koizora

Profil Resmi
0 takip ettiği ve 0 takip edeni var. 0 değerlendirme yapmış.

Son Aktiviteler

Profil Resmi
koizora kütüphanesine ekledi.
Vurun Kahpeye

Romanımızın kilometre taşlarından Vurun Kahpeye, Kurtuluş Savaşının sürdüğü cephelerden birinin, belki de en önemlisinin bağrında geçer: bir taşra kasabasında. Halide Edib Adıvar'ın son derece gerçekçi, ayrıntılara inen gözlem gücüyle yazılmış bu unutulmaz roman, Anadolu aydınlanmasının gerçek kahramanlarına, halkın aydınlanması için hayatlarını hiçe sayan kadınlara adanmış bir ağıt, dönüp dönüp yeniden okunacak bir belge niteliğinde.

Bir yarıyıl ödeviydi Vurun Kahpeye: Okuyacak, özetini çıkaracak, belli başlı kişilerini tahlil edecektik. Bilmem böylesi ödevler yine veriliyor mu? Ödev dosyasında derlediğimiz ödevden, yazdıklarımdan, bugün tek satır, tek sözcük hatırlamıyorum. Ama Aliye'nin yemini -hemen hemen sözcüğü sözcüğüne- ezberimde: Toprağınız toprağım, eviniz evim; burası için, bu diyarın çocukları için bir ana, bir ışık olacağım ve hiçbir şeyden korkmayacağım; vallahi ve billahi!
SELİM İLERİ

Romanımızın kilometre taşlarından Vurun Kahpeye, Kurtuluş Savaşının sürdüğü cephelerden birinin, belki de en önemlisinin bağrında geçer: bir taşra kasabasında. Halide Edib Adıvar'ın son derece gerçekçi, ayrıntılara inen gözlem gücüyle yazılmış b... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 9 yıl, 1 ay
Profil Resmi
koizora kütüphanesine ekledi.
Kalp Ağrısı

Kalp Ağrısı, edebiyatımızın unutulmaz yazarı Halide Edib Adıvarın en tanınmış, en duygusal romanlarından biri. İlk kez 1924 yılında yayımlanmış bir aşk romanı. Romanın baş karakteri Zeyno, güçlü, esprili, çekici bir genç kızdır. En yakın arkadaşı Azize ise pek güzel ve çekici ama renksiz, kıskanç biridir. Hasan Beyle nişanlı gibidirler. Zeyno da Saf¬fetle evlenmek üzeredir. Ancak Hasanla Zeyno arasında dile getiremedikleri bir aşk doğmuştur. Zeyno bu tehlikeli durumdan uzaklaşmak için İstanbul dışındaki bir çiftlik evine bir süre dinlenmeye gider. Ama Hasanla Azize de ona ve nişanlısı Saf¬fete sürpriz yapmak amacıyla peşlerinden gidecektir.
Halide Edib, çoğu romanında yaptığı gibi değişik anlatım teknikleri kullanarak yazmış Kalp Ağrısını. Zeynonun güncesini, mektuplarını okurken kendinizi soluk kesici bir aşk öyküsünün içinde buluyor, Adıvarın gözünden 1900lerin ilk yıllarının İstanbul yaşamını tadıyorsunuz.


******

Kalp Ağrısı, Halide Edib Adivarın en sevdiğim romanıdır. Senin sevip sevmemenin ne önemi var diyeceksiniz. Biliyorum, yok. Bir okurun tutkusuyla söylüyorum... Bu romanda, Milli Mücadele yıllarının derin izlerini art planda yakalarız. Öndeyse, bir avuç aydın insanın kalp ağrıları bütün şiddetiyle sürüp gider. Ateşten Gömlekin, Vurun Kahpeyenin yazarı şimdi bireysel sorunlara eğilmekte, dönemi için çok ince ruh çözümlemeleriyle bu sorunları irdelemektedir. Kalp Ağrısının bir başka özelliği, Halide Edibin son tutkulu aşk romanı olmasıdır. Yazar, aşk üzerine söyleyebileceklerinin tümünü, sanki bu sızılı eserde söylemiş; sonra bir aşk kırgını gibi susmayı tercih etmiştir.Edebiyatımızın en güzel, en anlamlı gönül acısı romanlarından biri.

******

Kalp Ağrısı, edebiyatımızın unutulmaz yazarı Halide Edib Adıvarın en tanınmış, en duygusal romanlarından biri. İlk kez 1924 yılında yayımlanmış bir aşk romanı. Romanın baş karakteri Zeyno, güçlü, esprili, çekici bir genç kızdır. En yakın arkadaşı Azi... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 9 yıl, 1 ay
Profil Resmi
koizora kütüphanesine ekledi.
Köyün Kamburu

Memleketin gerçeklerini yazmak isteyen bir realist romancı bugünkü tarih devresinde köyü, köylüyü yanlışsız tanımak, fantezilerini kullanmadan tanıtmak zorundadır. Gerek işçi, gerek esnaf, gerekse memur, tüccar, devlet adamı olarak hepimiz hâlâ biraz köylüyüz. Köyün, köylülüğün özellikleri gözden kaçırılırsa şehirlilerin Türk milletini damgalayan özellikleri ya hiç aydınlatılmaz, ya da işe yaramayacak şekilde yarım yırtık aydınlatılmış olur," diyen Kemal Tahir, "Köyün Kamburu"nda Narlıca Köyü'nde yaşananları Çalık Hafız'ın gözünden ve dilinden son derece çarpıcı bir biçimde anlatır. "Köyün Kamburu"; geleneksel düşünme biçimlerine ve inançlara ve köylülüğe tutulmuş güçlü, sarsıcı ve traji-komik bir ayna.... 1958'de Yeni Gazete'de tefrika edilen "Köyün Kamburu", Les Tors du Vilage adıyla Fransızcaya çevrilmiştir.

Memleketin gerçeklerini yazmak isteyen bir realist romancı bugünkü tarih devresinde köyü, köylüyü yanlışsız tanımak, fantezilerini kullanmadan tanıtmak zorundadır. Gerek işçi, gerek esnaf, gerekse memur, tüccar, devlet adamı olarak hepimiz hâlâ biraz... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 9 yıl, 1 ay
Profil Resmi
koizora okumak istiyor.
Şeytani Tuzak

Sevgili gençlerimizin zevkle, heyecanla yutarcasına okuyacakları kitaplardır Cingöz Recai maceraları. Dünyaca meşhur Arsen Lüpenleri gölgede bırakan polisi sinirlendiren kurnaz, cesur, soğukkanlı bir kibar serserinin nefes kesen maceralarını Peyami Safanın usta kaleminden okuyacaksınız.

Sevgili gençlerimizin zevkle, heyecanla yutarcasına okuyacakları kitaplardır Cingöz Recai maceraları. Dünyaca meşhur Arsen Lüpenleri gölgede bırakan polisi sinirlendiren kurnaz, cesur, soğukkanlı bir kibar serserinin nefes kesen maceralarını Peyami S... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 9 yıl, 1 ay
Profil Resmi
koizora okumak istiyor.
Aslan Tomson

Türk edebiyatının en özgün ve gerçekçi yazarlarından Orhan Kemal, yazdığı roman, oyun ve öykülerin hepsinde yoksul, hayatla mücadele etmek zorunda olan ama umudunu, yaşama sevincini kaybetmeyen insanlardan söz eder. Aslan Tomsondaki yedi öykü, yine aynı dünyanın çocuklarını anlatıyor.

Türk edebiyatının en özgün ve gerçekçi yazarlarından Orhan Kemal, yazdığı roman, oyun ve öykülerin hepsinde yoksul, hayatla mücadele etmek zorunda olan ama umudunu, yaşama sevincini kaybetmeyen insanlardan söz eder. Aslan Tomsondaki yedi öykü, yine a... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 9 yıl, 1 ay
Daha Fazla Göster

koizora şu an ne okuyor?

koizora şu anda kitap okumuyor.

Favori Yazarları (0 yazar)

Favori yazarı yok.