Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Etkili Kitap Okuma Tekniği: Bir Ceo Gibi Okuyun!

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 2 arası cevap gösteriliyor, toplam 2 cevap.
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Pek katılamayacağım bu görüşlere.. Kitap okumak araç mıdır, yoksa amaç mı? Önce buna yanıt vermek gerekiyor sanırım.. Sayısal olarak çok kitap okumanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum.. Ben yavaş okumayı severim örneğin, sindire sindire.. Çünkü okuma eyleminin kendisi hoşuma gider. Yalnızca çok iyi kitapları okuma fikri de pek uygun bir düşünce gelmedi bana. Bazen tanınmamış bir yazarın yazdığı, hiç umulmadık bir kitap sizin hayatınızı değiştirebilir ya da bir anahtar olup bir kapı açar hayatınızda.. ya da sadece hoş vakit geçirirsiniz.. ille faydalı kitaplar okunacak diye bir kural ne kadar şartlanmalı ve sıkıcı.. Okumanın, herkesin kendince keşfedeceği bir serüven olmasını diliyorum..

4 yıl, 5 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Başarılı bir girişimci olmak için okuduğunuz kitapların niceliğini ve kalitesini arttırmak zorundasınız.

Dünyanın en zengin adamı Bill Gates‘in evde olduğu zamanlarda durmaksızın kitap okuduğunu biliyor muydunuz? Okumak geliştirmesi kolay olan bir alışkanlık olmayabilir ancak işlerinizi büyütmenize yardımcı olacak bir alışkanlıktır.

İlk kez 21 yaşında kitap okumaya başladım. Çok yavaş okuyordum ve kitaplardan en iyi şekilde faydalanamıyordum. Bir kitabı iki ayda bitiriyordum ve ne öğrendiğimi tam olarak hatırlamıyordum. Kavrama seviyem ve okuma hızım çok kötüydü. Bir gün, kısa sürede nasıl daha fazla kitap okuyabileceğimi öğrenmek için araştırma yapmaya başladım ve aşağıda yer alan 5 tekniğe ulaştım.

Son birkaç yıldır, okuduğum kitapların sayısını arttırdım. Bir ayda bir veya iki kitap okurken, bu sayıyı beş veya altıya çıkarttım. Çok geçmeden bir ayda altı ila sekiz kitap okumaya başladım. Şu anda bir ayda 10’dan fazla kitap okuyorum. Sizlerle paylaşacağım beş teknik sayesinde bir yılda 100’den fazla kitap okuyabilirsiniz.

Bu beş tekniği okuma hızınızı arttırmak ve kitabı daha derinlemesine kavramak için kullanabilirsiniz.


1 – Okuma hızınızı artırmayı öğrenin
okuma kursuna gidin veya bunun üzerine yazılmış kitapları okuyun. İnternet üzerinden bir sürü kaynak bulabilirsiniz.

Ben sayfalar boyunca bana yol göstermesi için elimi kullanıyorum. Bu yöntem iç seslendirmemi bir kenara koymama yardımcı oluyor. Daha hızlı okumak için gözlerimi zorluyorum. Yüzeysel tarama ve gözden geçirme bunu yapmama yardımcı oluyor.

Şu anda bir dakikada 200 kelime okumak yerine, 1000 kelimeden fazla okuyorum. Hızlı okumaktan bahsedelim. Söylenenlere göre Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel dakikada 1,200 kelime okuyormuş.


2 – Baştan sona okumayın

Her kitabı baştan sona okumak zorunda değilsiniz. Bunu yaparsanız, kitabın büyük bölümünü kaplayan önemsiz içerikler yüzünden zaman kaybedersiniz.

Ortalama kitaplarda bir veya iki tane, iyi kitaplarda iki veya üç tane ve önemli kitaplarda üç veya beş tane fikir sunulur. Aslına bakacak olursanız kitapların büyük çoğunluğu ortalamadır. Ortalama bir yazar fikirlerini 20 sayfaya sığdırabilir ancak bu tür bir kitap halka satılamayacağından kitabı kabartmak için ekstra 200 sayfa ekler.

Kitapların çoğunun ortalama olduğunu düşünüyorsanız bu ortalama kitaplardan birini baştan sona okumanın bir anlamı var mı?

Kesinlikle hayır!

Ana fikri anlamak için bütün kitabı üç ila beş dakika gözden geçirebilirsiniz. Kitabın içine dağıtılan fikirleri anlamak için içindekiler listesine de bakabilirsiniz.

Tekrar değerlendirmek istediğiniz sayfalara işaretler koyun. Tabii ki, arkadaşınızdan veya kütüphaneden ödünç aldığınız bir kitaba işaret koymayın.

Sonraki adımda, işaretlediğiniz yerleri 30 dakika boyunca derinlemesine okuyun. Bunu yaparken sadece kitabın en iyi bölümleri için zaman ayırın. Bu, iyi anlaşılması gereken yerleri derinlemesine bir şekilde anlamanıza yardımcı olan gözden geçirme sürecidir.

Son olarak, kitap bir kez daha gözden geçirmeye değerse üçüncü kez okumak için bir veya iki saat ayırın.

Hayal edin! Bir kitabı üç saatten az bir sürede okuyabileceksiniz.

Burada önemli olan şey en iyi bilgiyi 10 kitap yerine bir kitaptan alabilecek olmanızdır. Bir sene içinde diğer insanlar 12 kitap okurken, siz 120 kitap okuyabileceksiniz.

Mutlaka okuyun: Etkili Kitap Okuma Tekniği: Bir Ceo Gibi Okuyun!


3 – Zaman sınırları koyun

Okuduğunuz kitaba zaman sınırları koymanız odaklanmanızı sağlar. 200 ila 300 sayfalık bir kitabı okumak için kendinize dört saat verin. Bunu full konsantrasyonla yapın. Kitapla aranıza bir şeyin girmesine izin vermeyin.

Kitabın büyük bölümünü dört saatte okumak için kendinizi zorlarsanız, bunu yapabileceğinizi garanti ediyorum. Ancak kendinize bir ay verirseniz, disiplin olmaz çünkü dikkatiniz azalır.

Birçok insan okurken araştırma yapmakla zaman kaybeder. Okurken bir kelimeye bakarsanız veya araştırma yaparsanız, dikkatiniz başka yöne kayar ve kitabı bitirmek uzun sürer. Bunun yerine kitabın kontrolünü ele geçirin; kitabın sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Anlamadığınız bir bölüm olursa, not alın ve daha sonra yeniden o bölüme dönün. Aynısını bilmediğiniz kelimeler için de yapın.


4 – Önce kolay kitapları okuyun

Bunun amacı güven oluşturmaktır. Okumaya 1,000 sayfalık akademik bir ders kitabı ile başlarsanız okuma hızınızın önüne geçersiniz.

100 ila 150 sayfalık bir kitapla başlayın. Farklı konulara göre ayırın. Her hafta bir veya iki tanesini okuyun. Zamanla daha büyük kitaplara geçin.

Bazı kitaplar karmaşıktır veya anlaşılması zordur. Otobiyografiler ve ezoterik kurgusal olmayan kitaplar bunun en iyi örneklerdir. Hızlı okuma turlarına yeni başlarken kafanızı karıştırmak istemezsiniz. Küçük başlayın ve daha sonra büyütün.


5 – Sadece en iyi kitapları okuyun

Bir kitabı okumaya başlamadan önce okumaya değip değmeyeceğine karar verin. Açıkçası bir kitabı problemlerimizden birine çözüm bulmak için alırız. İlk 10 dakika içinde, kitabın probleminizi çözmenize yardımcı olup olmayacağına karar vermelisiniz.

Yapmanız gereken bir diğer şey de kitabı 1-10 ölçeğinde değerlendirmektir. Gereğine uygun bir değerlendirme yapın. Okuduğunuz en düşük ve en kötü kitaba “1” ve en yüksek ve en iyi kitaba “10” puan verin. Karar vermeniz gerektiğinde “10” puandan düşük olan kitabı okuyarak zaman kaybetmeyin. İlginizi çekmeyen veya sıkıldığınız bir kitap okuyorsanız, hemen kenara koyun. Bu kitaplarınızı organize etmeniz gerektiği anlamına gelir. 10 ila 20 kitabı bir aylık süreye göre sıralayın ve her ay birkaç tanesini çıkartın. İstiflediğiniz kitapları her zaman yeniden düzenleyin.

Dikkatinizi en çok çeken kitapları okuduğunuzdan emin olun. Kötü bir kitapla karşılaşırsanız hemen kenara koyun. Okumaya çalışmakla zaman kaybetmeyin. Çöpse, çöpe atın.

Kitap okumak muhteşem deneyimler yaşamanızı sağlar. Sizin için uygun olan kitapların avantajlarından faydalanın. Hikayelerin, dilin, şakaların ve öğretilerin tadını çıkarın. Faydalı bilgilerle kendinizi donatın.

Kütüphanelerimizde çok değerli kitaplar var. Bu değerli kitapları nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerekiyor. Satın alarak kendi kitaplarınıza sahip olun ve notlar alın.

Unutmayın ki bütün kitaplar dünyadaki bütün problemleri ve sorunları çözebilirler. Bütün kitapları okuyamasanız bile size en çok yardımcı olacakları okuyabilirsiniz.

Alıntı_Yeni İş Fikirleri












4 yıl, 5 ay     
« geri ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar