Kullanıcı Araçları

İrfan Orga

Yazar Açıklaması (düzenle)

Eğitimini 1919 ve 1933 yılları arasında Kuleli Askerî Lisesi, Harbiye ve sonrasında, o zaman adı Eskişehir Hava Okulu olan Hava Harp Okulu'nda tamamlamıştır. İstanbul'da zengin bir ailede doğan Orga'nın hayatı I. Dünya Savaşı ile temelli değişmiştir. Babası Hüsnü Bey Çanakkale yolunda, amcası Ahmet Bey Suriye'de ölmüştür. Kendisi birinci elden savaşın güçlüklerini, İstanbul'un işgalini, Osmanlı İmparatorluğu'nun sonunu ve modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gözlemlemiştir.

1942/43 yıllarında, Türk Hava Küvvetleri tarafından yapılmış 3 yıllık diplomatik bir görevlendirme ile Birleşik Krallık'ta bulunurken Norman-İrlandalı Margaret Veronica Gainsboro née D'Arcy-Wright ile tanışmıştır. O dönemde yabancı biriyle yaşamak askerî bir suç teşkil ettiği için 1947 yılı başında görevlerinden istifa ederek Birleşik Krallık'a gitmiştir. 1949 Eylül'ünde Ankara'da yapılan bir duruşma ile gıyabında suçlu bulunmuş ve ceza almıştır. Sonrasında Türkiye'ye bir daha dönmemiştir.

Eserlerini İngilizce dilinde vermiştir. Türkiye'de yaşantı, mutfak, tarih gibi çeşitli konularda yazılmış. Ayrıca eşi Margaret Orga ile birlikte yazdıkları bir Atatürk biyografisi de bulunmaktadır. Dünya çapında tanınmasını sağlayan en önemli eseri ise 1950 tarihli otobiyografisi Bir Türk Ailesinin Öyküsüdür.

Yazar Detayları (düzenle)

Cinsiyet
Erkek
Doğum Tarihi
31 Ekim 1908
Doğum Yeri
İstanbul
Ölüm Tarihi
29 Kasım 1970
Ölüm Yeri
İngiltere

Kitapları (birleştir)