Kullanıcı Araçları

François René Chateaubriand

1 kişi favori yazarlarına eklemiş

Yazar Açıklaması (düzenle)

François-René de Chateaubriand (d. 4 Eylül 1768 – ö. 4 Temmuz 1848), Fransız yazar, politikacı ve diplomat. Fransız edebiyatı'nda Romantizm'in kurucusu kabul edilir.

4 Eylül 1768'de Saint-Malo'da, on çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelen François-René de Chateaubriand Combourg Şatosunda büyüdü.

Hayatının seksen yılı Fransa tarihinin en hareketli dönemlerine rastlayan Chateaubriand, üç devrimi yaşadı: 1789,1830, 1848; geleneksel monarşi(XVI.Louis), Restorasyon monarşisi (XVIII. Louis, X. Charles), burjuva Temmuz monarşisi (Louise-Philippe).

Chateaubriand, Dol, Rennes and Dinan'da eğitimine devam etti. Bir süre deniz subayı mı yoksa bir papaz mı olacağına karar veremedi. Fakat on yedi yaşına geldiğinde askeri kariyeri tercih etti. Fransız ordusuna teğmen olarak girdi. İki sene sonra yüzbaşılığa yükseldi. 1791 yılında Kuzey Amerika'ya seyahat etmeye karar verdi. 1792 yılında Fransa'ya döndü ve Louis Joseph de Bourbon komutasındaki Bourbon Hanedanlığı'nın kraliyet ordusuna girdi.

Ailesinin baskısıyla, daha önce tanışmadığı, Saint Malo'dan genç bir aristokrat olan Céleste Buisson de la Vigne ile evlendi. Askeri kariyeri, kraliyet orduları ile Fransız Devrimi ordusunun Thionville'deki çatışmasında yaralanınca son buldu. Ağır yaralı bir şekilde Jersey'e taşındı, İngiltere'ye sürgüne gitti. Fransızca dersleri verdi ve çeviri yaptı, İngiliz Edebiyatı ile de ilgilendi. 1800 yılında Fransa'ya geri...
daha fazla

Yazar Detayları (düzenle)

Yazarın detayları bulunmamaktadır ...

Kitapları (birleştir)