Kuralsız Okuma Grubu

Birlikte seçelim, birlikte okuyalım, isteyen ve okuyanla birlikte tartışalım📖📚📒


Tür: Genel | Açılış, 26 Temmuz 2018
<< tüm tartışmalar

Tahsin Yücel "Gökdelen"

Tartışma Cevapları
1 2 ileri »

11 ile 13 arası cevap gösteriliyor, toplam 13 cevap.
4 kişiden 4 kişi beğenmiş.

Geç güç de olsa daha önce yarım bıraktığım kitabımı nihayet bitirebildim:)
Tahsil Yücel ilk kez okuduğum için diğer kitapları ile kıyaslamam mümkün değil; dil ve anlatımını, ufuk açıcı olmasını, alıntıları, tartışmaları ve tabii eleştirilerini beğenerek okudum. Eleştiri olarak mükemmel! Roman olarak sevemedim, kurgusu vs. iyi değildi, yeterince derin değildi, karakterler yüzeyseldi. Taslak gibi olmasına ve iyi işlenmediği noktasında yorumlarınıza katılıyorum. 2073 olarak bazı tutarsızlıklar da vardı tabii.
Kitapta çokça vurgulanan Karamazov Kardeşleri bu zamana kadar okumayışıma yerindim, Emile Zola'nın 'Suçluyorum'unu hemen okuma listeme aldım. Kadın karakterleri konusunda bilinçli mi bilemiyorum ama GülTezcan ve İnci hoş sevimli iken, Temel Diker'in gökdelenlerini ve özgürlük anıtını üstün teknoloji ile inşa eden mühendis kadın neden çok becerikli/zeki ve çirkindi:( Oysaki üretimde tek yer alan kadın o.
Fırsat bulursam Tahsin Yücel'in öykülerini okumayı çok isterim. Belki o zaman yazar hakkında daha fazla düşüncem olur.
İyi ki seçtik de okuduk..yoksa zor bitirirdim:)

5 yıl, 6 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Merhabalar, yoğun iş temposunda kaybolduğum bu günlerde aranıza geç katıldığım için kusura bakmayın öncelikle:)
paylaşımlarınızı okuduktan sonra öncelikle ne iyi ettik de okuduk şu kitabı dedim :))

Tahsin Yücel'in ilk okuduğum kitabı olduğu için kitabı sığ bulamadım tabi:) ama çevremden bi de şu kitabını oku bi de bunu oku diye çok telkin aldığım için aklıma gelmedi değil hani:)

Kitaptaki olmayan kelimeler diyebileceğimiz kelimeler başta şaşırtmış olsa da çabuk alışıverdim:) Asterion ben kitaptaki kadın karakter eksiliğini ve zayıflığını bilinçli bir durum olarak düşündüm açıkçası. yani siyaset ve karar alıcalar bu ülkede uzun yıllardır erkekler. ata erkil ( her ne kadar öğğ gelse de bu kelime bende) yapının bir eleştirisi gibi. kadın gene yok!!! toplumsal cinsiyet! Tek kadın diyebileceğimiz Gül Tezcan' da çalar saat ve geleneksel eş ( yemek, erkeğe hizmet)
Kitap Distopya mı? bence de sayılır. zaman kavramı ve yılkiler:)

Eşsüremlilik ve sağlıklı yaşam ikiside anlatılıyordu bilge çetin. okurken o bölümü aklıma bardağın neresinden bakarsan -daha doğrusu hangi tarafı işine gelirse o taraf- doğru bir şekilde temellendirilebilir. ve buna elbet inanan olur ve zamanla artarak çoğalır. Nitekim kitapta eski devrimci Can Tezcan bile adamı tutarlı ve mantıklı buldu!

hızlı ve dağınık bir yazım oldu sanırım ama eve gidip cevap vermeyi bekleyemedim. çok güzel yorumlarınız vardı, dayanamadım:)

5 yıl, 7 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Merhaba tekrar.

Özlem; o bozuk düzenin içindeki eksiklikler/çarpıklıklar bilinçlidir tabii, dediğin gibi kadın meselesi de öyle olabilirdi ama pek sanmıyorum. Bazı şeyler dediğin gibi kasten öyle kurgulanmış olabilir. Örneğin güvenlik görevlileri seçilirken kadın kotasının yüzde on olması, siyasette hiç kadın karakter olmaması, sarışın(!) kadın gazete yazarlarının saçma fikirler ortaya sürmeleri vs o sistemin sorunları olabilir ama nispeten bilinçli insan örneği olarak sunulan Gül Tezcan kitabın sorunu diye düşünüyorum.

Tabii her yazarı dönemine göre değerlendirmek ve günümüz için beklediğimiz düşünce yapısını eski yazarlardan beklememek lazım, Tahsin Yücel 1933 yılında doğmuş bir yazar nihayetinde. Fakat Peygamberin Son Beş Günü'nündeki kadın karakteri tanıdıktan sonra bu kitap kurgu ve anlatım yanında düşünce yapısı olarak da daha geri kalmış gibi geldi bana.

Bu arada bir de alıntı yazmak istiyordum, edimlerimizin öznesi olamamakla ilgili bir bölümde, Rıza Koç'un sözleri çok hoşuma gitti:
"Yaşadığımız dönemin getirdiği bir şey bu, senin hiçbir suçun yok; hiçbirimiz özne değiliz gerçekte, hiç kimse özne değil, bu yüzden de edimlerimiz amaçladığımız sonuçlara götürmüyor kolay kolay. İkimiz de düşüncelerimizin, daha doğrusu birbirini tutmayan bir takım düşünce kırıntılarının tutsağıyız."

Edimlerimizin öznesi olabilmek dileğiyle...:)

5 yıl, 7 ay     
1 2 ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar