borazan, 16 adet değerlendirme yapmış.  (2/3)
Öfke
Öfke

9

Yazar hakkında herkesin bildiği "şeytan ayetleri" kitabından dolayı aldığı saçma etiket var. Bu yüzden de diğer kitapları, özellikle de "öfke" kitabı hakettiği değeri görmüyor. Kitaptan kısaca bahsedersem; modern hayatın içinde sıkışmış bir insan. Eşinden ayrılmış. Bu ayrılık süreci onda aşka dair bir sorgulama yapmasını sağlıyor. Aşk, evlilik, bağlılık gibi kavramların eleştirisi var. Bunun dışında monoton bir hayat içinde sahte insan ilişkileri de aktarılıyor. Kitapta okuyucuyu zorlayacak tek olumsuz yan, bol bol "tasvir ve diyaloglar" ile oluşturulmuş ayrıntıların olması.

Erdemle Kırbaçlanan Kadın
Erdemle Kırbaçlanan Kadın

10

Kitap ahlak, erdem, iyi ve kötü, merhamet gibi birçok alanda sorgulama yapma imkanı veriyor. İnsan psikolojisi ve toplumsal ahlakı oluşturan normlar üzerine önemli değerlendirmeler yapılıyor. Mutlaka okunması gereken bir kitap. Okunuşu gayet kolay, sürükleyici.

Bonobo ve Ateist / Primatlar Arasında İnsanı Aramak
Bonobo ve Ateist / Primatlar Arasında İnsanı Aramak

10

Okuduğum en eğlenceli bir o kadar da profesyonel olarak hazırlanmış araştırma kitabı.

Hayvanlardan Tanrılara - Sapiens İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi
Hayvanlardan Tanrılara - Sapiens İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi

10

Kitap adına yakışır bir şekilde insanlık tarihini araştırıyor. Bu güne kadar okuduğumuz ders kitapları ve ansiklopedilerin bize empoze ettiği tek pencereli yavan katı bilgilerin aksine aksine kafa açıcı, başka tanımadığımız boyutlarda samimi yorumlarla desteklenmiş çıkarımlar yapıyor. Örneğin ele alınan konular - Keşiflerin şirket benzeri yapılarca kapı kapı sponsor aranarak organize edildiği - mutluluğun kökeni... - Savaşların ardındaki ekonomik hesaplar. - Bir soğuk savaş taktiği olarak kültürel dejenerasyon Kitabı okurken tarım devriminin ne kadar kötü bir şey olduğunu anlayacak, evrimsel sürecin doğal seçilimin umursamaz, sert kişiliğini tanıyacak, din salgını sonucu toprağa ve yerleşik yaşama tutsak edilen insanın hüznünü duyacaksınız. Psikolojik çözümlemeler ile konuları irdeleyen kitap birçok miti de tarihin çöplüğüne gömüyor. -ve daha bir sürü şey Okuyucu notu : isteyene kitabı e-kitap olarak yollayabilirim.

Doktor Jivago
Doktor Jivago

4

Aslında en iyisi dönemin koşullarında değerlendirme yapmak. Ama yine de söyleyeyim. Birincisi kitapta gereksiz ayrıntılara çok yer verilmiş. Bunların romanlarda kullanılamaz ruh hali çözümlenmesi ile ilgisi de yok. Çoğunluğu çevre betimlemesi. İkincisi, komünizm yerden yere vurulmuş. Balolar, davetler ile süslenmiş ülke gerçeğinden uzak, burjuva hayal yaşayan birisi için komünizmi kötülemek oldukça doğaldır. Roman kahramanı Yuri'de böyle birisi. Diğer yandan romanda işlenmek istenen konu oldukça güzel ve çok boyutlu. Fakat buna rağmen birkaç yerde kopukluklar var. Örnek olarak Yuri ve Lara'nın aşkının nasıl başladığı ve aşamaları hiç anlatılmamış. Birbirlerini ilk gördükleri balodan çok sonra, kitabın ilerleyen bölümlerinde tutkulu birer aşık olarak görüyoruz onları.

Kırmızı Saçlı Kadın
Kırmızı Saçlı Kadın

4

Fazlaca arabesk. Kaderci bir bakış açısıyla yazılmış. Çocuğu olduğunu çok sonra öğrenen anne, baba... Bu konuda çok türk filmi de var.

Dinin Kökenleri
Dinin Kökenleri

10

Din konusunda sorugulayıcı bir bakış açısı için olmazsa olmaz bir kitap.