Türk Aynştaynı Oktay Sinanoğlu

1953 yılında Ankarada TEDin Yenişehir Lisesini birincilikle bitirdi. Burslu öğrenci olarak ABDye giderken kendi kendine bir söz vermişti: Gideceğim ve kısmetse orada söz sahibi olacağım, ondan sonra gelip o namussuzlarla burada uğraşacağım.Oktay Sinanoğlunun, İtalyanın Bari kentinde başlayan yaşamı başarılarla dolu olmasının yanı sıra hem Türkiye hem yurtdışında pek çok önemli tanıklıklarla dolu. 1956 yılında Kaliforniya Üniversitesi, Berkeleyde Kimya Mühendisliğini birincilikle bitiren, sekiz ayda MITyi birincilikle bitirerek Yüksek Kimya Mühendisi olan Sinanoğlu henüz 26 yaşındayken ABDnin Yale Üniversitesinde son üç yüz yıldır Batının en genç profesörü unvanıyla bir rekorun sahibi oldu.Sinanoğlu, kimyaya matematiği sokarak önemli buluşlara imza attı, fizik, astrofizik, nükleer fizik, moleküler biyoloji gibi çeşitli dallarda Harika Çocuk olarak görülüp uluslararası bilim dünyasını şaşırttı.Hayatı boyunca dünya çapında bilimsel pek çok ödül aldı, Türkçenin önemine dikkat çekti ve Türkiyede bilimin gelişmesi için mücâdele verdi. Anadilin bir toplumun sürekliliği için yaşamsal olduğunun altını çizerek büyük çapta bir bilinçlenme yarattı.Prof. Oktay Sinanoğlunun yaşamının kendi ağzından soru cevaplar eşliğinde anlatıldığı Türk Aynştayı kitabında ünlü bilim insanlarıyla ilişkisinden yarattığı teorilere, bir dönemin sözlü tarihinden Türkiyenin yaşadığı sorunlara kadar pek çok konu yer alıyor. Sinanoğlunun ülkemizde bilimin neden gelişmediğini kendi yaşamından örneklerle açıkladığı bu kitapta hem baş döndürücü bir kariyer öyküsü hem Türkiye gerçeklerinin yansımaları var. Sinanoğlu şöyle diyor: Halkın tarihine, diline, Osmanlı atalarımıza, inançlarına, binlerce yıllık Asya kökenli insani değerlerine, geleneklerine yabancılaştırması, hatta düşman ilan edilmesi, sonunda kafalar hazır hale gelince de ülkenin yağmalanması her gün hız kazanıyor.

1953 yılında Ankarada TEDin Yenişehir Lisesini birincilikle bitirdi. Burslu öğrenci olarak ABDye giderken kendi kendine bir söz vermişti: Gideceğim ve kısmetse orada söz sahibi olacağım, ondan sonra gelip o namussuzlarla burada uğraşacağım.Oktay Sinanoğlunun, İtalyanın Bari kentinde başlayan yaşamı başarılarla dolu olmasının yanı sıra hem Türkiye hem yurtdışında pek çok önemli tanıklıklarla dolu. 1956 yılında Kaliforniya Üniversitesi, Berkeleyde Kimya Mühendisliğini birincilikle bitiren, sekiz ayda MITyi birincilikle bitirerek Yüksek Kimya Mühendisi olan Sinanoğlu henüz 26 yaşındayken ABDnin Yale Üniversitesinde son üç yüz yıldır Batının en genç profesörü unvanıyla bir rekorun sahibi oldu.Sinanoğlu, kimyaya matematiği sokarak önemli buluşlara imza attı, fizik, astrofizik, nükleer fizik, moleküler biyoloji gibi çeşitli dallarda Harika Çocuk olarak görülüp uluslararası bilim dünyasını şaşırttı.Hayatı boyunca dünya çapında bilimsel pek çok ödül aldı, Türkçenin önemine dikkat çekti ve Türkiyede bilimin gelişmesi için mücâdele verdi. Anadilin bir toplumun sürekliliği için yaşamsal olduğunun altını çizerek büyük çapta bir bilinçlenme yarattı.Prof. Oktay Sinanoğlunun yaşamının kendi ağzından soru cevaplar eşliğinde anlatıldığı Türk Aynştayı kitabında ünlü bilim insanlarıyla ilişkisinden yarattığı teorilere, bir dönemin sözlü tarihinden Türkiyenin yaşadığı sorunlara kadar pek çok konu yer alıyor. Sinanoğlunun ülkemizde bilimin neden gelişmediğini kendi yaşamından örneklerle açıkladığ... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
Profil Resmi
10 puan

Sadece bilimle ilgilenen birinin hayatı olarak değil, bir çok yönden dolu ve gelişmiş birinin fikirlerini okumuş oldum. Sohbet edermişcesine zevk alarak okudum. Kıymetli bir insan. Kitaplarını da bir an önce okumayı istiyorum.

7 puan

''Ben bir Türküm,dinim cinsim uludur.''
Okurken gurur duydum.İstedikten sonra hiçbir şeyin sınırının olamayacağının kanıtı..
Okunması gereken bir kitap.

Profil Resmi
7 puan

Yer yer gaz verici,bilim aşkını anlatan güzel bir kitap.

1 puan

ömnrümü yedi okurken


Baskı Bilgileri

434 sayfa


ISBN
9752977650

Etiketler: söyleşi-röportaj

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

ikizintekiyim
1 kişi

Okumuşlar

direnmaral duskdiyebiri desirdm kemaltariq thx1982
67 kişi

Okumak İsteyenler

Elis Ophelia humuhumunukunukuapua zhd chiviyazisi
11 kişi

Takas Verenler

Mehmet Özkan
1 kişi
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski