Beyninizi Değiştirin Hayatınız Değişsin

5 puan

Kişisel gelişim kitaplarında her zaman aynı şeyler yazılır yani olumlu düşün, pozitif ol, evrenden iste vs. gibi.. Bu da demek oluyor ki gerçek tektir:) Bunları biliriz okuruz ama gerçek fayda uygulamaya taşımakta. Kişisel gelişim kitabını doğru zamanda ihtiyacın olduğu anda okursan verim alabiliyorsun.Eğer o kitap için doğru zaman değilse okuduğunda uygulamaya geçmesen bile gün geldiğinde uygulamak üzere öğrenmiş oluyorsun.

İşte bu kitabında amacı beynin nasıl çalıştığını, işler yanlış gidince ne olduğunu ve beynin işlevinin nasıl en uygun hale getirildiğini açıklamaktır.Eğer gergin, saplantılı, öfke eğilimli ya da dikkati kolaylıkla dağılan biriyseniz durumun psikolojik olduğuna inanıyorsanız iyi haber psikolojik değil :) Yazarımız Dr. Daniel Amen ve çalışma arkadaşlarının yapmış olduğu araştırma sonuçlarına göre sorunlar beynin fizyolojisi ile alakalı ve bu
fizyolojiyi değiştirebileceğimize dair kanıtları var.

Kitapta davranışımızı en çok etkileyen ve bizim insan olarak sahip olduğumuz en özgün şeylerin çoğunu oluşturan beyin sistemlerinin 5 tanesi şöyle:

1-Derin Limbik Sistem : Ruh halini ve ilişki kurmayı kontrol eden sistem

2-Bazal Gangliya : Beynin çalışma hızını kontrol eder,fazla çalışırsa kaygı,panik,korkaklık ve çatışmadan kaçma ortaya çıkar.

3-Alın korteksi : Dikkati muhafaza etmeye, planlar yapmaya, güdüleri kontrol etmeye,doğru yada yanlış kararlar vermemize yardım eden kısmıdır.Dikkat süresi,odaklanma, düzenleme ve işi tamamlama gibi konularda önemlidir.

4-Singulat : Düşünce ve davranışlar arasında geçiş yapılmasını sağlar. Saplantılı düşünceler ve endişeler bu bölümün işlevleriyle alakalıdır.

5-Şakak Lobları : Hatırlama, konuşulan dili anlama, yüzleri tanıma ve öfke kontrolünü etkiler.

Beynin nasıl çalıştığını öğrendikten sonra şimdi beyin sistemlerini kullanarak negatif davranışlarımızı nasıl en uygun hale getirebileceğimize dair birkaç örnek verelim.

Örneğin;

-Belirli düşüncelere kilitlenerek, o düşünceye tutunuyor ve endişeleniyorsanız bu Dr Amen’e göre beynin “Singulat”
bölümündeki etkinlik değişikliklerinden kaynaklanmakta…

-Kilitlendiğiniz bir düşünce var ise ve bunu aşamıyorsanız: Bu düşünceyi yazmanız, bu düşünce veya endişe hakkında yapabileceklerimizin ve yapamayacaklarımızın bir listesini yapmanız öneriliyor…

-Sinirlilik ve panik atağı yenmek için: Hızlı bir şekilde içsel karmaşanızı sakinleştirecek basit nefes alıp verme tekniklerini kullanın

-Depresyonla savaşmak için: Otomatik olumsuz düşünceleri nasıl öldüreceğinizi öğrenin

-Kızgınlık duygusundan kurtulmak için: Amen in anti-kızgınlık diyetini izleyin ve sizi sakinleştirecek besinleri tüketin

-Algı eksikliğini yenmek için: Tek Sayfalık Mucize ile odaklanma yetinizi geliştirin

-Saplantılı kaygılardan kurtulmak için: Yazılı uygulamalar yapın ve sorun-çözme alıştırmalarını öğrenin.

Kitaptan çıkarımlarım bu kadar umarım işinize yarar:)

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »