Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Okudum diye yalan söylediğimiz kitaplar!

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 7 arası cevap gösteriliyor, toplam 7 cevap.
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Bu konuda yapılan hiç bir araştırmaya güvenilmez. Nasıl güvenebiliriz ki ? En iyi ihtimalle kitapçılardan en çok satılan kitapların istatistiği alinilabilir, o da turkiyedeki kitap okuma ile iligili hiç bir sağlıklı bilgi veremez.
Ülkedeki kitap okuyan insanlar içinde, okumak istediği kitabi gidip de avm kitapçılarindan satın alıp da okuyanların, oranı nedir ki ? Kendimden örnek vermem gerekirse , 100 kitap okuduysam 1'ini kitapçıdan satın alıp da okumuşumdur.
Bunun , başka bir tanıdıktan temin etme , kutuphanenin imkanlarını değerlendirme, epub formatında e-book olarak , korsanlara yönelme gibi bir çok alternatifi var.
Idefix'in müşteri kitlesinde en çok tercih edilen yazarın stefan zweig olması pek de şaşırtıcı olmaz , zaten böyle bir şirket neden yalan söylesin ?

6 yıl, 4 ay     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.


“2. Dünya Savaşı ya da Fransa’daki iç savaş zamanında sıradan insanların yaşamı fanatiklerin saplantılarına kurban edilmiştir. Bu yüzden bir insanın sorması gereken soru artık, ‘Nasıl hayatta kalırım?’dan çok ‘Nasıl insanlığımı korurum?’ dur...” diye yazıyor Stefan Zweig, “Onun yaşadığı çağla bizim durumumuz arasındaki benzerlikler hayret verici” dediği Montaigne’in hayatını anlattığı biyografisinde...

Umut dolu bir dünyada büyüyüp onun yıkıldığını gören Zweig, Hitler faşizminin Avrupa’yı felakete sürüklediği günlerde ‘bir sinek kadar savunmasız, sümüklü böcek kadar çaresiz...’ kaldığını söylüyor.

Çok sevdiği Avrupa’dan kaçıp Brezilya’ya sığınıyor...

Tıpkı 1500’lerin ikinci yarısında Fransa iç savaşında, komşunun komşuyu kestiği günlerde her şeyden kaçıp kendini kitaplarla dolu bir kuleye hapseden Montaigne gibi...

Geçen hafta İdefix’in verilerine göre Türkiye’de en çok okunan yazarın Stefan Zweig olduğunu okuduğumda kendi kendime “Yalan!” dedim...

Montaigne’in “Kitaplar , insanın hayat yolculuğunda yanına alabileceği en iyi besindir...” sözüne yürekten katılan Zweig’ın eserlerinin bu ‘besinler’ arasında en lezzetlilerden olduğuna şüphem yok; ama ülkemizde en çok onun ‘besinlerinin’ yendiğini söyleyenlere tek bir sözüm var: “Yemeyin bizi!”

ALAN KÜTÜPHANEM

Klasik eserleri kimsenin okumadığına inanan, “Klasikler, insanların hiçbir zaman ‘Okuyorum’ demedikleri, genellikle ‘Yeniden okuyorum’ dedikleri kitaplardır” diyen Calvino’ya hak veriyorum ben.

İdefix’in araştırmasına bakarken lise ve üniversitedeyken “Okudum” diyerek arkadaşlarıma yalan söylediğim kitaplar geldi aklıma! Kitapçılardan büyük bir hevesle alıp 20-30 sayfa okuduktan sonra kenara attığım kitaplardan dev bir kütüphane kurulabilir doğrusu...

Herkesin ayılıp bayıldığı bazı yazarların gözlerimi kanatan eserlerini daha yarısına gelmeden kitaplığın en arkalarına atarken, sohbetlerde sırf ayıp olmasın diye “Çok sevdim” diye hem kendimi hem arkadaşlarımı kandırmışlığım da çok olmuştur.

Genişçe bir özetine göz gezdirip sanki kitabı yalamış yutmuş gibi ‘tartıştığım’ günler aklıma geldikçe kendi kendime gülüyorum...

‘Kürk Mantolu Madonna’yı şarkıcı Madonna’nın hayatı sanan ekran güllerinin olduğu ülkemizde ‘En Çok Okunan Yazar’dan ziyade İngiltere’deki ‘Reading Agency’nin yaptığı gibi ‘En Çok Okumuşuz Gibi Yaptığımız Kitaplar’ araştırması yapmak daha doğru olacaktır bence!

KİTABI ALAN ÇAĞIRIR DA!

Birleşik Krallık’taki araştırmaya göre insanların yüzde 41’i ‘okumadıkları kitapları okumuş gibi’ davranıyor, bu konuda yalan söylüyormuş. 18-24 yaş arası okurlarda bu oran yüzde 61!

“Okudum” diyerek yalan söylenen kitapların büyük çoğunluğunu ise son yıllarda sinemaya uyarlanan kitaplar oluşturuyor.

Listenin tepesinde Ian Fleming’in ‘James Bond’ serisi, J.R.R. Tolkien ‘Yüzüklerin Efendisi’, CS Lewis’in ‘Narnia Günlükleri’, Dan Brown’ın ‘Da Vinci Şifresi’, Suzanne Collins’in ‘Açlık Oyunları’ bulunuyor.

‘Oz Büyücüsü’, ‘Baba’, ‘Guguk Kuşu’, ‘Bridget Jones’un Günlüğü’ gibi kitaplar ‘okunduğuna’ dair yalan söylenenler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Yüzde 67 daha fazla okumak istediğini söylerken, yüzde 48 “Ama çok meşgulüm” diyormuş. Yüzde 35 ise ‘okuyacağı doğru dürüst bir kitap’ bulamamaktan dertli...

TÜİK’in araştırmasına göre kitabın ihtiyaç listesindeki yerinin 235. sırada olduğu, günde okumaya sadece 1 dakikanın ayrıldığı bir ülkede ‘çok okunan’ değil ‘çok satan’ yazar olabilir.

Çok satmak da çok okunduğu anlamına gelmiyor maalesef...

Kitapların sıkıntı veren, gevezelik eden, kurtulunması zor insanlar gibi olmadığını söyleyen, “Çağrılmadıkları sürece gelmezler...” diyen Stefan Zweig’ı çok ‘okuyormuşuz gibi yapmamızdan’ şikâyetçi değilim bu arada...

“İstediğim zaman kitaplarımla mutluluğu tadabileceğimi bildiğimden, sadece varlıkları bile beni mutlu kılmaya yetiyor” diyen Montaigne’e hak veriyorum...

Zweig ve diğer yazarların kitaplarının satın alınıp eve götürülmesi de bir şeydir, eminim onu alan bir gün ‘çağıracaktır’ da!


Kadir Kaymakçı
[email protected]
28.11.2017

6 yıl, 4 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

özellikle 1000 kitap da Farah adlı kullanıcı bir gece de iki bin kitabı hatırlayıp, okudum işaretlemişti. direk o geldi aklıma ..

6 yıl, 4 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

buradan sonra ilk önce 1000k ya geçmiştim, şimdi orası fecabook a döndü, profilimi kapattılar sebepsiz yere, sonra neokura geçmiştim, orayı beğenmedim profilimi kapattım. sonra kitap toplantımızda çok ısrar ettiler, tekrar neokura geçtim ama hala sevmiyorum orayı. daha iyisi olana kadar en iyisi burası ..

6 yıl, 3 ay     
7 kişiden 7 kişi beğenmiş.

Arkadaşlar fazla kasmaya gerek yok kimin ne okudugunu nekadar okuduğunu anlamak için sağımıza solumuza bakmak yeterli herkes kendi ortamında okuduğu kıtabı tartışıcak birini bulabiliyormu sanki .Bu alanda yanlızıs ben bu tarz konuları paylasabilmek adına vikitap vb yerlere uyeyım neden cunku etrafımda okuyan ınsan yok

6 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Sosyal medyada kahveli paylaşım için alınan ve okunmayan tutunamayanlar , kürk mantolu madonna ve bu aralar oldukça popüler iskender pala kitaplarina da selamlar :)

6 yıl, 1 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Şahsen Idefix'in açıklamasının doğru olabileceğini düşünüyorum. Sonuçta sadece Idefix'ten satın alan kitap okuyan kesim üzerinden bir analiz yapılmış oluyor, sanırsam bu kesmin çoğunluğu da nitelikli okur sayılamaz. Yani muhtemelen en popüler, ince ve/veya ucuza yönelim oluyordur. Vikitap üzerinden de düşünecek olursak, sitede en çok okunan kitap Kürk Mantolu Madonna. Özelliklerine gelirsek en çok okunan kitap olmasıyla popüler olduğu, sayfa sayısı olarak kalın olmadığı ve kalın olmadığından, özel üretim gerektirecek resim vb. unsurlara sahip olmadığından dolayı orijinalinin diğer kitaplara nispeten daha ucuz olduğu söylenebilir. Vikitap'ta da kitap satışı olsaydı en çok satın alınanlar arasında Kürk Mantolu Madonna da olurdu yani. Idefix'te birçok şehirde Stefan Zweig'ın sıralamada yer aldığını görüyoruz, onun kitaplarının niteliklerine bakarsak birçok ince kitabı var (Satranç, Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat vb.), bu nedenle daha ucuz, aynı zamanda tanınmış.

Kısacası zaten azınlıktaki okuyan kesmin yalnızca Idefix'ten satın alan kısmı üzerinde yapılan bir analizde bence Stefan Zweig'ın (ve diğer tekrarlayan yazarların) listelerde sürekli yer alması doğal.

Not: Tabi ki kitapların içeriğinin kalitesi de dikkate alınmalıdır.

6 yıl, 3 ay     
« geri ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar