Bütün İsimler

6 puan

Portekiz'li 1998 yılı Nobel Edebiyat Ödül sahibi usta yazar Jose Saramago'nun yalnızlık temasını işlediği 256 Sh lık Nesrin Akyüz Çevirisi ile Kırmızı Kedi yayınlarından çıkan romanı.

Roman elli yaşlarında yirmibeş yıldır Nüfüs Kayıt Merkezinde çalışan bekar Don Jose adlı içine kapanık, dürüst, kibar Don Jose adlı bir karakter üzerinden yürüyor. Don jose yalnız oturduğu lojmanda vakit geçirmek amacıyla Nüfus İdaresinde dosyası bulunan değişik kişilerin yaşamları hakkında bilgiler toplamaktadır. Günün birinde otuzaltı yaşında bir kadının dosyası eline geçer ve bu kadının yaşamı onda saplantı haline gelir.

Saramago severler yazarın noktalama işaretlerine uymadığını bilirler. Bu romanda yayıncı kitabın başında yazarın kendine özgü yazım şekliyle yayınlandığını belirtmiş. O yüzden yazarın tarzına alışana kadar ilk okuyanlar zorluk çekebilir. Ama alışınca müthiş bir yazar olduğuna sanırım karar verecekkerdir.

Ben Saramago sever olarak her kitabından aldığım hazzı bu kitaptan da biraz yavaş ilerlediğini kabul ederekde olsa aldım. Kitaptan bir pasaj yazarak herkese Saramago eserlerini okumasını tavsiye ederim. " Yalnızlık asla iyi bir yoldaş olmamıştır. Büyük kederler, büyük ayartmalar ve büyük hatalar hep hayatta yalnız olmaktan bir şey kafamızı her gün normalde olandan daha fazla kafa karıştırdığında kendisine danışacağımız bir arkadaş olmamasında kaynaklanır "

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »