Sürgünler

Sürgünler izlenmesi kolay, Joyceun tüm özelliklerini yansıtan, onun sanatçı ve düşünür yanlarını oluşturmuş tüm ögeleri ortaya koyan oyunudur. Özellikle Katolik Hristiyan düşüncesinin belirlediği, evrensel olan ve bilinç dışında gelişmiş/geliştirilmiş, yaşamın neredeyse varlık nedeniymiş gibi algılanan bir suçluluk ve kuşkuculuk üstüne oturan yapıt Joyceun özyaşam öyküsünden de izler taşır. Richard ve Robert gençlik arkadaşıdırlar. İkisi de Berthaya ilgi duyarlar. Dışadönük ve atak Robertin tüm çabalarına karşın Bertha içedönük, kuşkucu ve hep acı çeken, kendisini her şeyden sorumlu gören Richardı seçmiştir. Araya giren ayrılıklar, hem tarafların birbirini aldatmasını hem de bunların yıkıcı acılarını getirmiştir. Herkes bir iç sorgulamasından geçmektedir. Uzun bir ayrılıktan sonra nihayet dönülen sılada Robert yeniden Berthaya açılır. İşin ilginç yanı Berthanın olup biteni o an kocasına iletmesi ve her şeyin Richardın bilgisi içinde, hatta onun kışkırtıcılığıyla sürüp gitmesidir. Robert Berthaya nihai önerisini yapınca Richard bütün kapıları açık bırakarak kendisini bile isteye o kahredici kuşkunun ve acının kucağına atar; ama oyun ilginç bir sonla düğümlenir. Bizde hemen hiç tanınmayan Akinalı Thomasın düşüncelerinin ve İbsen Tiyatrosunun etkisi altındayken yazdığı bu oyunda Joyce evrensel bir insan dramını hiç kuşkusuz yanan bir koru avuçlarında tutarcasına acı çekerek yakalamıştır. Önemli olan okudukça Joyceun kurduğu oyun dünyasının yaşamın kendisiyle, oyun tiplerine dönüşmesi ve aynı içsel hesaplaşmaları yaşamasıdır. Bu da Joyceun başarısıdır.

Sürgünler izlenmesi kolay, Joyceun tüm özelliklerini yansıtan, onun sanatçı ve düşünür yanlarını oluşturmuş tüm ögeleri ortaya koyan oyunudur. Özellikle Katolik Hristiyan düşüncesinin belirlediği, evrensel olan ve bilinç dışında gelişmiş/geliştirilmiş, yaşamın neredeyse varlık nedeniymiş gibi algılanan bir suçluluk ve kuşkuculuk üstüne oturan yapıt Joyceun özyaşam öyküsünden de izler taşır. Richard ve Robert gençlik arkadaşıdırlar. İkisi de Berthaya ilgi duyarlar. Dışadönük ve atak Robertin tüm çabalarına karşın Bertha içedönük, kuşkucu ve hep acı çeken, kendisini her şeyden sorumlu gören Richardı seçmiştir. Araya giren ayrılıklar, hem tarafların birbirini aldatmasını hem de bunların yıkıcı acılarını getirmiştir. Herkes bir iç sorgulamasından geçmektedir. Uzun bir ayrılıktan sonra nihayet dönülen sılada Robert yeniden Berthaya açılır. İşin ilginç yanı Berthanın olup biteni o an kocasına iletmesi ve her şeyin Richardın bilgisi içinde, hatta onun kışkırtıcılığıyla sürüp gitmesidir. Robert Berthaya nihai önerisini yapınca Richard bütün kapıları açık bırakarak kendisini bile isteye o kahredici kuşkunun ve acının kucağına atar; ama oyun ilginç bir sonla düğümlenir. Bizde hemen hiç tanınmayan Akinalı Thomasın düşüncelerinin ve İbsen Tiyatrosunun etkisi altındayken yazdığı bu oyunda Joyce evrensel bir insan dramını hiç kuşkusuz yanan bir koru avuçlarında tutarcasına acı çekerek yakalamıştır. Önemli olan okudukça Joyceun kurduğu oyun dünyasının yaşamın kendisiyle, oyun tiplerine dönü... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
8 puan

James Joyce'un edebi kişiliğine yön veren , yolunu açan bir kitap. Sürgünde olan yazarın ülkeye geri dönüşü ve akabinde gelişen entrikaları anlatır. Tiyatro türünde yazılmış eser az karakterden oluşmakta ve dil yönünden , olay yönünden oldukça sadedir. Okunmasında fayda var. Ulysses bu kitabın gazıyla yazılmış deniyor.


Baskı Bilgileri

159 sayfa
Kasım1990 tarihinde, İmge Kitabevi tarafından yayınlandı


ISBN
975533001-1
Dil
Türkiye Türkçesi

Etiketler: senaryo-oyun

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

CemÖztürk rhineceros lucy klotho Holden Caulfield
12 kişi

Okumak İsteyenler

Ellez inci16 Ktpkrd Duygu Ergin sewinch
10 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski