yazar düzenlemeleri
spancibab, 19 adet değişiklik yapmış.  (3/4)
spancibab, Tarihte Bireyin Rolü Üzerine başlıklı kitabın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Çeviri: Georgi Plehanov, Paris’te işçiler iktidardayken 15 yaşındaydı, Finlandiya’da veremden öldüğünde, Ekim Devrimi’nden sonra ülkeyi terk edeli daha bir yıl bile olmamıştı. 1918 Mayıs’ında tüm dünyada Kızıl Ordu’nun işinin zor olduğunu düşünenler hala çoğunluktaydı. Devrimci Plehanov, Ekim Devrimi’yle anlaşamadığı için ülkeyi terk etmişti. Ama o, doğruların ve yanlışların adamıydı. Narodnizme karşı açılan savaşın mimarının marksizmin Rusya’daki gelişimindeki payı kesinlikle tartışılmazdı ve bu büyük tarihsel rol Lenin ve bolşevikler tarafından hiçbir zaman reddedilmedi, mirasına ve eserlerine sahip çıkıldı.
’Tarihte bireyin rolü üzerine’ tarihi rollerini arayanlar için yazılmış bir makaledir. Devrimciler için yazılmıştır. Makalenin her cümlesinde mutlak bir teorik doğruluk, hedefini hep onikiden vuran bir kesinlik ya da insanın başını döndüren felsefi bir derinlik yoktur belki, ama yazının bütününde devrimci bir arayış vardır. Plehanov, bu müthiş polemiği boyunca, ihtilalci bireyi arar.
Elinizdeki kitap Plehanov’un 1898 yılında kaleme aldığı bu önemli makaleyi içeriyor. Rus marksizminin anlaşılması için çok önemli bir köşe taşı olan bu kitabın devrim tarihi, sosyalist düşünce ve siyaset ile ilgilenen herkesin kütüphanesinde önemli bir yeri olacağını düşünüyoruz

Çeviri:
Nahide Özkan
12 yıl, 4 ay
spancibab, Binyılın Eşiğinde Marksizm ve Türkiye Solu başlıklı kitabın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

"Binyıl Binyıl Eşiğinde Marksizm ve Türkiye Solu", Solu, temelde üç ayağa oturan bir çalışma. Birinci ayağı, genel olarak marksizmin kendisi oluşturuyor. Bu ayakta, marksizmin oluşumu, gelişmesi ve günümüzdeki postmarksist eğilimlerin marksizme yönelttikleri eleştiriler ele alınıyor. İkinci ayakta ise, Türkiye sol hareketinin kendi özgül gelişim süreci içinde ön plana çıkan sorunlara değiniliyor. Nihayet, üçüncü ayağı da, Türkiye solu ile marksizmin özel ilişkilenme biçimi oluşturuyor.

Çalışma, Türkiye'de sol-sosyalist hareketin bugünkü ideolojik belirlenimlerini ve yönelimlerini de irdeleyerek, aydınların konumu "marksizmin bunalımı", marksist yöntem, marksist bütünlük anlayışı, kimlik sorunu, ideoloji, siyaset ve devlet kuramı gibi konulara, bu üç ayaklı kurgu çerçevesinde eğiliyor.

20. yüzyılın tartışma yaratan marksizm yorumları, bu arada Lukacs, Gramsci ve Althusser değerlendirmelerinin yanı sıra, yaşadığımız döneme ilişkin tanıların genel olarak insan, özel olarak da sol hareket üzerindeki etkileri çalışmada ele alınan diğer başlıklar arasında.
12 yıl, 4 ay
spancibab, Binyılın Eşiğinde Marksizm ve Türkiye Solu başlıklı kitabın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Binyıl Eşiğinde Marksizm ve Türkiye Solu, temelde üç ayağa oturan bir çalışma. Birinci ayağı, genel olarak marksizmin kendisi oluşturuyor. Bu ayakta, marksizmin oluşumu, gelişmesi ve günümüzdeki postmarksist eğilimlerin marksizme yönelttikleri eleştiriler ele alınıyor. İkinci ayakta ise, Türkiye sol hareketinin kendi özgül gelişim süreci içinde ön plana çıkan sorunlara değiniliyor. Nihayet, üçüncü ayağı da, Türkiye solu ile marksizmin özel ilişkilenme biçimi oluşturuyor.

Çalışma, Türkiye'de sol-sosyalist hareketin bugünkü ideolojik belirlenimlerini ve yönelimlerini de irdeleyerek, aydınların konumu "marksizmin bunalımı", marksizmin bunalımı, marksist yöntem, marksist bütünlük anlayışı, kimlik sorunu, ideoloji, siyaset ve devlet kuramı gibi konulara, bu üç ayaklı kurgu çerçevesinde eğiliyor.

20. yüzyılın tartışma yaratan marksizm yorumları, bu arada Lukacs, Gramsci ve Althusser değerlendirmelerinin yanı sıra, yaşadığımız döneme ilişkin tanıların genel olarak insan, özel olarak da sol hareket üzerindeki etkileri çalışmada ele alınan diğer başlıklar arasında.
12 yıl, 4 ay
spancibab, Sanat ve Edebiyat başlıklı kitabın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Marx, Engels ve Lenin’in sanat ve edebiyata ilişkin yazılarının en önemlilerini kapsayan bir derleme.

"Sanat ve Edebiyat", Marx, Engels ve Lenin'in sanat ve edebiyata ilişkin yazılarının en önemlilerini kapsayan bir derlemedir. Bu kitapta, çok değişik zamanlarda ve değişik vesilelerle ifade edilmiş ve çeşitli kitaplara, makalelere ve mektuplara dağılmış görüşler topluca okuyucunun ilgisine sunulmaktadır.

Marx, Engels, Lenin gibi Bilimsel Sosyalizmin başlıca klasikleri, sanat üzerine başlı başına bir kitap yazmamışlar, sistematik bir sanat kuramı geliştirme imkanı bulamamışlardır. Ancak bundan hareketle, Marksizmin klasiklerinin sanat ve edebiyat konusunda bütünsel bir görüşe sahip olmadıkları sonucuna varılamaz. Gerek Marx ve Engels, gerekse Lenin, sanatsal sorunları derinlemesine ele almışlar, sosyalist bir sanat ve estetik görüşler sistemi yaratmışlardır. Ancak bunun tam olarak anlaşılması için sanat ve edebiyat üzerine ayrı ayrı yapıtlarda yer alan yazı, mektup ve pasajların ciddi bir çalışmayla bir araya getirilmesi gerekmiştir. Bu kitap, 1933 yılından başlayarak yayınlanan derlemelerden oluşturulmuş bir seçmedir.
12 yıl, 2 ay
spancibab, Yeryüzünün Lanetlileri başlıklı kitabın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Yeryüzünün Lanetlileri, 1951´de 1961´de piyasaya çıkışından itibaren, bir kült kitap oldu.Temelini Cezayir savaşına karşıtlığın, zaten can çekişmekte olan sömürgecilik sistemine karşı çıkışın, Castrocu isyancıların Küba´daki zaferiyle onurlandırılmış olan silahlı mücadeleye övgünün oluşturduğu, devrimci bir Üçüncü Dünya´yı öneren ve Sartre´ın önsözüyle taçlanmış olan bu kitap dünyanın her tarafında ilgi çekmiştir.Birçok yabancı dile çevrilmiş olan bu kitap, gerek sömürgedeki yabancılaşma gibi somut, gerekse şiddetin kurtarıcı karakteri ve devrimci Üçüncü Dünya için yeni bir insan yaratmanın perspektifi gibi mitsel temalarla geniş gençlik kesimlerinin hayranlığını kazanmış ve onları harekete geçirmiştir. Bu kitabı bugün tekrar okumak, sorunları 21. yüzyılın sorunları olan bir Üçüncü Dünya´nın umutlarını ve çıkmazlarını daha iyi kavramak olacaktır.Piyasaya çıkışından itibaren Üçüncü Dünyacılığın büyük yapıtı olarak kabul edilmiş olan Yeryüzünün Lanetlileri, bu tarihte, dünya çapında bir başarı kazanmıştı. Aşağıda sunulmuş olan makaleler bu kitaba fransız basınında ne denli büyük bir ilgi gösterilmiş olduğunu kanıtlamaktadırlar: Kimdir

Kimdir
Fanon? Cezayir devrimine acayip bir güzergah izleyerek katılmış olan, Martinik kökenli, bir psikiyatrist doktor: Blida Hastanesinde karşılaşmış olduğu hastalık vakaları üzerinde düşünmüş ve bir Martinikli olarak, sömürge travmatizminin, çokluk ve çeşitlilik görüntüsünün altında, aslında, bir (ve aynı) olduğunun bilincine varmıştır. ‘Yeryüzünün Lanetlileri, kuşkusuz, azgelişmiş dünyanın, Üçüncü Dünya´nın, tüm insanlarıdır, yaşlı Avrupanın sınıflar mücadelesini uluslararası boyuta taşımış olanların tümüdür. Bu kitap kimi kez öfkelendiren, acımasız, ancak hep sürükleyici, olağanüstü değerli bir yapıttır.Jean Daniel (LExpress) (LExpress)

Siyasal analizleri olağanüstü güçlü olan dikkate değer bir kitap.A.-P. Lentin, LiberationSkandal Liberation

Skandal
oluşturabilecekse de, Fanon´un kitabında bir kutsal adalet soluğunun varlığını hissetmekten kendimi alıkoyamadığımı belirtmek isterim.Herve Bourges, Chretien TemoignageFrantz Temoignage

Frantz
Fanon sizin gözlerinizi yummanızı ve yataklarınızda vicdan huzuru içinde rahat rahat uyumanızı engelleyecektir.Aime Cesare, Afrique ActionJean Action

Jean
Paul Sartre´ın önsözü insanın yüzüne buz gibi su etkisi yapıyor. Sartre, bundan daha açık, daha sert, bir üslupla belki de hiç yazmamıştır. Olaylar tarafından aşılmış olarak, olaylara asılıyor, gözleri faltaşı gibi, yumrukları sıkılı, kendini sonuna dek olaylara kaptırıyor ve böyle yaparken de, kendini aşıyor. Yazar unutuluyor, geriye, kanıtlamanın sonuna dek bir çizgi halinde birbirini izleyen şu kısa tümcelerin akışı, şu gözleri çok kötü kamaştıran şerare kalıyor.J. Cabriers, Reforme
12 yıl, 1 ay