Masumiyet Müzesi

8 puan

Genel olarak Orhan Pamuk'u, dilini ve üslubunu seviyorum. Ancak her romanının aynı seviyede olduğunu düşünmüyorum. Bu hariç diğer eserlerini kronolojik okuyordum ama bu bir şekilde araya girdi. O yüzden ilk üç romanı ve Masumiyet Müzesi arasında bence en iyisi bu değil ne yazık ki... Şimdilik Sessiz Ev'i tek geçiyorum.
Romanda anlatılan aşk ve ana karakterlerin kişiliklerini bir türlü benimseyemedim, dolayısıyla da gerçekçi gelmedi. Ancak romanlarda olacak cinsten bir aşktı bence. Nedense bunu Orhan Pamuk'a yakıştıramadım. İnsanın aşk, tutku uğruna akıldışı birçok şey yapabileceğini biliyor ve buna inanıyorum ama Kemal Basmacı'nın bunu yıllarca sürdürmesini aklım almadı. Bu yüzden de aşk bana katiyyen duygusal görünmedi. Zaten bütün roman boyunca tenlerin uyumu anlatılıp durmadı mı? Peki ya Füsun'un davranışlarının sebebi?.. Bir iki cümle ile olsa açıklanamaz mıydı? Mecburiyet, toplum, gurur vs. dışında. Çünkü okur onun ne düşündüğünü ve ne hissettiğini hiç bilemedi. Sadece Kemal'in varsayımlarını okuduk biz.
Bilmiyorum, sanki içimde bir şeyler kaldı. Hatta içimde bir yerlerde ben Füsun ile Kemal'e mutlu olacakları bir başka evren oluşturdum, büyük hatalar yapmadıkları, geri adım atabildikleri, özür diledikleri, inat edip gurur yapmadıkları bir evren... Çok büyük bir aşkın en mutlu anı on dakikalık bir zevk anı olamaz çünkü bence.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »