Kullanıcı Araçları

Stéphane Hessel

Yazar Açıklaması (düzenle)

Stéphane Frédéric Hessel, Berlin'de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Bütün hayatı direnişle geçti. Önce Nazilere karşı Fransız direnişçilere katıldı, toplama kamplarından zor kurtuldu. 1939’da Fransız vatandaşlığı alıp diplomat olduktan sonra 1948’de BM’de İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni yazan heyete girdi. Hayatı boyunca Cezayir’i, Vietnam’ı, Filistin’i savundu.

Hessel’in geçen yıl 93 yaşında yazdığı “Indignez-Vous” (Öfkelenin) adlı eseri dünyada Türkçe dahil 25 dile çevrildi. Hessel, kitabında, gelir dağılımındaki adaletsizlik, göçmen karşıtı politikalar ve basına yönelik baskılar nedeniyle Fransızların Nazi işgali dönemindeki kadar “öfkelenmesi” gerektiğini savunuyordu.

Sadece Fransa’da 2 milyon okuyucu bulan kitabın ana fikri ve ismi, bugün İspanya’da Arap Baharı’ndan da esinle “Los Indignados” (Öfkeliler) diye anılan hareketi doğurdu. Verdiği bir röpörtajda şunları söylüyor Hessel:

'Şu anda neredeyse 100 yıldır şahit olduğum en tehlikeli oligarşide yaşıyoruz. Hitler ya da Stalin benzeri bir tiranlık yok artık. Öyle olsa tirandan kurtulunca problemler çözülürdü. Bugünkü tiranlık, birkaç kişinin belirlediği ekonomi ve finans dünyasının oligarşisidir. ‘Washington Uzlaşması’ diye adlandırılan, Milton Freedman doktrini geçerli, yani “güçlü ve zengin insanlar, güç ve zenginliklerini...
daha fazla

Yazar Detayları (düzenle)

Cinsiyet
Erkek
Doğum Tarihi
20 Ekim 1917
Doğum Yeri
Berlin, Almanya

Kitapları (birleştir)