fikrini taşıması bence korkunç bir şey ve okumayan toplum bu iş için biçilmiş kaftan. insanların bundan yararlanmasını engellemek için daha bilinçli, seçici, okuyan beyinler lazım.
çocuklar da işin başka bir boyutu. muhakeme yeteneğini geliştirene kadar bir çocuğa bazı kitapları okutmak ona özgürlük vermek değil aksine özgürlüğünü bir ömür boyu kısıtlamak olur.
ne yaparsak yapalım bu kadar insanın "zararsız" şeyleri düşünmesini sağlayamayacağımızdan yasaktan geriye kalan özgürlüğe vurulmuş bir darbe olacaktır.

10 yıl, 9 ay     
« geri 1 2
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar