Tıkanma

Eğer bu kitabı okumaya niyetliyseniz vazgeçin. Kendinizi kurtarın. Televizyonda mutlaka daha iyi bir şeyler vardır. Burada anlattığım şeyler önce sizi kızdıracak. Sonra her şey daha da kötü olacak, uyarısı ile başlayan bir roman bu kitap...Bütün dünyada büyük ilgi gören Dövüş Kulübünün yazarından, annelerle oğulları arasındaki sevgi ve didişimeye, seksin bağımlılık yaratma gücüne, yaşlanmanın dehşetine ve Amerikan rüyasının arka sokaklarına dair bir kitap Tıkanma...Tıp Fakültesinden atılan Victor Mancini para kazanmak için şöyle bir yol tutturmuştur: Lokantalarda boğazına takılan yiyecekle boğulma numarası yapmakta, kurtaran kişinin kendisinden sorumlu olmasını sağlamaktadır. Böylece, kurtaran kahramanlaşmakta, sıkıcı hayatının bir anlamı, arkadaşlarına gurur duyarak anlatacağı bir hikâyesi olmakta, hayatını kurtardığı kişiden daha sonra da kendini sorumlu hissederek, ona sık sık yardım etmektedir. Bir tür sürekli kahramanlık hali...Kendisini annesinin çocuğu gibi değil de rehinesi gibi hissederek büyüyen, anne ve babaların kitlelerin yeni afyonu olduğunu düşünen., Tanrının olmadığı bir dünyada, kutsal ve tecavüz edilmez olan annelerin yeni tanrı olduğunu iddia eden Mancini, masraflarını karşılamak için yapmaktadır. Boğulma numaralarından fırsat buldukça iflah olmaz bir seks bağımlısı olarak ilacını arar: Mastürbasyon yapmadığı her gün için eve bir kaya getiren arkadaşıyla birlikte, hayatın silesini yiyerek dağılmış insanlarla birlikte olur...Palahniuk, Gösteri Toplumunun en veciz yazarlarından biridir. Çarpıcı, gerçekdışı, tutarsız ve anlamsız. Aynı zamanda müthiş bir hayalgücü ve yergi kapasitesi eşliğinde ev, araba, televizyon ve kazanmaya indirgenmiş hayatların içyüzüne bakar; bilinçaltındaki genelevleri ziyaret eder...Chuck Palahniukun yeni romanı Tıkanma seks, sümük, göt, hastalık, bağımlılık, algı ve ölümle oldu.Bunlardan tiksinen biriyseniz, Tıkanma size göre bir roman değil. Aslında Palahniuk size göre değil. Gidip kendinize daha sığ ve yergiden yoksun bir yazar bulabilirsiniz.Bob Batchelor

Eğer bu kitabı okumaya niyetliyseniz vazgeçin. Kendinizi kurtarın. Televizyonda mutlaka daha iyi bir şeyler vardır. Burada anlattığım şeyler önce sizi kızdıracak. Sonra her şey daha da kötü olacak, uyarısı ile başlayan bir roman bu kitap...Bütün dünyada büyük ilgi gören Dövüş Kulübünün yazarından, annelerle oğulları arasındaki sevgi ve didişimeye, seksin bağımlılık yaratma gücüne, yaşlanmanın dehşetine ve Amerikan rüyasının arka sokaklarına dair bir kitap Tıkanma...Tıp Fakültesinden atılan Victor Mancini para kazanmak için şöyle bir yol tutturmuştur: Lokantalarda boğazına takılan yiyecekle boğulma numarası yapmakta, kurtaran kişinin kendisinden sorumlu olmasını sağlamaktadır. Böylece, kurtaran kahramanlaşmakta, sıkıcı hayatının bir anlamı, arkadaşlarına gurur duyarak anlatacağı bir hikâyesi olmakta, hayatını kurtardığı kişiden daha sonra da kendini sorumlu hissederek, ona sık sık yardım etmektedir. Bir tür sürekli kahramanlık hali...Kendisini annesinin çocuğu gibi değil de rehinesi gibi hissederek büyüyen, anne ve babaların kitlelerin yeni afyonu olduğunu düşünen., Tanrının olmadığı bir dünyada, kutsal ve tecavüz edilmez olan annelerin yeni tanrı olduğunu iddia eden Mancini, masraflarını karşılamak için yapmaktadır. Boğulma numaralarından fırsat buldukça iflah olmaz bir seks bağımlısı olarak ilacını arar: Mastürbasyon yapmadığı her gün için eve bir kaya getiren arkadaşıyla birlikte, hayatın silesini yiyerek dağılmış insanlarla birlikte olur...Palahniuk, Gösteri Toplumunun en ... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
9 puan

Sık sık tüketim toplumu demeden de üzerine konuşulabilecek bir Palahniuk eseri. Yine şaşırtıcı son. Acayip buluşlar. Ayrıntılı açıklamalar. Mide kaldıran görüntüler. Ölmüş de ağlayanı olmayan karakterler. Tasarruflu ve çok akıcı bir dil. Yinelenen ifadeler. Aforizma bombardımanı. Yüzümüze vura vura eleştirdiği toplumsal kalıplar, özgürlük sanrısı. Bol bol b.k. Sümük. Sperm. Seks. Kusmuk değilse de çiğnenip yutulmamış yiyecekler. Taş. İpe dizili toplar. Bir sürü taş. Taşlama.

"Gerçek şu ki, dul bir anne tarafından yetiştirilen her erkek çocuk, evli olarak doğmuş sayılır. Bilmiyorum ama bence annesi ölene dek bir erkeğin hayatındaki diğer kadınların hiçbiri metres olmaktan öteye gidemez." (s. 20)

"İlk kez otuzbir çektiğimde, bunu benim keşfettiğimi sanmıştım. Avucumdaki sulu şeye baktım ve bu beni zengin edecek diye geçirdim içimden." (s. 35)

"Öyle güzel görünüyor ki kendimi otuz saniye tutabilmek için bile toplu mezarları düşünmem gerekebilir." (s. 97)

"Hala elindeki defteri karıştırmakta olan Dr. Paige Marshall 'onu yönetebilmek için onun bu şekilde kalmasını istiyorsun,' der. Bana bakıp 'bana tanrı olmak istiyormuşsun gibi geldi' der." (s. 101)

"Seks bittikten sonra iki köpek de kilitlenirler ve belli bir süre boyunca çaresiz ve zavallı bir halde beklemek zorunda kalırlar. Annecik, bu senaryonun, çoğu evlilik için de geçerli olduğunu söyledi." (s. 165)

"Maymunun kafesinin önünde annecik elini çantasına soktu ve bir avuç dolusu hap çıkardı, ... Avuç dolusu hapı çubukların arasından içeriye fırlattı, ... Çocuk bu defa fısıldamıyordu ve korkulu gözlerle 'zehir mi?' diye sordu. Annecik güldü. 'Bu da bir fikir,' dedi. 'Ama hayır tatlım, küçük maymunları o kadar da özgürleştirmek istemiyoruz." (s. 165)

"... Her önüme gelenle yatmamın sebebini aslında bilmek istemiyorum. Sadece yapıyorum, çünkü kendine iyi bir neden söylediğin anda, onu didiklemeye başlarsın." (s. 207)

Not: Bunca kötü şeyi bu kadar zevk alarak okumamız normal mi?

Profil Resmi
8 puan

tıkanma sert bir kitaptır,tokat gibi yüzünüze çarpabilir,midenizi bulandırabilir

9 puan

Eğer bu kitabı okumaya niyetliyseniz vazgeçin. Kendinizi kurtarın...

8 puan

Palahniuk'un okuduğum ilk kitabıydı. Cesur,eleştirel diline ve hikayeye hayran kalmamak elde değil.

Profil Resmi
9 puan

Dürüst, düşündürücü bir kitap. İnsanı kara kara düşünmeye sevk ediyor.

8 puan

Palahniuk'tan yine orijinal bir hikaye. Bu adamı ve anlatım tarzını seviyorum. Yeraltı edebiyatını seviyorum.

Profil Resmi
7 puan

Bu kitaba başlamadan önce yanınıza almanız gereken üç şey: sağlam bir mide, sınırları geniş bir anlayış, sıradan olmayan bir kişilik yapısı. Özetle; herkesin harcı değil. Dünya şartları karşısında az çok delirmemiş olanların okusa da mana veremeyeceği bir hikaye. Okuyucuyu açık bir şekilde zorlar ve rahatsız eder - ki amacı da budur zaten. Kitapçı koridorlarında dolaşırken vıcık vıcık aşk hikayelerinden, klişe romanlardan köşe bucak kaçanlara 'Tıkanma' tavsiye edilir.

Profil Resmi
8 puan

Chuck palahniuk' un eşsiz kitaplarındandır. Okumanızı tavsiye ederim.

9 puan

Vay be!!!
İğrenç detayları,mide bulandırıcı abartılarıyla dolu olsa da Palahniuk vurdu resmen.O nasıl bir kitaptır ki nasıl bir sondur.Bazı yerini atlayım dedim midem kaldırmayabilir ama yok olmuyor o kelimeyi görmeden derine inemiyorum.Yazarın ilk kitabıydı okuduğum ki son olmayacağı kesin.Harika gönderimleri kelimelerle oynayışı farklı bir dünya diyor ve bu dünyanın yaşandığını biliyorsunuz.Sonundan bahsetmeye bile gerek yok.Ezici galibiyet:))Ama kesinlikle midesi sağlam olan okusun kaldırabileceğini düşünen,'Hala sağlamken kaçın'...

9 yıl, 7 ay
7 puan

Ürpertici,şaşırtıcı bazen tiksinç bazen komik bazen bazen işte :D


Baskı Bilgileri

287 sayfa


ISBN
975539379-x

Etiketler: roman (çeviri)

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

ezgihoca Ebru ALP iskembeikubra ekinaydin puellas
7 kişi

Okumuşlar

eowynthir ealturk aybegumkarakus Cessie kedideli
325 kişi

Okumak İsteyenler

nephentus safakonder Burak recycledbeing Troya
150 kişi

Takas Verenler

ezgihoca rico Johnny MO BirAdam
4 kişi
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski