Şehvet / Yedi Ölümcül Günah - 1

Profil Resmi
6 puan

Olay 2100’lü yıllarda geçmektedir. Lia Kahn, mutlu ve rahat bir hayat sürmekte olan 17 yaşında güzel, alımlı bir o kadar da kibirli bir kızdır. Okulun en popüler isimlerindendir, peşinde onunla arkadaşlık yapmak isteyen pek çok kişi vardır.
Geçirdiği ağır bir trafik kazası Lia’nın hayatını tamamen altüst eder. Lia, girdiği koma sonrasında hastane yatağında gözlerini açar. Ama üzerinde bir tuhaflık hisseder. Sanki ölmüş de dirillmiş gibidir. Bedenini görüyor ama hissetmiyordur. Sonradan öğrenir ki ailesinin isteği ile ölmesine izin verilmemiş, ona ait hatıralar ve tüm bilgiler, insana benzeyen bir robota yüklenmiştir. Lia, bu işlemin sonunda bir “skinner” olacaktır. Ne yaşlanacak ne hastalanacak ne de ölecektir. Yemek yemeyecek, soluk almayacak, tuvalete gitmeyecektir. Uyku yerine kendisini kapatacak, sabah olduğunda tekrar açacaktır.
Lia’yı korkunç bir karmaşa beklemektedir. Eski hayatını özlemle anan Lia’nın yeni hayatında hiç bir şey yolunda gitmemektedir. İlk önce okuldaki “cross country” takımından atılır. Kazadan önce yanından ayrılmayan herkes ondan köşe bucak kaçmaya başlar. Ailesiyle önceki gibi yakın bir ilişki kuramaz. Lia, sürekli ihmal edildiğini hisseder. Erkek arkadaşı Walker, onunla eski gibi ilgilenmiyordur. Bir süre sonra Lia’yı bırakır ve çok geçmeden Lia’nın kızkardeşi Zo ile çıkmaya başlar. Onunla arkadaşlık yapan tek kişi derslerden başka gözü başka şey görmeyen Auden’dir. Hatta, eski Lia’nın dönmesi için birtakım deneyler yapar ancak başarılı olamaz. Lia artık bu yeni halini kabullenmek zorundadır.
Çaresizlik içinde tamamen yalnız kaldığını düşündüğü sırada, Lia çevresinde kendisi gibi bir işlemden geçmiş olan diğer “mech-head”lerle tanışır. Başta Quinn olmak üzere her biri birbirinden tuhaf olan bu kişiler de Lia gibi çevrelerinden ve toplumdan dışlanmıştır. Toplum tarafından adeta hastalıklı kişilermiş gibi muamele görürler. Öte yandan kökten dinci bir grup bunlara düşman gözüyle bakmakta Tanrı’ya karşı gelmek olduğunu söyleyip bir robot gövdesiyle hayata döndürülme operasyonunu protesto etmektedir. Lia ilk başta diğer “mech-head” lerle ilişki kurmak istemez, onlar gibi olduğunu kabul etmez. Ancak bu durum fazla uzun sürmez. Lia için tek çıkar yol, onlarla birlikte kafasındaki sorulara yanıt aramaktır? Lia kimdir? İnsan nedir? Hatıralarımız ve duygularımız yaşamaya devam ediyorsa biz de yaşıyor sayılır mıyız? Eğer öyleyse Lia kimdir? Peki insan nedir, sadece bir beden midir?

Hikaye özenli bir dille, esprili bir üslupla anlatılmış. Yazar, kısa cümleler ve yine uzun olmayan paragrafları tercih etmiş. Kitap bu açıdan rahat okunuyor. Fakat kitabın başlangıcı biraz sorunlu. Okuru hemen kendi dünyasına alamıyor. Bilim kurgu kitaplarındaki birtakım klişeler burada da karşımıza çıkıyor. Kitap, bu anlamda yeni bir şey söylemiyor. Ancak, okura sunduğu sorularla ve “insan nedir” tartışmasıyla diğerlerinden farklılaşıyor. Bu soruları sorarken okurlarından da bu konuda kafa yormalarını bekliyor. Zira kitap sorduğu soruların çoğunu karşılıksız bırakıyor.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »