sacredblame, 501 adet değerlendirme yapmış.  (3/72)
Seks ve Ceza (Arzuyu Yargılamanın Dört Bin Yıllık Tarihi)
Seks ve Ceza (Arzuyu Yargılamanın Dört Bin Yıllık Tarihi)

9

Alanında yazılmış en iyi araştırma kitaplarından diyebilirim. Eşcinsellik, kilise ve tutumları, pedofili, ensest, Messelina, çok eşlilik, ulusların cinsellik konusu ile ilgili yargı kararları ve tutumları, Marquiz de Sade, örnek olaylar... Açık bir dille yazılmış cinselliğin tarihi. Araştırmalarda kaynak olarak kullanılabilecek bir kitap.

Dünyanın En Mutlu Çocukları-Hollandalıların Çocuk Yetiştirme Yöntemleri
Dünyanın En Mutlu Çocukları-Hollandalıların Çocuk Yetiştirme Yöntemleri

6

Bir çocuk gelişimci ve öğretmen olarak kitabı değerlendireceğim. Öncelikle kitabın ilk yarısı çocukların rekabetçi bir eğitime sokulmaması gerektiği ve Hollanda'nın bunu gayet güzel yapabildiği; ebeveynlerin mükemmel olamayacağı ve Hollandalı ebeveynlerin de bunun farkında olduğu için anne-baba olmanın keyfini çıkarmaya çalıştığını anlatan güzel detaylar ve aile görüşmeleri ile dolu. Buraya kadar olan kısmından biz Türk aileleri de faydalanabiliriz ancak uzmanlığımı çocuk cinsel gelişimi üzerine yaptım ve Türk ailelerin bu konuda çok tutucu olduğunu cinsel gelişim konusunda çocuklarını desteklemeleri gerektiğini (gerekli bilgiyi vermek, meraklarını doğru yollarla gidermek... gibi) bilsem de 15 yaşında çocuğunuzun güvenli cinsel gelişim yaşaması için partnerini evinize alacak kadar değil. Yani demem o ki kitabın cinsel gelişim kısmından sonrası bizim kültürümüzle çok tezat.

Çoluk Çocuk
Çoluk Çocuk

9

Sanat kelimesinin neredeyse hiçbir şey ifade etmediği bir ülkede yaşadığım için sanat ve yaratıcılık uğruna aç kalan insanların var olduğunu bilmek şaşırtıcı. Punk Rock müziğinin annesi olarak bilinen Patti Smith ve hayatına dair otobiyografik bu eseri keyifle okudum. Eşi ile değil ancak daha önce birlikte yaşadığı erkek (Robert) ile sanırım kendisinin de istediği gibi Frida'nın Diego'su olmuştur.

Atmacanın A'sı
Atmacanın A'sı

3

Sonradan öğrendiğim üzere bir de dizisi çekilmiş olan kitaptır kendisi. Kitabı gibi dizisi de sıkıcı bulunmuş olacak ki geniş bir seyirci kitlesine ulaşmadı. Sonuç olarak Helen isimli bir kız çocuğunun küçük yaştan başlayan yırtıcı kuş sevgisinin Mabel isimli atmacası ile doruk noktasına ulaşmasını anlatan bir serüven hikayesi.

Bir Gün Tek Başına
Bir Gün Tek Başına

9

Bu kitap sanırım bende iz bıraktı. Yıllar sonra da aklıma gelivereceklerden. Karakterlerin yaşadıklarını sürekli sorguladım. Ya öyle olmasa bu ne rahatlık, bu kadar paranoya neden gibi? Ancak o dönemin şartları ve şimdiki şartlar öyle farklıydı ki. 27 Mayıs 1960 darbesi öncesini konu alan romanda yasak aşklardan devrim hevesi ile mitingden mitinge koşan karakterler ve bunların tam karşısında yer alan küçük burjuva insanları var. Kitabı okumak için sağcı veya solcu olmanıza gerek yok. O dönemin içeriğini ve duygusal çözümlemelerini en iyi anlatan kitaplardan birisiydi bu kitap.

Drakula
Drakula

9

Hollywood filmi vampir temasının temelini oluşturan bu kitap kesinlikle namını hak ediyor. Özellikle "hadi ya popüler kültürdeki gibi değil miymiş?" fikrinin temelini atması sürekli bir tansiyon yaşatması da cabası. Örneğin Van Helsing aslında Hugh Jackman'ın da canlandırdığı bir görselliğe sahip değil hatta işi vampir avcılığı da değil. Adam sadece açık görüşlü bir doktor. Tüm bunların yanında sarımsaklar, aynada görünmeyen bedenler, davet etmeden girilemeyen evler gibi bilinen durumların kaynağı bu hikayede. Örneğin ben kurt adamlar bir yana vampirler bir yana şeklinde bir kulvar ayrımına giderken Drakula meğer kurtları kontrol edebiliyormuş. Çok detay vermeyeyim ancak bu tür edebiyat sevenler için muhteşem bir kitap. Zaten çok vampir filmi izledim ne gereği var dememeli, meraklısı iseniz kesinlikle okumalısınız.

Bırak Serpilsin Aspidistra
Bırak Serpilsin Aspidistra

8

Bir Martin Eden havası ile başlayıp bilinçaltındaki Aspidistrasını harekete geçiren Gordon Comstock içimden sürekli "pasif direnişin kimsenin umurunda değil" dedirtti. Esere genel olarak bakacak olursak kesinlikle akıcı ve teatral bir anlatıma sahip bir eser. Bir çırpıda bitiveriyor ancak kahramana sürekli sitem ederek. Tamam sen sistemin bir dişlisi olmak istemiyor gibi yapıyorsun Gordon Comstock o zaman bilinçaltın aksi gibi davranmamalı. Hem zenginmiş gibi yaşamak değer görmek istiyorsun ancak paradan nefret ediyor her şeyi paraya bağlıyor tüm değerleri parayla ölçüyorsun. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu sözünün karakter olmuş halisin.