Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

“Ne okuyalım?”

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 1 arası cevap gösteriliyor, toplam 1 cevap.
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Alev Alatlı'nın “Nasihatname” adlı iki cilt kitabı çıktı. Her kitabı gibi hemen okudum.

Diyor ki:

– “Öğrenme alışkanlıklarımızı değiştirmek kolay olmayacaktır. Bireysel idrak bugünden yarına oluşmuyor. Sistemleştirilmiş malumatı kılçıklarından ayırmak sabır, ‘gerçek'e ulaşmak cesaret ve zaman istiyor…

– “Korkak, ‘gerçek'le yüzleşmeyi reddediyor, hırçınlaşıyor. Cahil, ‘gerçek'i idrak edemiyor, küçümsüyor. Hain, kendi çıkarının peşinde ‘gerçek'i tahrif ediyor, saptırıyor…”

– “Bilin ki çözümü olmayan ‘mesele' olmaz. ‘Mesele' varsa, çözüm mutlaka vardır; mesele ‘mesele'yi tanımak. Teşhisi doğru koyarsanız mutlaka çözersiniz. Farklı pencerelerden bakmayı öğrenmeli, ‘mesele'yi onu oluşturan düşünce biçimlerinizi kullanarak çözemeyeceğinizi idrak etmelisiniz…”

Alatlı, bu sözlerini yukarıda yazdığım örnek olay için söylemiyor; Avrupa merkezli tarih bilincinin- küresel resmi söylemin kodlarını çözüyor kitaplarında…

BENİM ÜNİVERSİTELERİM

Kimi okur sorar:

“Ne okuyalım?”

Bu soruyla karşılaştığımda aklıma büyük edebiyatçı Maksim Gorki'nin “Benim Üniversitelerim” adlı otobiyografik romanı gelir. Gorki, Kazan'a üniversiteye giderken yaşadıklarını “gerçek üniversite” olarak belirtir.

Alet Alatlı yeni çıkan kitabının birinci cildi “Fesüphanallah” eserinde diyor ki:

– “Öğrenmek için resmi eğitimin şart olduğu günler geride kaldı. Eğitim sistemi iyiymiş kötüymüş, bunlarla vakit kaybetmeyin, siz işinize bakın. Öğrenmenin sırrı niyettir, kolayı fikr-i takip. İlgilendiğiniz olayın bir ucundan tutmaya göresiniz, izleyen hadiseler çorap söküğü gibi akar gider…

– “İsterim ki, elinizden geleni değil, yapılması gerekeni yapın, dünyaya bir de benim penceremden bakın. İstemediklerinizi kapatın, yenilerini açın…”

Soner Yalçın- Sözcü Gazetesi
(27.09.2019)

4 yıl, 6 ay     
« geri ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar