Silmarillion

8 puan

Sillmarillion orta dünyanın da küçük bir parçası olduğu Arda diyarının tarihidir. Yaratılmasından başlayıp Yüzüklerin Efendisi'nin bitişine kadar bu diyarda olmuş bütün olayları, sevinçleri, hüzünleri, ihanetleri, savaşları anlatır. Ağır bir dili vardır ve bu nedenle her yiğidin harcı değildir. İlk bölümleri okuyup da ben nereden aldım bu kitabı demeyin derim ben. Öncelikle kitabı okurken kendinizi kitaba vermelisiniz ve isimleri öğrenmeye çalışmalısınız. Kitabın arkasındaki sözlüğe sık sık bakmanızı da tavsiye ederim. Kitabı ilk bölümlerde ite ite zorla götüreceksiniz belki ama kitabı yarıladıktan sonra dil hafifleyecektir. Özellikle Beren ile Luthien´den sonrası su gibi akıp gidecektir. 

Kitapta çok fazla karakter ve çok fazla sıfat var (Noldor, Sindarin v.s). Ayrıca elfçe de başka cüce dilinde ve insan dilinde başka telafuzları var. Geçmişteki ve gelecekteki isimleri var. Bunlara çok takılmadan okursanız ve sık geçen isimlerini bilseniz yeter diye düşünüyorum. Ben kitabın ilk 300 sayfasını okudum ve bir zaman sonra zorlandğımı farkettim. Silmarillion´a tekrar baştan başladım ve böylece olaylar ve kişiler daha iyi oturdu. Ondan sonra Hobbit´e geçtim. Sonra da Yüzüklerin Efendisi´ni okudum ve seriyi tamamladım.

Bu kitabı yarıladıktan sonra Hurin´in Çocukları adlı kitabı almanızı tavsiye ediyorum. "Turambar Turin´e Darir" adlı bölümde 60 sayfada anlatılan hikayenin geniş versiyonunu okumanızı ve sonra Silmarillion´a geri dönmenizi tavsiye ediyorum. O bölümü atlayıp diğerinden devam edebilirsiniz.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »