Hacı Bektaş Efsaneden Gerçeğe

Bu kitap, çeyrek yüzyılı aşan araştırmalardan, bir senteze varmayı amaçlamaktadır. Tek bir sorunu, dikkatle bakıldığında Türk halk İslamlığı sorununa ulaşacak olan Alevilik-Bektaşilik konusunu incelemede gösterdiğim inatçı ısrarın haklılığını kendime kanıtlamak için de olsa, bu toparlamayı yapmam gerekiyordu.Probleme ilgi duymaya başladığımda, yaşamımın bu kadar büyük bir bölümünü onunla geçireceğimi elbette düşünemezdim. Eğer önceden bilebilseydim, geri adım atma fırsatları vardı. Başlangıç, derin bir hayranlık oldu. Sonra yavaş yavaş, mikroskopunun başından kalkamayan ve incelediği konudan bir türlü ayrılamayan bir araştırmacıya döndüm: çünkü, önünüzde, hiç durmadan ortaya çıkmakta olan yepyeni öğeler vardır.Önce, düşündüğüm, sınırlandırılmış bir alan iken, kendimi tam anlamı ile, Türkiye çerçevesini fersah fersah aşan bir okyanus karşısında bulmuştum.Bu çalışma, konuyu, bir halk velisinden hareketle, şüphesiz kendisinin haberdar bile olmadığı Bektaşiliğin biçimlenişinden bu yana, incelemeyi öngörmektedir.(Türkçe Basıma Önsözden)Türkoloji dünyasının en tanınmış bilimcilerinden Prof. Dr. Irène Mélikoff bu kitapta, uzun yıllar boyunca araştırdığı Alevîlik-Bektaşîlik olgusunu bütün ayrıntılarıyla okura sunuyor.On üçüncü yüzyıldaki köklerinden başlayarak, Türkiyede halk inanışının tarihini, Bektaşîlik ve Alevîlik adları ile tanınan, dinler karışımı özellikli ve hoşgörüye dayalı cemaat-dışı inanışın oluşumunu, bir halk ermişi olan Hacı Bektaşa bağlı bu akımların iki belirgin kola ayrılışını inceliyor.Kitapta ayrıca bu iki kolun inançlarının bir analizi, zengin edebiyatlarından bir görünüm ve modern çağdaki evrimlerive yönelimleri de yer alıyor.

Bu kitap, çeyrek yüzyılı aşan araştırmalardan, bir senteze varmayı amaçlamaktadır. Tek bir sorunu, dikkatle bakıldığında Türk halk İslamlığı sorununa ulaşacak olan Alevilik-Bektaşilik konusunu incelemede gösterdiğim inatçı ısrarın haklılığını kendime kanıtlamak için de olsa, bu toparlamayı yapmam gerekiyordu.Probleme ilgi duymaya başladığımda, yaşamımın bu kadar büyük bir bölümünü onunla geçireceğimi elbette düşünemezdim. Eğer önceden bilebilseydim, geri adım atma fırsatları vardı. Başlangıç, derin bir hayranlık oldu. Sonra yavaş yavaş, mikroskopunun başından kalkamayan ve incelediği konudan bir türlü ayrılamayan bir araştırmacıya döndüm: çünkü, önünüzde, hiç durmadan ortaya çıkmakta olan yepyeni öğeler vardır.Önce, düşündüğüm, sınırlandırılmış bir alan iken, kendimi tam anlamı ile, Türkiye çerçevesini fersah fersah aşan bir okyanus karşısında bulmuştum.Bu çalışma, konuyu, bir halk velisinden hareketle, şüphesiz kendisinin haberdar bile olmadığı Bektaşiliğin biçimlenişinden bu yana, incelemeyi öngörmektedir.(Türkçe Basıma Önsözden)Türkoloji dünyasının en tanınmış bilimcilerinden Prof. Dr. Irène Mélikoff bu kitapta, uzun yıllar boyunca araştırdığı Alevîlik-Bektaşîlik olgusunu bütün ayrıntılarıyla okura sunuyor.On üçüncü yüzyıldaki köklerinden başlayarak, Türkiyede halk inanışının tarihini, Bektaşîlik ve Alevîlik adları ile tanınan, dinler karışımı özellikli ve hoşgörüye dayalı cemaat-dışı inanışın oluşumunu, bir halk ermişi olan Hacı Bektaşa bağlı bu akımların iki belirgin kol... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
7 puan

Kitapta aynı bilgiler çok sık tekrarlanmış. Dolayısıyla okuma zevkini olumsuz etkiliyor. Yine de konunun meraklıları için iyi bir kaynak.


Baskı Bilgileri

444 sayfa


ISBN
9789757720515

Etiketler: islam

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

ela
1 kişi

Okumak İsteyenler

Okumak isteyen bulunamadı.

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski