Mutluhan, 20 adet değerlendirme yapmış.  (2/3)
Yerdeniz Öyküleri (Yerdeniz Serisi, #5)
İçimizdeki Balık
Bir Ötesi Olmayan Kuram Düşleri
Tanrı'nın Kapısını Çalan Bilim
Tanrı'nın Kapısını Çalan Bilim

7

İsmi ve konusu açısından beni en çok çekmesi gereken Carl Sagan kitabı olmasına rağmen bence bu kitap Sagan'ın en zayıf halkasıdır. Buradan kitabın "okunamayacak, kötü" bir kitap olduğu anlaşılmamalı. Tam tersine sıradan bir yazardan çıksaydı oldukça başarılı bulacağım bir kitap bu. Ben Carl Sagan'ın "Tanrı Argümanları"na daha detaylı bir bakış atmasını umardım fakat beklediğimi bulamadım. Öte yandan kitabın sonundaki "Soru Cevap" bölümü gerçek bir hazine. Savunma konumundaki "dindar zihin"in klişe örneklerine Carl Sagan ustalıkla cevap vermiş. Kitabın göze batacak seviyedeki yegane eksiği çevirisi.

Tanrı Varsayımı Üzerine
Tanrı Varsayımı Üzerine

5

Yazarın bizzat söylediği gibi: "Bu kitap ne Tanrı'nın varlığı sorusuyla uğraşmayı zaman öldürme sayanlar için ne de bu konuda yeterince düşünmüş ve bilgilenmiş olanlar içindir. Bu iki grubu hemen dışlamamın sebebi, ilk grubun kitabı laf kalabalığı, ikinci grubun ise yetersiz bulacağı endişesidir." Ben kendimi ikinci gruptan sayıyorum. Bazı bölümlerde kendi açımdan "zorlama" olan yorumlar gördüm. Kısmi yanlışlar da gözüme çarptı. Okurken keyif almama rağmen kitap bilgi değeri açısından oldukça zayıf. Bu konulara ilk kez eğilecek biri için okunabilirliği var. Ama yetkin bir kitap arıyorsanız yanlış adres olacaktır.

Evrenin Kökeni
Evrenin Kökeni

9

Kitabın ismine bakıp "Ateist" bir yazar olduğunu düşünen insanlar muhakak olacaktır. Ama John Barrow bir ateist değil, buna rağmen evrenin kökeninin nihai bir şekilde "gölgede kalacak" bir konu olduğunu düşünmüyor. Bu noktasıyla Barrow tanrıya inanan pek çok insandan farklı bir çizgiye sahiptir. Evrenin "başlangıcı ve sonu olmayabileceği" ihtimalinden korku içinde uzaklaşmaya çalışmaz. Kitabında 0 enerji evreninden, şişme kozmolojisine evrenin kökeni üzerine kurulmuş çağdaş modelleri sıradan okuyucuya bile oldukça kolay gelecek bir üslupla ele alıyor. Peki Barrow tanrıyı "evrenin kökeninde" aramıyor da nerede arıyor? "Modern fizikçi dini" dediğimiz şeyde. Evrenin denklemlerle ifade edilebilen bir düzen göstermesinde... Tanrı'yı o kadar derinde arıyor ki onun bulunduğu noktadan bakınca -bir tanrı olsa bile- fark edebileceğimizi sanmıyorum. Kesinlikle geleneksel bakış açısıyla bu konuya yaklaşan insanların sahip oldukları önyargılar üzerinde yıkıcı olacaktır.

Bilim Tanrı`yı Buldu Mu? / Evrende Amaç Araştırmasında Son Bulgular
Bilim Tanrı`yı Buldu Mu? / Evrende Amaç Araştırmasında Son Bulgular

10

Hem yurtdışında, hem de Türkiye'de sesi oldukça yüksek çıkan bir koro bilimin Tanrı'nın varlığını ve evrenin kendi kendisine yetmesinin mümkün olmadığını gösterdiğini dillendirmeyi sürdürürken Victor Stenger'in kitabını okumak bu anlayışı kanıksamış insanları damdan düşmüşe çevirecek. Kitabın ele aldığı konulara değinecek olursak: 1. Paranormal iddialar 2. Evrenin kökeni 3. Fizik yasalarının kökeni 4. Evrim teorisi - bilgi teorisi ilişkisi Özellikle son iki konunun ele alındığı bölümler genel okuyucu için zorlayıcı olacaktır.