Yitik Masumiyet

8 puan

Bu tarzda kaleme alınmış olan "Ben Nojoud 10 Yaşında Bir Dulum" , "Leyla" ve "Babam Öldüğünde Ağlamadım" adlı eserleri okumuştum. Okumuş olduğu o üç kitap bana çok vasat gelmişti. Hepsi kadınların yaşamış oldukları tüyler ürpertici gerçek hikayeleri olmasına rağmen beni hiç birisi etkilememişti. Edebi değeri çok kuvvetli olmamasına rağmen diğerleriyle kıyaslanamayacak ölçüde bu kitabı daha olunabilinir buldum. Beni açıkçası çok etkiledi.

Kamboçya'lı Somaly Man daha çocuk yaşta tecavüze uğramış, Genelevlerine satılmış ve yıllarca köle olarak çalıştırılmış biridir . Kendisi o hayattan kurtuluyor. Kurtarması hiç kolay olmuyor. Esasında hep baş kaldıran birisidir. Bu nedenle çok dayaklar yeyip, çok ağır işkencelerden geçiriliyor. Bir daha o yaşama dönmemek için temizlikçilik yaparak geçiniyor. Tabii bunda en büyük destekçisi onunla fahişe olduğunu bile bile evlenmiş olan beyaz eşi oluyor.
Somaly gönüllü hemşire olarak bir hastanede çalışıyor. Orada cinsel hastalıkla yatan erkek hastaları tedavi etmesinin tek sebebi kadınlara o hastalıkları bulaştırmalarını istemediği içindir. Genelevdeki kadınları teker teker hastanede tedavi ettiriyor. Onlara prezervatif veriyor. Böylelikle hastalıklardan korunmalarını sağlamış oluyor. Zamanla teker teker onların kaçıp evinde ve başka bir yerde sığınmalarını sağlıyor. Anlaşılınca ölüm tehditleri alıyor.
Kendi gibi çocuk yaştaki mağdurları o cehennemden kurtarma mücadelesini veren Somaly bu nedenle sayısız ödüle layık görülüyor.
Edebi yönü kuvvetli değil ama okunması gerekli olduğunu düşündüğüm bir kadının kendisi için ve kendi gibi mağdur çocuk yaştaki kadınlar için vermiş olduğu yaşam öyküsüdür.
Somaly'in özel haberi ve videosu bu linktedir.

http://tr.euronews.com/2012/10/17/somaly-mam-fuhus-ticaretine-karsi-cesurca-savasan-bir-kadin/

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »