Amatör Yazarlar

Yazmayı sevdiğinizi ve ileride bir yazar olmak istediğinizi düşünüyorum. Gelin, fikirlerimizi paylaşalım. Neler yazarsınız? Yazarken nelere dikkat edersiniz? Hiç kitap çıkarmaya çalıştınız mı? Hadi, bu grup sizi bekliyor! :)


Tür: Amatör Yazarlar | Açılış, 09 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Önerilerimiz!

Tartışma Cevapları
« geri 1 2 3

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 28 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Yorumlarınızı okudum, gerçekten çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Bunun için çok teşekkür ederim. :)

onur47'nin eklediği ‘30 Günde İlk Taslak’ yazısında anlatılanların çoğunu uygulamaya karar verdim.

10 yıl, 11 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Merhaba ,

Zaten sayfada ''Yazı Odası'' bölümümde derlemelerimi yayımladığım için ayrıca buraya yazmıyorum. Meraklıları linkten ulaşabilir.

Seygiler,

http://misafircocuk.blogspot.com/p/yazi-odasi.html

11 yıl, 1 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

yine kendi fikrini işlemek o kadar da kolay olamayabiliyor :) aklımda belli bir konu yokken her konudan okuyup fikir toplamayı çok severim ama :)

11 yıl, 4 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Film izlemek ve kitap okumak aslında yeni fikirlerin doğması için faydalı olabilir..Tıpkı bir matematik problemini arkadaşınla beraber çözerken daha kolay bir yöntem olduğunu farketmek gibi.. Yine kendi yolundan gidersin fakat o fikri de kendine uyarlayabilirsin..

Yazmak için okumanın gerekliliğini savunuyorum..Yazdıklarım tekrar mı olacak yoksa farklılık yaratabilecek miyim bunu bilmeliyim..:) benim fikrim böyle elbette..

11 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

araştırma olmadan yazamam tabi ama film/kitap konusuna takılı kaldım...

11 yıl, 4 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Weasleyhead, ben de aynı düşünceyle aklımdaki konularla ilgili kitap okumadım ve film izlemedim. Özgünlüğün bozulmasından ben de korkuyorum :) Araştırma yapıyorum elbette ama bu konuda kitap okumuyorum. Okuyayım mı? Bilemedim şimdi :/

11 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Dene tabii dostum, o kural olmazsa olmazlardandır. Türkiye' de ki en sağlam yazarların söyleşilerini incelersen eğer, romanlarının konularını belirledikten sonra o konuyla ilgili araştırma yapmışlardır. En son Elif Şafak' ın bir söyleşisinde bu duruma değindiğini hatırlıyorum.

11 yıl, 4 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

onur47, sanırım tüm yazarların ortak sorunu o. konuyu dağıtmadan nasıl yazacağım sorusunu yanıtlamak gerçekten de güç. bu konuda Defne'yi dinleyelim çok güzel tavsiyeleri var:) ayrıca alıntın için teşekkürler, yalnız bir şey soracağım arkadaşlar. " Aklınızdaki konularla ilgili kitaplar okuyun ya da filmler izleyin." tavsiyesini ben pek uygula(ya)mıyorum. birkaç defa denedim ancak özgünlüğümü bozduğunu düşündüğüm için bıraktım. öyle yaptıktan sonra yazdıklarım, okuduklarımla çok benzer geldi bana. sizce tekrar denemeli miyim?

11 yıl, 4 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Didem, bence böyle bir kaygın olmasın. Hiç olmayan bir yeri de kitabında anlatabilirsin. Sonuçta bu bir kitap, yani kurgu ürünü. Ama elbette, bir okurun gidip senin kitabında anlatılan yerleri gezebilecek olması apayrı bir şeydir. İki türlüsü de kitap için kötü değildir bence. Çünkü ben de kitapta geçen yerleri çok dikkate almam. :)
Bir de konuyu hemen bitirmeniz hala zamana ihtiyacınız olduğunu gösteriyor. Sakın bırakmayın, sürekli okuyun yazın. Zamanla bu durum etkisini kaybedecektir ve bir bakmışsınız, bir iki sayfada anlatmayı planladığınız sahne uzayıp gitmiş :)

11 yıl, 4 ay     
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

"30 Günde İlk Taslak" isimli bir kitapta bahsedilen önerileri kopyalıyorum buraya, umarım işinize yarar.


‘30 Günde İlk Taslak’ kitabı neler öneriyor?

Yazar Karen Wiesner’in ‘First Draft in 30 Days (30 Günde İlk Taslak)’ kitabının yazacağınız eserin bir enstantenesini oluşturduğunu unutmamak gerek. İlk tavsiyesi büyük bir ‘beyin fırtınası’ yapmanız. Ve bakın, hikâyenizi oluşturmak için kafanızı toparlayamadığınızda neler yapmanızı öneriyor:
* Aklınızdaki konularla ilgili kitaplar okuyun ya da filmler izleyin.
* Hikâyenizin içindeki bölümleri anlattığını düşündüğünüz bir müzik listesi yapın. Bu listedeki şarkıyı herhangi bir yerde duyduğunuzda aklınızda yeni fikirler dolanabilir.
* Alışverişe gidin. Ana karakterinizin seveceği bir şeyler alın.
* Evden çıkın ve herhangi bir yerde insanları izleyin. Karakterinizin parçalarını oluşturun.
* Hikâyenizi birilerine anlatın. Bu, sadece yeni fikirler oluşturmayı değil, hikâyedeki zayıf noktaları da görmenizi sağlar.

Günbegün taslak oluşumu

1-6. Gün: Karakterler, plan ve kurgu
İşe, fikrinizi benimseyerek başlayın. Kendinize konuyla ilgili ne kadar derine inebileceğinizi sorun, cevapları not edin. Karakterler üzerinde yoğunlaşın. Hepsinin kendine özgü kimlikleri olması gerek, unutmayın. Aralarındaki bağı sağlam tutun. Her gün düşündüklerinizi not edin.
7-13. Gün: Araştırma
Araştırmadaki amaç, konuyla ilgili daha sağlam bilgilere ulaşmak, kişilerle görüşme yapıp diyalogları kaydetmek. Bunlar kitabı yazarken size çok yardımcı olacak, en önemlisiyse güven verecek.
14-15. Gün: Hikâyenin gelişimi
Kitabın iskeletini sağlamlaştırın. Kitabınızı ‘giriş’, ‘gelişme’ ve ‘son’ olarak ayırın. Giriş bölümünde karakterlerinizi tanıtmayı ve en önemlisi de kurduğunuz cümlelerde gizem yaratmayı ihmal etmeyin. Gelişmedeyse çelişkiler ağını detaylandırın. ‘Son’da tüm çelişki ve gizemli karakterlerin çözülmesi gerekiyor.
16-24. Gün: Bir araya getirme
Taslağı oluşturmayı bir yapboz gibi düşünün, tek farkı parçaları siz üretiyorsunuz. Şimdiye kadar pek çok fikri ve hikâyeyi kağıtlara yazdınız. Şimdi onları birleştirme zamanı.
25-28. Gün: Güçlendirme zamanı
Bir araya getirdiğiniz kaba taslağı iyice kontrol edin. Hikâyedeki akışta herhangi bir problem olup olmadığı önemli. Cevapsız kalan sorulara dikkat edin. Karakterlerin hikâyeye doğru zamanda dahil olup olmadığı önemli.
29-30. Gün: Son kontrol
Öncelikle yaptığınız araştırmalardan aktardığınız bilgilerin doğruluğunu kontrol edin. Cümleleri güçlendirin. Bölümler doğru ayrılmış mı, kontrol edin. Bitirdiğiniz taslağı kitap haline getirmek için başına oturmadan önce mutlaka birkaç hafta dinlenin ve taslaktan uzak durun!

11 yıl, 4 ay     
« geri 1 2 3
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar