Zübüklüğün Sonu Yok

En Son Değerlendirmeler

7 puan

Ticari Namus , Çok İlerledik , Ne Enayiler Var ve Sen Biraz Bekle adlı hikayeleri bana göre içlerinden en iyileriydi. Bir de naylon fabrika kısmı vardı ismini unuttuğum ; hatırlaması bile gülümsememi sağlamaya yetiyor.

Aziz Nesin'den çıkma bu güzel hikayeleri iyisiyle kötüsüyle severek okudum. Bazı hikayelerinde olayın suyu çıksa da diğerlerinin hoş üslubu hikayenin gidişatını önemsiz kılabiliyordu. Keyifle okuduğum , bir çok yerinde gülümsediğim ve düşündüğüm Aziz Nesin kitabı.

6 puan

Aziz Nesin'in nesini seviyorum bilmiyorum. Onunla ilgili aklımda Aziz Nesin denildiğinde aklımda yer etmiş 3 ayrı anektod var.

1- Soyadı kanunu çıktığı yıllarda kendisi gibi marjinal olan babası nüfus müdürlüğüne gittiğinde kendini bir yere ait hissedemediğinden "Nesin" soyadını almıştır. Hayatım boyunca insanlara bana hitap ederken ne olduğumu sorsunlar ben de kendime geleyim diye düşünmüş.

2- ''Hayatim süresince boyum kadar kitap yazdim ama beni sevmeyenler buna da mazeret bulup -onun zaten boyu kisaydi- diyebilirler.'' demiş

3- "Türk halkının yüzde 60'ı aptal"dır demiş tabi bu laftan dolayi Aziz nesin hakkinda kamu davasi açılmış, Aziz Nesin "yapmayın etmeyin bakın beraat edersem aptallığınız tescillenir"demiş tabi davadan vazgeçmemişler. Beraat edince de gazeteler "aptallığımız tescillendi" diye manşet atmış :)


Bunları duyunca "Bu adamı niye bu kadar kızdırıyorlar ki" diye düşünüp başladım araştırmaya okumaya.Kendisi; cesur tavırları ve söylemleri ile iyi bir gözlemci çalışkanlık ve cimrilik abidesi olarak karşıma çıktı. Velhasıl seviyorum kendisini :) Kitaba gelince;

“Bizim hepimizin içinde zübüklük olmasa, bizler de birer zübük olmasak, aramızdan böyle zübükler büyümezdi.” diyerek Zübüklüğün çeşitlerini yazıyorum ve kendimi "EZİK ZÜBÜK" ile "ZENGİN ZÜBÜK" arasında bir yerde ilan ediyorum :) Buyrun bakalım siz ne tür bir zübüksünüz?

Hacı kılıklı zübük; çalışanlarına verdiği ücreti zekat, vergiyi fitre, düşürdüğü, kaybettiği parayı sadaka sayan zevat… Sözünü tutmaz, faiz alır, yoksula yardım etmez, ama insanlar bunları yapıyor diye insanlara kızar.

Ağlak ama aslan zübük; başı sıkıştığında yardıma koşar, gerekirse ağlar bile… İşi hallolunca aramaz. Polyanna zübükleri doğurur. Polyanna zübük hep yardım edendir. Her seferinde bir daha yardım etmeyeceğine yemin eder.

Politikacı zübük; yıllarca aka kara, karaya ak demekten ters yüz olan tip…

Karaborsacı zübük; milleti kandırıp parasını alan kişi… Umut eden zübüğü doğurur. Umut eden zübük ya tutarsa diye dolaşandır.

Keşkeci zübük; bir şeyi yapmaz, niye yapmadığını bilmez ve yapmadığı şeye inanır. Ama gizlice keşke der. Çevresine, yapmadığı şeyi abartarak satar.

Zengin zübük; işine geldiği gibi anlar her şeyi, işine geldiği gibi sever, işine gelen her şeyi destekler, işine gelmeyeni yerin dibine sokmak ister. Karaktersizdir.

Ezik zübük; kafasında bir kahraman yaratır. Kahramanı yere göğe sığdıramaz. Kahramanının normal bir insan olduğunu hissederse hemen altına almak ister. Alamadığı anda köpek olur.

Spekülatif zübük; en zeki kişiyi kendisi sanar, paranoyaktır. Bu türden iki zübük karşılaşırsa birbirlerini yerler…

Saf zübük; ‘iyi’ diye tanımlayabileceğimiz insanların içinde olan zübük. Karşısındaki kendinden emin olduğunda en zübük halindedir. Hele işin içinde gizem varsa kesin zübüklüğün dibine vurur.

Enayi zübük; kandırılanın hep başkaları olduğunu düşünür. Başkalarının kaybetmelerinden hoşlanır. Kaybetme olayının hiç başına gelmeyeceğini düşünür. Kaybettiğini çok sonra anlar.

Vaiz zübük; çenesi ile çalışır. Anlamsız da konuşsa kendisini dinletir. Saf zübükleri gördüğünde kazanması kaçınılmazdır.

Naylon zübük; hayali bir tiptir. Ancak kendi tipinde bir zübük onu yenebilir. Politik ve ekonomik olarak güçlüdür.

Milliyetçi zübük; vatan, millet ve Sakarya ile her işi halleder. Ancak küçük milliyetçi zübüklere tesiri ölümcüldür.

Kaçakçı zübük; denge politikasına uyumludur. İşini bilir. Kaçakçılık yapmadan duramaz. Bir çok zübükle iyi ilişkiler kurar.

geri ileri