Amatör Yazarlar

Yazmayı sevdiğinizi ve ileride bir yazar olmak istediğinizi düşünüyorum. Gelin, fikirlerimizi paylaşalım. Neler yazarsınız? Yazarken nelere dikkat edersiniz? Hiç kitap çıkarmaya çalıştınız mı? Hadi, bu grup sizi bekliyor! :)


Tür: Amatör Yazarlar | Açılış, 09 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Önerilerimiz!

Tartışma Cevapları

11 ile 20 arası cevap gösteriliyor, toplam 28 cevap.
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Gözde, Weasleyhead'ın da dediği gibi işe not almakla başlayabilirsin. "Mutlaka bir konu bulmalıyım, acaba ne olsun?" diye düşünme. Onlarca kitap okuyabilir, film ve dizi izleyebilir, dünyadaki haberleri inceleyebilirsin. Bir yerden mutlaka seni cezbeden bir konu çıkacaktır. Bunun için de sabretmelisin :) Eğer seni etkileyen şeyleri yazmaya başlarsan bundan keyif alırsın.
Yazdıklarının kısa olması seni yıldırmasın. Üzerinden tekrar ve tekrar geç. Onlara ayrıntı ekle. Betimlemeler yap. Okuduğun kitaplarda yazarların nasıl betimlemeler yaptıklarını ve nasıl ayrıntılara değindikleri incele. Bir karakterin iki lafının arasına bir ayrıntı sok. Derin bir nefes alabilir, bir yere yaslanabilir, gözlerini devirebilir. Ama gereksiz ayrıntılardan da kaçın. Dengeyi, çok yazarak ve çok okuyarak zamanla kazanacaksın ve nasıl olduğunu anlamayacaksın bile. :)
Zaman ve mekanda hata yapma endişeni pek anlamadım :D Bunu birazcık açarsan sana yardımcı olabilirim.
Weasleyhead, ben bir-iki kere 1. tekille yazdım. Bu bakış açısını seviyorum, daha samimi çünkü. Ama ben fazla karmaşık olaylara girdiğim için 1. tekil yetmiyor. Onlarca karakter olmasına rağmen tek bir karakterin duygularını anlatmak hem olayları kavratmak açısından zor, hem de zorluklar yaşayan diğer karakterlere haksızlık gibi geliyor :D Bence konuya göre bakış açısı belirlemelisin. Eğer bir savaş kitabıysa, 3 .tekil ya da ilahi, eğer duygusal bir kitapsa 1. tekil şahıs olabilir. Tamamen konuya bağlı bence.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

11 yıl, 5 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Onur o korku fazlasıyla bende de var. Devam ettirmekten, ya da konuyu çabuk bitirmekten korkuyorum. Umarım atarız bu korkuyu. Belki de ayrıntıya girmek için yoğunlaşmalıyız. En nihayetinde bitti dediğimizde de üzerinde çok oynamalar olacaktır...

Weasleyhead, tavsiyelerin için teşekkür ederim. Umarım halledebilirim. Şimdiye kadar çoğu hikayemi şehir ve sokak ismi vermeden yazdım... :) Tavsiyelerini dikkate alacağım.

11 yıl, 5 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Çok güzel ve yönlendirici bir yazı olmuş..Teşekkürler Defne :)
Benim de şöyle bir katkım olsun..
Yazmayı çok isteyen, fakat kendince nedenlerden dolayı başlayamayan biri olarak, nedenlerimi sıralayayım..Bu sayede, sorunlara göre de öneriler gelebilir...Çünkü aynı problemleri yazmak isteyen çoğu arkadaşımın da yaşadığını düşünüyorum..Şİmdiden teşekkürler..:)

1) Aklıma konu gelmiyor..Gelse dahi, sonradan unutuyorum ve bir daha da toparlayamıyorum düşüncelerimi.
2)Yazacaklarım çok kısa oluyor..Lafı uzatmayayım derken, her yazdığım konuyu yarım sayfada bitiriveriyorum..
3) Olayın geçtiği yer ve zaman ile ilgili hata yapma endişesi taşıyorum..

11 yıl, 5 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Didem, bence böyle bir kaygın olmasın. Hiç olmayan bir yeri de kitabında anlatabilirsin. Sonuçta bu bir kitap, yani kurgu ürünü. Ama elbette, bir okurun gidip senin kitabında anlatılan yerleri gezebilecek olması apayrı bir şeydir. İki türlüsü de kitap için kötü değildir bence. Çünkü ben de kitapta geçen yerleri çok dikkate almam. :)
Bir de konuyu hemen bitirmeniz hala zamana ihtiyacınız olduğunu gösteriyor. Sakın bırakmayın, sürekli okuyun yazın. Zamanla bu durum etkisini kaybedecektir ve bir bakmışsınız, bir iki sayfada anlatmayı planladığınız sahne uzayıp gitmiş :)

11 yıl, 5 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

onur47, sanırım tüm yazarların ortak sorunu o. konuyu dağıtmadan nasıl yazacağım sorusunu yanıtlamak gerçekten de güç. bu konuda Defne'yi dinleyelim çok güzel tavsiyeleri var:) ayrıca alıntın için teşekkürler, yalnız bir şey soracağım arkadaşlar. " Aklınızdaki konularla ilgili kitaplar okuyun ya da filmler izleyin." tavsiyesini ben pek uygula(ya)mıyorum. birkaç defa denedim ancak özgünlüğümü bozduğunu düşündüğüm için bıraktım. öyle yaptıktan sonra yazdıklarım, okuduklarımla çok benzer geldi bana. sizce tekrar denemeli miyim?

11 yıl, 5 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

teşekkür ederim Defne, deneyeceğim :)

11 yıl, 5 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Çok güzel bir konu olmuş cidden Defne. :) Böyle yardımlaşmak kafamda yeni fikirler edinmeme sebep oldu. Aklımdaki olumsuzlukları da atacağım böylece. Elbet herkes gibi benim de yazarken endişelerim oluyor. Bir beğenip yazdığımı, bir başka gün okuduğumda olmamış diyerekten silme girişimine giriyorum. Bazen de tam tersi oluyor beğenmeyip yazdığımı bir köşeye koyup, geri döndüğümde aslında güzel olmuş diyerek devam ettirdiğim oldu. Zaman lazım bir bütünlüğü yakalayabilmek için, dediğiniz gibi...

Ancak benim de şu sorunum oluyor; takip ettiğim yazarlar şehir, sokak isimlerinde tereddüt etmeden yazıyor. Bazıları da mekan isimlerini oluşturabiliyor. Ama bu konuda karşıma bir engel çıkar olmazsa diye tereddüt ediyorum. Ben çok gezebilen biri değilim, gerek sağlığımdan ötürü gerek vakitten ötürü. Bildiğim birkaç şehir. O da çoğunlukla romanlarda geçiyordur ya da karşıma bir engel çıkar diye çekiniyorum. Bu sebeple kullandığım şehir sokak isimlerine ayrıntıya giremiyorum, uydurma yapsam mı diye düşünmeden edemiyorum.

Merak ettiğim konu, bir çok yazar bilinçli veya bilinçsiz nasıl yapabiliyor bunu. Yani istediğim şu ki, şehir konusuna girdiğimde Türkiye'mde en iyi bildiğim Bursa, Ankara şehirleri. Onun haricinde tatile gittiğim şehirler de var elbet. Ama benim kadar şehir isimlerini dikkate alan var mı ve bu konuda hangi yolu izliyor?

Ben hayatımdan yola çıkarak da bir konu bütünlüğü yakalamak isterim ancak şehir ayrıntısına gerek duyduğumda ne yapabilirim bilemiyorum. Yardımcı olur musunuz acaba? Belki önemsiz bir ayrıntı gibi görünebilir ama benim kafamı kurcalıyor bu konu... :)

11 yıl, 5 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Weasleyhead teşekkür ederim önerilerini kesinlikle dikkate alacağım..Bu arada şunu da söylemek isterim ki, 1. tekil şahısla okuduğum kitaplar arkadaşımdan öyküsünü dinliyormuş gibi geliyor bana..:)

Defne..Tekrar teşekkürler önerilerin için..Zaman ve mekan sıkıntımı biraz araştırmayla halledebilirim fakat zamanımı alacağından tembellik ediyorum sanırım..Mesela arabaların icadından önce geçen bir hikayede kahramanları arabayla seyahat ettirmek gibi :)

11 yıl, 5 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Haaa anladım :) Bu araştırmayla geçer tabi ki :) Bir de kitabı yayımlamaya karar verirsen editörün inceler diye düşünüyorum. Bir başkasına okutmak işe yarar :)

11 yıl, 5 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Bana mesaj atabilirsiniz basım vb türleri için sorularınızı. Yardımcı olurum elimden geldiği kadar.

11 yıl, 5 ay     
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar