Neuromancer (Sprawl Üçlemesi #1)

1 puan

Eğer ki paranızın kıymeti varsa kitabı kesinlikle almayın.

William Gibson'ın Neuromancer'ı değil bu. Bilimkurgu ödüllerini toplayıp götüren, Matrix'e fikir babalığı yapan o gerçek kült eser eğer Türkçe ve bu şekilde yazılmış olsaydı bırakın ödül almayı hiçbir yayın evi tarafından basılmazdı bile.

Altıkırkbeş yayın evi kitabı öyle bir çeviri ve editörlükle basmış ki okuyucularına açık açık küfretse daha iyiydi. Her cümlede anlatım bozuklukları, hiçbir zaman doğru yere gelemeyen ama cümlelerin ortasına girip baltalama görevini çok iyi üstlenen noktalama işaretleri, hiçbir şey anlaşılmayan cümle yapıları, çevrilememiş ve aynen bırakılmış İngilizce sözcükler, rastgele bir şey yazıyormuşçasına yapılmış klavye hataları (yan yana bulunan harflerden yanlış olanlara basıp kelimeleri yanlış yazmışlar, bunu ilk defa görüyorum basılı bir kitapta) ve daha neler neler.

400 sayfalık kitaptan HİÇBİR ŞEY anlayamadım. Sıfır. Kitap öldürülmüş, üzerine tükürülüp buruşturulmuş ve yakılmaktan son anda kurtarılıp önünüze atılmış adeta.

Para ziyanı olmaktan öteye gidememiş bu çeviri maalesef. Böyle yayınevlerinin hala açık olmasına çok şaşırıyorum.

Son olarak bana inanmanız için kitaptan rastgele bir paragrafı da alıntılayacağım. Paragraftaki tüm noktalama işaretleri, cümleler, yazım yanlışları ve her şey AYNEN kitapta yazdığı gibidir:

Havaalanına on kilometre kala, tren yavaşlamaya baş|a, di. Case çocukluk görüntülerinin üzerinde yükselişini şey. retti güneşin, o çatlak parçanın ve rafinelerin paslanan göv. delerinin yukarısında aydınlanışını.

Bundan 400 sayfa boyunca okumak isterseniz, başarılar dilerim.

12 yıl, 2 ay

Yorumlar
« geri ileri »

1 ile 1 arası yorum gösteriliyor, toplam 1 yorum.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Aynı şey başıma Feniks Kitap'tan çıkan Profesyonel'de geldi. Çeviri ve edisyonu yapan kişiden kaynaklanan bir sorun. Edisyondan tamam alıp çıkarsa yayınevi kontrol etmiyor. Ben Feniks'e mail atarak durumu anlattım. Haberleri bile yoktu. Kitabı inceleyip bana dönüş yaptılar. Haklı olduğumu söyleyip durumdan dolayı özür dilediler ve iki tane kitap hediye ettiler iyi niyet göstergesi olarak. Altıkırkbeş'ten daha önce bir kitap okudum. Alfred Bester'ın ünlü Yıkıma Giden Adam'ıydı kitap ve oldukça başarılıydı. Yerinizde olsam yayınevine bir mail gönderirdim. Altıkırkbeş işini ciddiye alan bir yayınevi bildiğim kadarıyla.

10 yıl, 9 ay     
« geri ileri »