Pi

En Son Değerlendirmeler

10 puan

http://www.beraberokuyalimmi.blogspot.com.tr/2015/11/fi-ci-pi.html

Profil Resmi
10 puan

müthiş

7 puan

Serinin 3.kitabı olan Pi'yi daha çok sevdim.Diğer serilere göre daha akıcıydı.Bence serinin baş kahramanları Deniz, Özge ve Eti idi. güzeldi.okumanızı tavsiye ederim.

8 puan

İlk kitapta okurken içimin bayılması ve hatta tavsiye eden arkadaşıma bunu mu tavsiye ettin o kadar diye içimden saymamın ardından ikinci ve üçüncü kitabın su gibi akması beni şaşırttı.

5 puan

daha çok siyaset ve din üzerinde durmuş bu kitabında, ve mesaj ileticem derken baymış..

5 puan

Son kitap gereksiz uzundu ya sonunda bittiği için mutluyum

3 puan

Kitabın ilk 500 sayfası o kadar boştu ki. Herşey son 200 sayfada olup bitti. Fazla zamanı olan okusun.

6 puan

Çok zorladım kendimi bitirmek için, sırf hikaye yarım kalmasın diye. Bukadar uzatmanın anlamı var mıydı bilemiyorum neyse ki bitti

9 puan

İtiraf ediyorum öncelikle bu seriyi rafları doldurmak için yazılmış, pazarlama şişirmesi gibi görmüştüm. Yine de çok iyi ve dikkatli bir pazarlamayla sunulmuş ama içi dolu. Serinin özellikle 'Pi' sini çok beğendim. Son 200 sayfada altını çizdiğim cümleler o kadar fazla ki, hah işte bu dediğim bir sürü fikir var. Karakterlerle ilgili düğümler de mantıklı bir şekilde çözülüyor, insanın içi rahat ediyor :) Sadece bir 100 sayfa daha eksik olsa daha iyi olabilirdi.

9 puan

fi..çi..pi...üçüncü kitabın çıkmasını heyecanla beklemiş çıkar çıkmazda almıştım hemen ve bir solukta okdum..kesinlikle okunması gereken bir seri tavsiye ederim...yorumların birinde tek kaybedenin sadık olduğu yazıyor aslında sadıktan daha çok kaybeden ADA...en çok ona üzüldüm diyebilirim:(

8 puan

Fi-Çi-Pi kitapları okuyucusuna, aşk, kadın-erkek ilişkisi gibi her türlü okuru kendisine çekecek bir yapı sunsa da alt yapısı, düşünmeyi, birey olmayı, hayatı sorgulamayı, iç bakış geliştirmeyi hedefliyor. Çeşitli sosyal kimliklere sahip bireylerin ışığından toplumsal olanı eleştiriyor. Umuyorum kitap yazılma hedefine ulaşır.
Binlerce okur kitap çıkar kitapçılara akın etti. Sadece Can ve Duru'nun aşkı için değildir bu okuma aşkı. Altta yatan, birey, toplum, sistem gibi konularda da düşünmeye sevk etmiştir okuyucusunu.

8 puan

Eğer anneyseniz ve uyumanın değerini biliyorsanız nasıl bir etkiye sahip olduğunu bir nebze de olsa anlayabilirsiniz. Pi beni uykusuz bıraktı, kitap bitti ama ben hala etkisinden kurtulamadım kurtulamıyorum geceleri uyumadan önce Bilge'yi, Ali'yi, Deniz'i, Duru'yu, Can Manay'ı, Sadık'ı düşünüyorum.

Bazı karakterlerin sonunu neredeyse bir iki cümle ile anlattı geçti yazar. Önemli olayları neredeyse hiç anlatmadı, sadece kısa bir ön bilgi ile kitabın başlarında verdi o kadar. Eğer onlarda anlatılmış olsaydı 10 üzerinden 10 alacak bir başucu kitabıydı bence. Yazar, iletmek istediği mesaj için bir noktadan sonra olayları, karakterleri harcamış düşüncesine yoğunlaşmış resmen.

Din, siyaset, cinsellik, tutku, saplantılı ilişki, sanat ne isterseniz hepsi mevcut :) Özellikle dine yönelik bakış açısı oldukça farklı ve tartışılır.

Müzik önerilerini romanı okurken açıp dinleyince etkisi daha da çok oluyor. Kendimi Deniz gibi , Ada gibi hissettiğim noktalar oldu.

Bu arada Şaban Meydanoğlu ismi çok dahiyane olmuş :))

7 puan

700 sayfa gereksizdi final icin cok eziyet cektim okurken

1 puan

Seriyi okumaya başladığımda, kitapta geçen 'farkındalık' kelimesi bir zaman önce, aylarca çok satanlarda yer alan sözde din kitabını aklıma getirdi. Başta şüphelensem de bu kitabın başlarında Eti'ye ayrılan bölümü okurken, tamamen aynı misyonu üstlendiklerinin 'farkındalığını' yaşadım. Ayrıca ne tesadüftür(!) ki yayınevleri de aynı...
Her okuyucu kitlesine hitap eden tarzda yazılmış, hatta kitap okumayanların bile ilgisini çekebilecek, dizi izler gibi okuyabileceğiniz bir seri ki çok satılıp okunmasının nedenlerinden biri bu çeşitlilik sanırım. Büyük bölümüde pazarlama tekniği ve reklamlara ait.
Hiç kimsenin tercihi hakkında olumsuz eleştiride bulunmam ki herkesin okuma zevki farklıdır. Ben de genelde her türden kitap okumayı severim ve dönüşümlü okumaktan tat alırım. Fakat tahammül edemediğim, tepki gösterdiğim tek tarz, bu seride de aralara serpiştirilen, ilk kitaptan başlayıp doz doz artırılan, İslâm'ın ve Kur'anı Kerim'in ehli olmayan yazarlarca yorumlanıp, insanların kafalarında bazı ayetlerle ilgili çelişki ve inkâr düşünceleri yerleştirmeye çalışılanlarıdır.

10 puan

Fi ve Ci den sonra araya epey bir kitap soktum...Bunun nedeni de, Fi ve Ci de ki karakter ve hayatlari bir sure dusunmeye vakit ayirabilmemdi. Pi diger iki kitapan daha kalin olsa da en cabuk bitirdigim oldu. Arada bir cok kitap okumus olsam da, karakterlerle ilgili hic bir detayi unutmamis oldugumu fark ettim. Bu Azra Kohen in ne kadar guclu bir aktarimi oldugunu gosteriyor bence. Uzun zamandir kisisel gelisim kitaplari okumuyorum, cunku istemiyorum. Pi, kurgusu ile, ilerleyisi ile, evreni, insani, hakikati, "herseyin anlamini" anlatisi ile kisisel gelisim kitaplarinin cok cok otesinde, surukleyici bir roman, sorgulayici bir felsefe kitabi, ogretici bir "hayat" dersi...kesinlikle tavsiye ederim...Cok okunanlar listesine ya da bu tarz (kisisel gelisim) kitaplara burun kiviranlar var ise aranizda, lutfen bu "uclu"ye sakin burun kivirmayin....

Profil Resmi
9 puan

Serinin 3. kitabını da eser miktarda sıkılarak okudum..
Emek harcanan her iyi sayılan şeye duyulması gereken saygıyı bu kitaba da duyuyorum..
Kitap da yazarın yer yer katılmadığım düşünceleri oldu.
Bunun yanı sıra işte bu fikir içimde yıllarca fark edilmeyi bekleyen ve de açığa vuramamış olduğumu düşündüren ifadeleri de gördüm..
Kısaca özetleyecek olursam Fi-Çi-Pi kitapları için faydalı eserler topluluğu olduğu söylenilebilir..

8 puan

Bildiğim, inandığım, bir sosyolog olmaktan ve kadın olmaktan öte önce insan olarak savunduğum her şeyi içinde barındıran, düşünmeye iten sorgulatmaya iten bir anlamda kurgusuyla da sosyolojik ve psikolojik analizler üreten bir kitap. Yazarın bilgi birikiminin hat safhalarda olduğunu ve sadece bilmeyip gerçekten büyük bir duyarlılığa da sahip olduğunu görüyorsunuz. Bitmesi en olabilecek, olması gerektiği şekilde bitti. benim bu seride en sevdiğim şeylerden biri de artık kimsenin bir kahraman olarak sunulmaması. bazı kitaplarda öyle bir anlatım var. Artık çok seçici davrandığımdan o tarz kitaplara pek rağbet etmiyorum. Bu kitapta hepsine kızıyorsunuz bir yandan da anlıyorsunuz çünkü İNSAN. insan denen varlığın karmaşasını, hatalı yapısını anlayınca en öfkelendiğiniz kibirli ve bencil karakteri bile bir müddet sonra anlayabiliyorsunuz.hepsinin hataları, yanlış kararları var. Kitaptaki karakterlerin kendi tercihleri doğrultusunda yaşamlarının şekillenmesi en doğru şeylerden biriydi. Sonuçta Kader denen bir şey varsa bile bu insanın tercihi ve kararıyla şekillenebilen değişebilen bir şey.Gerçekten yıkıp dökmek, bize benzemeyenlerden nefret edip onları ötekileştirmek yerine farklılıkları kucaklayabilsek, saygı duymayı öğrenebilsek sanırım hayat daha anlamlı olur. Ya savaşarak öldürerek yok edicek insan kendini ya da bir şekilde dönüştürecek evreni daha anlamlı bir hale. Sadece ben yazarın olduğu gibi -Sosyolojinin ve toplumumuzun gerçekliğinin üzerimde yarattığı biraz pesimist etkiden olsa gerek- umutlu olamıyorum pek.

9 puan

Aslında tek bir kitaptan ziyade tüm seri hakkındaki düşüncelerimi yazacağım. İlk kitabı okuduğumda fena değil ama reklamı yapıldığı kadar da değil diye düşünmüştüm. ikinci ve üçüncü kitaplara geçtikçe hakkındaki düşüncelerim gittikçe iyileşti. Birbirinden bu kadar farklı, ama bir o kadar da hayatın içinden karakterler görmek güzeldi. her birini anlamaya çalıştım kimine kızdım kimini sevdim. Bahsi geçen kişilerden bazılarının hepimizin bildiği kişilerle bu kadar benzer anlatılması hem cesurcaydı hem de hoş bir sürprizdi benim için. Yine de söylemeden geçemeyeceğim Duru kadar sinir olduğum, itici bulduğum karakter azdır yine de böyle bir karakter üretmeyi başarı sayıyorum. Kitabın dili mükemmel değildi tabi. Yer yer acemice bulduğum, düzeltilmesini ümit ettiğim kısımlar vardı. Ve de kitabın sonunu fazla hayalci ve optimistik buldum. Serinin genel havasına uymayan bir sondu bence.

8 puan

Genel itibari ile bakıldığında serinin son kitabında da akıcılık ve sürkleyicilik kaldığı yerden devam ediyor. Psikolojik ve toplumsal çözümlemeler son kitapta biraz daha fazla olduğu söylenebilir. Bu durum bazen sıkıcı olabilse de bazen gayet yerinde ve makul gözüküyor. Kitabın daha dogrusu bütün seride verilmek istenen mesaj gayet yerinde ve gayet uygun bi lisanla anlatılmış ve okuyucuya aktarılmıştır. Günümüzde toplumların içinde bulundukları durumlar ve siyasi ve politik unsurların insan hayatını nasıl yönettiklerini farklı boyutlarla çok güzel anlatılmış. Tavsiye edebileceğim kitaplar arasında yerini şimdiden almıştır.

10 puan

ne Can Manay ne Duru ne de Bilge, bu kitabın kahramanları Özge ve Deniz bence....Daha önce de Deniz'in söylediği herşeyin altını çizmiştim bu kitapta da kural değişmedi...bitmesin isteyip elimden bırakamadığım bir kitap oldu...farkındalıklarımız, değer yargılarımız, önceliklerimiz hepsini sorgulayacağımız bir kitap....fizik de var matematikte, aktüalite de var dinde hepsi birlikte....eminim bir süre sonra geriye dönüp tekrar okumak isteyeceğim...teşekkürler Azra Kohen....

9 puan

Bu dünyanın Azra Kohen gibi düşünenlere ihtiyacı var, net. Bu bir roman değil, Azra Kohen'in yıllarca yapmış olduğu araştırmaların birikimini yazıya dökmesi. İçimdeki sahnelere değil de verilen mesajlara odaklanan insanı bu seriyi bitirmiş sayarım ben.

geri ileri