Kudüs'ün Gizemli Tarihi

8 puan

Soru-cevap şeklinde hazırlanmı ve resimlerle desteklenmiş. Merakla okudum ve bir sürü bilgi edindim.

Ancak dinler tarihi öğretim üyesi tarafından yazılmış ve içine yazarın dini ve milli görüşünün girmemesi gerektiğini düşündüğüm bir kitapta yer yer tarafsızlığın zedelendiğini düşündüm.

Ayrıca, kitabın sonunda Erhan Altunay ile yapılmış soru-cevap bölümünde II. Abdülhamid için "Tahttan türlü dalaverelerle indirilen Sultan II. Abdülhamid, bunun nedeninin Kudüs'ü satmak istememesi olduğunu söylemiştir." şeklinde tuhaf ve komik ifade mevcut. (sayfa 273) Buna göre Kudüs'ü alamayan Yahudiler Abdülhamid'e kızmış ve tahttan indirilmesindeki "Selanik etkisi" anlamlıymış. Sabetaycılık da işin içindeymiş.

Tarihçi değilim ama, hepimiz biliriz ki Abdülhamid, "Şeriat isterük" diye 31 Mart Ayaklanmasına kalkışanlara karşı İttihat ve Terakki'ye bağlı subayların yönetiminde, Selanik'ten gelen Hareket Ordusu tarafından müdahale edilmesi sonrası Meclis kararıyla tahttan indirilmiş ve Selanik'e sürülmüştür. Abdülhamid'in daha önce zorla kabul ettiği anayasal düzenden kurtulmak için ayaklanmayı doğrudan desteklemediyse bile (bunu bilemiyorum), durumdan memnun olmadığını kimse söyleyemez herhalde.

Gelelim sorulara: Ne yani, Yahudiler 31 Mart ayaklanmasına önayak mı oldular, gericileri kışkırttılar mı? İttihat ve Terakki bir Yahudi kuruluşu muydu? Önderleri Yahudilerin isteklerine, telkinlerine açık mıydı? Hareket Ordusu subaylarından bir kısmı, Mustafa Kemal de dahil Yahudi miydi? II. Meşrutiyet bir Yahudi dalaveresi miydi? Abdülhamid tahttan inince Yahudiler Kudüs'te muratlarına erebildiler mi? Tut ki Abdulhamid Kudüs'te Yahudi isteklerine onay verseydi, 31 Mart Ayaklanması olmayacak mıydı? Bütün bunlar dalavere miydi, hem de Yahudi ve Sabetaycı dalaveresi? Artık bu komplo teorilerinden gına geldi.

Kısaca bu son bölüm kitapta olmasa daha iyiydi bence. Gizemcilik yapılacaksa tarihi çarpıtmadan yapmak lazım (Şüphem yok ki bir gizemci bu cümlemi okuyunca tarihin zaten komplocular tarafından çarpıtıldığını iddia edecektir. Ben de ona şunu sorarım: Peki, gizemcinin tarihi çarpıtmadığını nerden bileceğim?). Erhan Altunay'dan çokça puan kırdım.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »