Jack London'in yokluğu, yoksulluğu, sefaleti yüzümüze yüzümüze vurduğu eseri. Kitap yogun şekilde acı içeriyor dikkat. ⚠️
Yazar, eserinde Ingiltere 'de Londra'nin Dogu Yakası'ndaki icler acisi durumu tipki onlardan biriymiş gibi gezerek, gozlemleyerek okuyucuya aktarmış. Bati yakasi ile Dogu yakası arasinda sosyal,ekonomik ve insani acidan ucurum var. Zira Dogu yakasindakiler UCURUM INSANLARI'dir.
Okudugum yuzlerce kitap icerisinde acinin ve yoklugun bu denli yurek burkan sekilde tasvir edildigi ikinci bir eser daha gormedim. Bircok hadise ,ortaya konulan bircok tablo canimi feba halde sıktı, huzunlendirdi. Yazarin betimlemelerdeki basarisi eseri oldukca daha etkileyici ve huzunlendirici kılmış. Zaten Jack London'in sosyal konularda yazmakta ne kadar yetkin oldugunu daha onceki eserlerinde tecrube edinmiştim.
Kitapta ciddi sekilde donemin hukumetine ciddi elestiriler de mevcut. Sistemi sorgulayan, insanın düştüğü durumu gozumuze gozumuze sokan bir eser olmus. Okuduktan sonra insanin haline sukretmesine vesile olacak bir kitap oldugu aşikar. Yazarin Dogu Yakasi'nda bizzatihi halktan biri gibi sokaklarda gezmesi, yoksul evlerinde kalmasi, sefil durumda olmasi durumu daha iyi idrak etmemizi saglamis. Insanlarin acliktan maruz kaldiklari durum, hayatlarindan sogumasi ,canlarina kiymasi vs vs gercek anlamda fazlaca dram iceriyor. Hele ki beni en cok vuran bölüm, evi odasi haşareler tarafından basilmis, ölümünün farkina cok sonradan varilmis ve vucudunu haşerelerin kapladigi kadıncağız oldu. Bunun uzerine ciddi manada hayati sorgulamadim degil. Çünkü bu kitap degil, hayatin kendisi. Dunyanin bilmedigimiz, gitmediğimiz herhangi bir yerinde bu tablolarla karsilasmak cok mumkun. Gunesin doğuşu herkes icin romantik bir anlam ifade etmiyor ne yazik ki.
Dunyada genel anlamda hegemonya belirli bir cevrede. Ve digerleri yani bizler bu egemen güce hizmet etmekteyiz maalesef. Kitapta yer alan şu cümleye sonuna kadar katılıyorum. " Çok sayida insanin bir tek kişiye elbise dikmek icin calismasi yuzunden bunca insan elbisesiz kalıyor. " Durum tam da bundan ibaret. Dibine kadar yokluk, dibine kadar yoksulluk. Ucurum Insanlari her sayfasiyla aciyi bize nüfuz eden , cokerten bir eser. Okuyunuz efenim. 👍👏