Kara Ölüm - Orta Çağda Veba

5 puan

Ortaçağ Avrupasını anlamak ve zihninizde betimlemeniz için piyasada bulunan ender kitaplardan beri. M.ö ki salgınlar da kusursuz bir biçimde incelenmiş. Kitabın sonunda veba kronolojisi, veba ile ilgili okunması gereken makaleler, başvuru kitapları ve romanlar, çocuk kitapları ve filmler de sıralanmış. Bu sayede bağlantı kurup konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmamız için kapı açılmış. Vakanamelere atıfta bulunularak tez desteklenmiş. Bu yüzden de kaynak kitap olarak kullanılabilir. Decameron'ın giriş bölümüne kitapta yer verildiği için spoiler yiyebilirsiniz. Orta Asya ve müslümanların hakimiyetindeki topraklarda oluşan veba salgınlarınada kitapta yer verilmiş. Bu yüzdende bağlantı kurmamız, salgının yıkıcılığı hakkında fikir sahibi olmamız kaçınılmaz. Ölü sayıları hakkında temel bir bilgiye sahip olsakta, Sean Martine göre bu sayılar ütopik. Avrupa vebadan kırılırken, Milano bu konuda şanslıydı. El dokunulmamış gibi duruyordu. Bu konuda araştırma yaptım fakat bir netice elde edemedim. Sorumun cevabını da bu kitapta bulmuş oldum. Vebanın negatif ve pozitif sonuçları da kitapta yer bulmuş. Sebep- sonuç örüntüsü doğru bir şekilde okuyucuya aktarılmış. Veba dışında zamanın şartlarının gerektirdiği olaylardan da bahsedilmiş. Clement'in avignona yerleşmesi, papalıktaki karışıklıklar, yüz yıl savaşları, 4 yıllık kıtlık gibi ortaçağa damgasını vuran olaylar hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Ortaçağ avrupasının sosyo-kültürel yapısınada böylelikle hakim olacaksınız.

9 yıl, 9 ay

Yorumlar
« geri ileri »

1 ile 6 arası yorum gösteriliyor, toplam 6 yorum.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Bu kadar ayrıntılı ve bilgilendirici bir kitap ise neden 5 puan verdiniz?

8 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

5 puanı uygun gördüğüm için 5 puan verdim.

8 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Rica ederim. Bunları da eklemeliydim. Bu konuda hatalı olduğumu kabul ediyorum.

8 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Elbette takdirinizdir. Ama merak ediyorum, konuyu kusursuz incelemiş, ilgili dökümanlara, kitaplara, filmlere yer vermiş, dönemin şartlarını anlatmış ve kaynak kitap olma özelliği taşıdığını ifade ettiğiniz kitap, hadi 10 puan demeyelim de mesela 8 puanı neden hak etmedi? Tercümesi mi kötüydü, yoksa anlatım tarzı mı hatalıydı? Ruhsuz bir tarih kitabı mıydı? Akıcı mı değildi? Sizce 8 puan alması için hangi eksikleri vardı?

Tabii ki, mesela fantastik sevmeyene en iyi fantastik roman, tarihten hoşlanmayana en iyi tarih kitabı bile gereksiz ve anlamsız veya kötü gelebilir. Sizin bu kitabı okuyup bu kadar yorum yazmanızdan tarih konusunu sevdiğinizi varsayıyorum. Bu da kitaba verdiğiniz puan hakkında bir kere daha merakımı uyandırıyor.
Selamlar.

8 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

konuyu şöyle izah edeyim. Tarihçiyim. Tarihçi gözüyle değerlendirerek yazdım. Bu eser kesinlikle iyi ama kusursuz yapılabilecekken aceleye getirilmiş. Bazı bölümlerde konudan konuya atlanılmış bu da akıcılığı bozmuş. Yazar saha çalısması yapmamış.Sadece kaynak çalışması yaparak işi aceleye getirmiş. Makalelerden ilerlemiş. Türkçeye çevrilmiş 3 5 veba yı konu alan kitap vardır. Onların içinde en iyisi ve kusursuzu diyeyim.

8 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Şimdi anladım işte. Teşekkür ederim.

8 yıl, 4 ay     
« geri ileri »