Zehra

6 puan

ZEHRA / CARSTEN NAGEL
Konusu itibariyle merak ettigim Küçük Kız Kardeşin çetin mücadeleler verdiği hayat hikayesi okundu.
Kitabın konusunu kısaca şöyle özetleyebiliriz:
Begoviç Ailesi Sırpların çoğunlukta olduğu Yugoslavya’da yaşayan orta halli bir ailedir. Zehra 12 yaşında ve ailenin en küçük ferdi, meraklı, hayalperest ve umut dolu bir Mlada Sestra (küçük kız kardeş) dır. Zehra birlikte Paris’e gitme hayalleri kurduğu ve kitap okumayı seven ablası Esma, çok iyi yüzücü olan abisi Samir ve yanından hiç ayırmadığı küçük köpeği Pas’ı çok sevmektedir. Yıl 1991 halk bağımsızlık için ayaklanma başlatır ve çok geçmeden bağımsızlık ilan edilir. Sırplar özel sırp cumhuriyetini kurmuş ve kaçınılmaz savaş kapıya kadar gelmiştir.
Begoviç Ailesi bir süre evin bodrumunda saklanmışlardır. Fakat üzerlerine yağan topların sesleri öylesine bir korku ve rahatsızlık vermiştir ki, bir gece ellerine aldıkları birkaç parça eşya ile ormana doğru kaçarlar. Bir süre ormanda ilerledikten sonra havanın soğuması ve yiyecek bulamamak işlerini iyice zorlaştırmıştır.
Sirplarin katliami günden güne hizla devam ediyor ve ambarlarda yasayanlar ya soğuktan yada hastaliktan ölüyorlardi. Küçük kız kardeş ve ailesi kiyasiya mucadeleyle ayakta kalmaya çalışsalarda, savaşın getirdiği tecavüz, şiddet, ölüm ve açlik binlerce insani ayirdiği gibi bu aileyi de bir arada tutamamiştir.
Uzun süren savasin sona ermesiyle Zehra ve annesi kaybettiklerini, evini, arkadasini ve cok sevdigi kopeği Pas'i arkada birakarak dağılmış ülkesini terk edip yeni bir hayat kurmak amaciyla bir yola çıkarlar.Kamyonun arkasında hiç bilmedikleri ülkeye kacmaya calisirlar.İsveç’e gitmek isterlerken şoför onları Danimarka da bırakır. Yeni bir ülke, yeni bir hayat, savaşın izlerini silmek çokta kolay olmayacağı gibi burada yasamakta kolay değildir. Savaşın yarattığı psikolojik etki ve Zehra’nın iyi ve kotuyu yanlis ve dogruyu ayirt etmesi eskisinden de zor olmasi yeni yasama alismayi zorlastirir
Bosna Savaşını anlatan kitapları severim ve bu kitabı tercih nedenlerimden biriside budur. Kitabın sürükleyiciliği, anlatımı ve akıcılığı gayet başarılıydı.
Kitabın sonu ise benim için tam bi hayal kırıklığı! Sanırım kitabı uzatmak için böyle bir yol tercih edilmiş gibi duruyor.
Okunabilir bi kitapti ama ben yinede incir kuslarini tercih ederdim.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »