Yılanı Öldürseler

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
10 puan

okumayana tavsiye ederim

8 puan

Yaşar Kemal usta anlatımıyla bu kadar kısa bir romanla öyle şeyler anlatmış ki.. Başkalarının intikam hırsıyla, hiç istemediği halde toplum baskısıyla insanın neler yapabileceğine dair çarpıcı bir eser.. Okunması gereken kıtaplardan..

Profil Resmi
10 puan

Okuyalım da görelim toplum baskısı nelere kadirmiş...

Profil Resmi
8 puan

kitap okumayı bu romanla sevdim çok güzel

7 puan

Çok işlenmiş bir konuyu güzel bir anlatımla sunmuş üstat.

9 puan

Öldürülen kadın(lar) ve onları öldüren zihniyet hâlâ yaşıyor. Yaşar Kemal bu zihniyeti hem ekonomik hem toplumsal nedenleriyle çok başarılı bir biçimde gözler önüne seriyor bu kitapta. Bugünlerde Van'da intihar eden (?) kadınları biraz olsun anlamak isteyenler, bu kitabı okumalı.

Profil Resmi
10 puan

Günlerce etkisinden kurtulamadığım bir şaheser öldür öldürme öldür öldürme .....

8 puan

Yaşar Kemal'in yazım dilini okurken çok keyif alıyorum. Yalnız kitabın sonunu çok beğenmedim.Yaşar Kemal'in kendi deyimiyle 'kirp' diye kesildi sonu.. Annesini vurduktan sonraki kısmını, vicdanı ile hesaplaşmasını daha çok okumak isterdim..

6 puan

Ölümsüz Yazar Yaşar Kemal'in bu kısa ama büyük eseri bize 70'li Yıllar Türkiye'sini anlamak konusunda çok açıklayıcı yorumlar yapıyor. Kısa olması açısından bana Yaşar Kemal okumaya başlamak için güzel bir seçim gibi geliyor.
Baştan belirteyim, anlatımı akıcı değil, zaman zaman elinizden bırakmak için can atıyorsunuz. Hele genç kurgu ile büyüyüp gelişen bir nesil olduğumuz için, Yaşar Kemal'in fazlasıyla beğenilen kendisine has üslubu ilk başlarda benimsenemediğinden dolayı kitap gittikçe daha can sıkıcı bir hal alıyor. Ancak sabırla devam edildiğinde üslup göze batmaz hale geliyor ve olay da ilerlemiş olduğundan merak duygusu uyanıyor, topluma ayna tuttuğundan dolayı her türlü sosyolojik eleştiride kullanılabilecek olayları daha bir ciddiyetle incelemeye başlıyorsunuz.
Konusu ise şöyle... Hasan isimli küçük çocuğun babası gözünün önünde annesinin aşığı tarafından öldürülüyor ve köylü bu durumdan Anne Esme'yi sorumlu tutuyor. Esme'nin diğer köydeki erkek kardeşleri çok güçlü, söz sahibi olduğundan herkes O'nu öldürmeye korkuyor ve Hasan'a karşı gerek dışlama gerek baskı yoluyla annesini öldürmesi için birlik oluyorlar.
Peki en sonunda ne olacak dersiniz?
Kafa dağıtmak için okunması gereken bir kitap değil, üzerine düşünülmesi gereken yorucu bir kitap ama bitirdiğinizde buna değiyor.

7 puan

9 yaşında bir çocuğun toplumsal baskılar sonucunda annesinin canına kıyması ve onu bu raddeye getiren süreç.Harika bir kitap.

9 puan

Toplumun ince ince işleyerek nasıl bir katil yarattığını, cehaletini, masum Hasan'ın katil olmak ya da olmamak arasındaki gelgitlerini, köy yerinde dul ve güzel bir kadın olmanın zorluğunu, töreyi, sürükleyici , anlatımı, Anadolu aksanını kısacık bir kitaba sığdırmış büyük usta.

9 puan

Burada,Çukurova'da, Anadolu'nun portakal çiçeği kokan bereketli topraklarında insanlar tıpkı Çukurova gibidir. Bereketli, misafirperver,cahil ve merhametsiz.

7 puan

Bu kısacık kitapta Yaşar Kemal bir solukta yine ustalığını konuşturuyor.

Profil Resmi
10 puan

Toplumumuzun özeti niteliğinde bir yapıt.

geri ileri