Popüler bilim dalında okuduğum ilk kitaplardan birisidir. Burda bence popüler bilim dalından da biraz bahsetmek yerinde olur düşüncesindeyim. Popüler bilim kategorisi, günümüzdeki bilimsel gelişmelerin ve ilerleyen teknolojinin, bilimsel yapısı bozulmadan, bilim dışındaki insanlarında anlayabileceği bir tarzda, anlatılmasıyla oluşturulmuş bir kategoridir. Basitçe ifade etmek gerekirse Einstein'ın görelilik kuramını, roman tadında okumak amacıyla, biraz daha basit bir anlatım tarzında anlatarak hazırlanmış bir türdür.
Olanaksızın Fiziği'nde de yazar Michio Kaku, günümüz Fizik, Astronomi ve Teknolojinin ne seviyede olduğunu, gelecekte neler olabileceğini, bugünün bilim kurgu olarak adlandırılan konularının gelecekte günlük hayatın olağanlarından olabileceğini, çok sade bir dil kullanarak anlatmıştır.
Kitapta insanlığın teknolojik ve bilimsel gelişim seviyeleri kategorilere ayrılır; öyle ki bu seviyeler (tip I medeniyeti, tip II medeniyeti, gibi) gelişmişlik düzeylerine göre ışınlanmadan tutunda zamanda yolculuk yapmaya kadar farklı pek çok konuda ilerleyebileceklerdir. Elbette yazar bu çıkarımları, modern fiziğin ilerleme süreci ile, bu konuda yazılmış farklı eserlerden edindiği çıkarımlara dayanarak yapar.
Günümüzde fizik ve astronomi bilimi hemen herkesin ilgilisini çekse de bu türlerde okumalar yapmak, bilim dışındaki kişilere sıkıcı gelebilir. Hatta bu konuda yazılmış kitapların çoğu için "sıkıcı ve anlaşılmaz" önyargısının olduğu da yadsınamaz. Ancak Michio Kaku, bu önyargıyı kırmaya aday yazarlardan biri ve anlatım tarzı gerçekten çok geniş bir kitleye hitap ediyor.
Türe ilgisi olmayanların dahi çok keyifle ve merakla okuyacaklarını düşündüğüm bir kitap, tavsiye ederim.