Dr. Jekyll ve Bay Hyde

7 puan

http://dilarabook.blogspot.com.tr/2017/07/dr-jekyll-ve-bay-hyde-tuhaf-bir-vaka.html

Dr. Jekyll ile Bay Hyde Tuhaf Bir Vaka

Dr. Jekyll ile Bay Hyde Tuhaf Bir Vaka kitabı 83 sayfa, yazımı da akıcı olduğundan kolay okunabilen bir kitap ama yorum yazarken hislerimi tam olarak dökemedim ve tekrar tekrar baştan aldım kendimi sürekli. Yorumda kitap hakkında bazı detaylara girdim, normalde yapmam bunu ama hislerimi tam anlatabilmem için sebeplerimi göstermem gerekiyordu.
Sevdiği bir dostu ve aynı zamanda müvekkili olan Dr Jekyll bütün mal varlığını Bay Hyde denen, kim olduğu belirsiz bir adama bırakmak isteyince Bay Utterson bundan oldukça rahatsızlık duyar ve Hyde’ın içine karıştığı durumlarda ortaya çıkınca, Jekyll gibi iyi bir insanın bu ne olduğu belirsiz, kötülüğün vücut bulmuş hali gibi gözüken adam ile bağını öğrenmeye çalışır.
Öncelikle kitabı beğendim, yazıldığı döneme göre cesur bir konusu vardı ve yine diyorum ki, ama… Bir kere kitap fantastik ve bilimkurgu ögeleri barındırıyordu fakat biz kitaba adını veren iki karakterin asıl kimliklerine kitabın son sayfalarında tanık olabiliyoruz. Her şeyin bir anda ortaya dökülmesini sevsem de, bunun kitabın sonunda olmasını sevemedim. Anlatıcı Dr Jekyll’in avukatı Bay Utterson. Bir kere en baba spoiler kapakta verilmiş. Bay Utterson her şeyden habersiz olsa da, kişiliği bölünmüş bir adamın resminin koyulduğu bir kitapta detayları anlamam fazla uzun sürmedi haliyle. Gerçi kişilik bölünmesi tabiri yanlış oldu ama okurken ne demek istediğimi anlarsınız.
Jekyll bir insanın iyi parçası, Hyde ise saf kötülüğü olarak gösterilse de Hyde kötüydü, kötülükten başka bir şeyden zevk almıyordu ama mükemmel doktor Jekyll iyi olduğunu söylese de defalarca iyi olmaktan çok öte şeyler yapmış biri olarak bence birçok insan gibi iki yüzlüydü. Hangi kısmı daha kötüydü, kötülükten doğan mı yoksa kötülüğün büyüsünden kurtulmak istediğini söylese de kurtulamayan mı, cevabı size bırakıyorum benim için belli yanıtı.
Aslında bu bölünmenin amacı bana göre gayet geçerli ama işte yeterli verilmemiş o. Kitabın büyük bir kısmı altta ki asıl olaydan ziyade yüzeysel bir biçimde Bay Utterson'un gözünden anlatıldığı için yadırgadım bu kadar.
Bize daha geniş anlatılsaydı daha anlamlı olabilecekken kitabın büyük bir kısmı sıradan gizem/polisiye kitabı tadındaydı. Yanlış anlamayın kötü demiyorum ama asıl olaylar varken bu kısımların neredeyse bütün kitapta yer bulmasını hoş karşılayamadım.
Son olarak yorumdaki tereddütümü fark etmişsinizdir ben genel olarak bu tarza yeni yeni başlıyorum ve okuduğum yorumlarda kitabın psikolojik birçok kuramından bahsetmişler ama tabi ben cahilim maalesef bahsedemedim 😂 ilerleyen zamanlarda yakalayabileceğim bu tarz şeyleri umarım.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »