Silmarillion

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
9 puan

ve yüzüklerin efendiisi başlar

9 puan

Yüzüklerin Efendisi serisini okuduktan sonra zaten merak edecek ve okuyacaksınız.
http://pumpkinturta.blogspot.com/2013/03/the-silmarillion.html

Profil Resmi
9 puan

yazarın hayal gucunun buyukluğune hayran kalıcaksınızz:D

10 yıl, 10 ay
Profil Resmi
10 puan

Bir roman değil, Kutsal Kitap adeta. Tolkien'in hayal gücüne hayran olmamak elde değil.

Profil Resmi
9 puan

J. R. R. Tolkien yazmışsa her şey okunur! =) Müthiş bir kitap!

Profil Resmi
6 puan

Orta dünyanın temellerini anlatıyor, konu yüzüklerin efendisi severler için ilgi çekici. Ama çok fazla özel isim var, kılıçtan dağa, tanrı adından karakter isimlerine her yer özel isim kaynıyor. Bu bakımdan biraz yorucu bir kitap.

10 puan

Fantastik edebiyatın kutsal kitabı bu olsa gerek! Böylesine bir yaratıcılığa sahip bir adama hem saygı duyuyorum, hem de kendisini ölesiye kıskanıyorum.

11 yıl, 11 ay
Profil Resmi
6 puan

İsimlerden dolayı bazı yerler karışık geldi ama yinede Tolkien sanatını konuşturmuş.

10 puan

tolkien'in yarattığı dünyaya ilgi duyan herkes bu kitaptan başlamalı bana kalırsa. bu kitap orta dünya'nın yaratılışını, her şeyin başlangıcını anlatıyor. ve yüzüklerin yapılışı ve uğruna yapılan mücadeleler konusunda kısa bir özet veriyor. zaten sonrasında hemen yüzüklerin efendisi serisini okumak isteyeceksiniz.

ben ters başladım maalesef okumaya. önce yüzüklerin efendis'ni sonra hobbit'i ve en son silmarillion'u okudum.

tavsiyem önce silmarillion'dan başlanması sonra hobbit ve yüzüklerin efendisi ile devam edilmesi.

9 puan

Herşeyin bir başlangıcı vardı, orta dünyanında başlangıcını anlatan destansı kitap. Yüzüklerin efendisini okumak bu kitaptan sonra çok keyifli.

12 yıl, 11 ay
9 puan

Orta-Dünya mitlerinin kaynağı, 12 ciltlik Orta-Dünya Tarihi kitaplarının özeti niteliğinde olan kitap. Bir edebî değeri yoktur, keza Tolkien tarafından yazılmış bir kitap değil, oğul Tolkien tarafından notlardan derleme bir kitaptır. Silmarillion'u okumadan Orta-Dünya'yı tam olarak oturtmanız neredeyse imkânsızdır. 6/45'lik baskısı yerine İthaki baskısını tavsiye ederim.

Profil Resmi
10 puan

Ertesi gün Orta Dünya'dan sınavım varmış gibi okudum kitabı dikkatle. Utanmasam not tutacaktım! Diğer kitapları hakkıyla anlayabilmek için mutlaka okunmalı.

10 puan

Fantastik kurgunun temelini Antik Yunan mitolojisi oluştursa da hayalindeki dünyayı günümüz gerçekliğinden farklı bir şekilde ele alan Tolkien, belki de o zamanlar bilmiyordu, yaptığının edebiyata ve günümüze damga vuran bir Orta Dünya gerçekliği olacağını.

Kafasında öyle bir şey icra etmiş ki üstad; Yunan ve Fin mitolojisinden yararlanmasına rağmen onlardan çok da farklı olan düşünü Silmarillion'da kurgulamış. Büyük bir kitlenin Yüzüklerin Efendisi dolayısıyla takip ettiği Silmarillion'da, öncesine işaret ediyor Tolkien bizlere. Frodo yüzüğü ateşe atmadan, yüzük için savaşlar yapılmadan hatta yüzükler yapılmadan asırlar öncesine gidiyoruz. Yaşanan her bir olayın arkasında ne tür acılar yaşandığını ürpererek okuyoruz.

"Başta Eru vardı, elfler IIûvatar derler adına,"diye başlıyor büyü, okurken bitmesin istiyorsunuz bu hikâye; yer yer artan kalp çırpıntıları arasında, yer yer tebessüm eden bir yüzle ya da gözleriniz ıslanmaya yakın halde o şiirsel bütünlüğe öyle bir kapılıyorsunuz ki söylenmesi mümkün olmayan bir sözcük lazım geliyor.

Turambar Turin'in kederli hikâyesinde bam telinize vuruyor Tolkien, elflerin son yüce kralı Fingolfin'in kötülüğün sureti Melkor'a atını sürdüğünde içinizde cesaretli bir şarkı vuku buluyor. Elflerin değerleri Silmariller çalındıktan sonra, kötülüğe duyulan hiddetten yaptıkları kardeş katliamı asalet timsali elfleri sorgulatıyor bizlere ve Beren'le Luthien aşkı, fedakârlığın imgesi olup, aşkın bizim reel dünyamız için özlem duyduğumuz bir sembol olduğunu fark ediyorsunuz.


Anlatımına gelirsek, kitap içinde çok isim ve bir çok aile var; ayrıca bu ailelerin ve bu isimlerin değişik olan farklı isimleri de var. Bu sebeple okuyucunun ya pür dikkat okuması lazım ya da ikiden fazla okuması gerekli ama değecektir bu okuyuşların her biri. Şiirsel anlatım kitabın her anında hissettiriyor kendini, alıştıktan sonra bu anlatıma bağlanacağınızdan kuşkum yok. Bir tarih kitabını okuduğunuzu hissediyorsunuz Silmarillion'da, her bir anı yaşayarak.

Ayrıca kitapla ilgili olarak Blind Guardian, Nightfall in the middle-earth albümünün tamamını Silmarillion'a adamıştır ve şarkılarıyla vuku bulan önemli olayları, farklı bir bakış açısıyla ele almışlardır.

Profil Resmi
10 puan

J.R.R. TOLKIEN bana kitapların okunmak ve özet çıkarılmaktan ibaret birer ödev metası olmadığını ilk öğreten, farklı, nevi şahsına münhazır, dahi yazardır. Kendisi her zaman favori yazarım olacak, öldüğüne, dolayısıyla üretkenliğinin bittiğine üzüldüğüm yazarlar listesinde 1 numarada yer alacaktır. Orta Dünya'nın mitolojik ve destansı hikayesi bu kitapla başlar, bu dünyanın bir nevi önsözü olan Silmarillion, ağır konusuna rağmen akıcı üslubu, detaylı karakter ve mekan betimlemeleri ile adeta sizi o dünyanın parçası yapar. Nacizane önerim kitabı okuduğunuz sırada yada okumadan önce/sonra "summoning" , "blind guardian" , "battlelore" gibi grupların albümlerini dinleyin, kitabı daha iyi yaşamak adına. İyi okumalar

10 puan

10 kere okumuşdur. Efsanem. Kıymetlim. Filmi yapılsa 20 film çıkar içinden.

9 puan

Yüzüklerin Efendisi serisini okumaya başlayacağım zaman yaptığım araştırmalarda Silmarilllion önce mi okunmalı yoksa sonra mı? şeklinde pek çok yorum okudum. Seriyi ve Hobbit ile Silmarillion'u temin ettikten sonra kitaba başladığımdan çok zor geldi, vazgeçip Hobbit-seri ve Silmarillion şeklinde devam ettim ve tamamen kafama oturmuş durumda şu anda Orta Dünya mitolojisi.

Bir dünyanın var yaratılışı,var oluşu, ırkların dünyaya gelişleri incelikle düşünülmüş,tek tek betimlenmiş,büyük bir emek! Ve hayran olduğum bir zihin gücü. Aslında yazarın daha da ömrü olasaymış çok çok şayler katarmış bu esere okudukça buna da emin oldum.

Ayrıca Tolkien bir okunmaya başlandı mı gerçekten bırakılmıyormuş,bağımlılık yapıyormuş bunu ben de yaşamış oldum,yaşadığım için de ayrı memnunum.

9 puan

Benim şahsi görüşüm; bu serinin ''Yüzüklerin Efendisi'' serisinden sonra okunması. Zira eğer önce okursanız; daha orta-dünya maceranız başlamadan bitebilir. ''Hobbit'' ve ''üçleme''nin ardından okursanız, daha tecrübeli ve orta-dünyaya aşina bir şekilde, orta-dünyanın nasıl yaratılmış olduğunu keyifle ve merakla okuyabilirsiniz. Zaten ''Hobbit'' ve ''üçleme''nin ardından bu dünyayı merak edeceksiniz. ''Kadim'' zamanlarda nelerin yaşandığını, hangi yiğit karakterlerin gelip geçtiğini öğrenmek isteyeceksiniz. Eğer orta-dünya üzerinde ''master'' yapmak istiyorsanız bu seriyi okumanızı ''şiddetle'' öneririm.

8 puan

Sillmarillion orta dünyanın da küçük bir parçası olduğu Arda diyarının tarihidir. Yaratılmasından başlayıp Yüzüklerin Efendisi'nin bitişine kadar bu diyarda olmuş bütün olayları, sevinçleri, hüzünleri, ihanetleri, savaşları anlatır. Ağır bir dili vardır ve bu nedenle her yiğidin harcı değildir. İlk bölümleri okuyup da ben nereden aldım bu kitabı demeyin derim ben. Öncelikle kitabı okurken kendinizi kitaba vermelisiniz ve isimleri öğrenmeye çalışmalısınız. Kitabın arkasındaki sözlüğe sık sık bakmanızı da tavsiye ederim. Kitabı ilk bölümlerde ite ite zorla götüreceksiniz belki ama kitabı yarıladıktan sonra dil hafifleyecektir. Özellikle Beren ile Luthien´den sonrası su gibi akıp gidecektir. 

Kitapta çok fazla karakter ve çok fazla sıfat var (Noldor, Sindarin v.s). Ayrıca elfçe de başka cüce dilinde ve insan dilinde başka telafuzları var. Geçmişteki ve gelecekteki isimleri var. Bunlara çok takılmadan okursanız ve sık geçen isimlerini bilseniz yeter diye düşünüyorum. Ben kitabın ilk 300 sayfasını okudum ve bir zaman sonra zorlandğımı farkettim. Silmarillion´a tekrar baştan başladım ve böylece olaylar ve kişiler daha iyi oturdu. Ondan sonra Hobbit´e geçtim. Sonra da Yüzüklerin Efendisi´ni okudum ve seriyi tamamladım.

Bu kitabı yarıladıktan sonra Hurin´in Çocukları adlı kitabı almanızı tavsiye ediyorum. "Turambar Turin´e Darir" adlı bölümde 60 sayfada anlatılan hikayenin geniş versiyonunu okumanızı ve sonra Silmarillion´a geri dönmenizi tavsiye ediyorum. O bölümü atlayıp diğerinden devam edebilirsiniz.

9 puan

güzel bir kitap hele ki yüzüklerin efendisi serisini seven birisi için mutlaka okunması gereken bir kitap bütün eksik kısımlar bu kitap ile birlikte tamamlanıyor haa diyorsunuz yanlız ilk 50-60 sayfası biraz sıkıcı olabiliyor bunun nedeni de çok fazla isim ve bölge olması ama alışınca hızlanıyor kitap

8 puan

Sadece bir kitap olarak değerlendirmek haksızlık olur kanaatindeyim. Çünkü üstat yalnızca bir macera kitabı yazmamış adeta bir evreni tek başına yaratmış bu eserde. Dünyanın yaratılışı, güneş ve ayın doğuşu, ırkların uyanışı ve yüzyıllarca süren epik bir tarih.

Baştan uyarmakta fayda görüyorum, Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi kitaplarını okuduktan sonra başlanmalı. Aksi takdirde ağırlığı altında ezilmeniz kaçınılmaz. Çükü gerçekten de çok ağır ve hazmedilmesi, tam olarak kavraması zor bir külliyat. Diğer kitapları okuduktan sonra kabaran merak duygusu ve üstada duyduğunuz saygı, Silmarillon'u okuduğunuz sırada yelken ve rüzgarınız olacaktır zaten.

Profil Resmi
10 puan

Orta Dünya'nın çıtası olan bu eser mutlaka okunmalı. Silmarillion okuması kolay olmayan ancak merakınız varsa ve daha çok şey öğrenmek istiyorsanız mutlaka elinizin altında olması gereken bir eser.

geri ileri