Notre Dame'ın Kamburu

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
8 puan

klasiklerin en iyilerinden...

9 puan

Dünya klasiklerinden olan bu kitabı okuduğumda çok beğenmiştim.

8 puan

Victor Hugo'nun okuduğum ilk kitabı, ve insana geçekten "Boşa romantizmin babası dememişler yazara" dedirtiyor.. Pek çoğu şeyi sorgulayan eser özellikle, önemli olanın sadece resim mi yoksa nitelik ve iç dünya mı olduğunu uzun uzun düşündürüyor. Ayrıca, din, iyi niyet, güzellik-çirkinlik, annelik, sadakat, sefillik vb pek çok kavram büyüteç altında.. Boşa klasik olmamış, tavsiye ediyorum.. :)

7 puan

Claude Frollo adlı bir papaz kilisenin önünde bir bebek bulmuştur ve çok çirkin bir bebek olduğundan ona fransızcada “eksik-tamamlanmamış” anlamına gelen Quasimodo ismini verir.Quasimodo büyüyünce ise papaz ona zangoçluk görevi verir.Bir süre sonra zilin sesi nedeniyle Quasimodo sağır olur. O sırada bir gün Esmeralda adında bir kızla tanışır kız bir çingenedir.Ama aslında Esmeralda dünyaya bir çingene olarak gelmemiştir.Çingeneler onu küçükken kaçırmış ve yerine sakat bir çocuğu bırakmışlardır bu çocuk ise Quasimodo’dur.Esmeralda genç ve güzel bir kızdır Quasimodo’nun onu görüp aşık olasıyla olaylar karışır çünkü papaz Claude Frollo’da bir din adamı gibi yaşamaktan bıkmıştır ve Esmeralda’ya duygular beslemektedir..

11 yıl, 8 ay
10 puan

Keşke bu romanı on yıl evvel okusaydım. Ertelemekle büyük hata etmişim. Fransa'nın mekân tasvirleri sıkıcıydı; ama geri kalan her şey mükemmeldi. Hele sonu!.. Muhteşemdi. Anlatıp da heyecanını kaçırmak istemem. Herkese tavsiye ederim.

10 puan

İlk 70 sayfayı okuyup yarım bırakmıştım. Keşke devam etseymişim.
Gerçekten çok etkileyiciydi. Kitap sever bir insanın ölmeden önce mutlaka okuması gereken bir kitap.

10 puan

bir arkadaşım önerdi onun sayesinde ilk edebiyat kitabımı okuyacakmışım gibi gözüküyor :)

9 puan

çok güzel bir kitaptı .filmini izledim müzikli ayrı bir keyifti hatta çizgi filmine bile baktım ama hiçbiri okuduğum keyfi vermedi

10 yıl, 11 ay
9 puan

Hep merak ettiğim bir kitaptı. Victor Hugo'nun anlatışı, tasvirleri çok detaylı, sayfalarla sürüyor, ancak insanı sıkmıyor. Çevirme de başarılı diye bilirim. Hikaye okudukça akıp gitti, bazen üzüldüm, bazen duyguların temizliğine hayran kaldım, ancak sonunu hiç böyle tahmin etmemiştim. Unutmayacağım kitaplar sırasında artık.

Profil Resmi
10 puan

esmeralda ...bir güzellik ancak bu kadar edebi anlatılabilir.zavallı esmeralda okurken bazen acıyor,bazen kıskanıyorsunuz.uğruna aşk ateşinde yanan üç adam.küçük esmeraldanın seçip aşık olduğu phobeuis ve onu öldürecek kadar sevip kıskanan imkansız aşk ateşlerinde yanan frollo.nerden bilebililirdi ki asıl masumiyetin asıl aşkın kambur bir adamda saklı olduğunu.müzikali kitabından daha büyük yankı yapmıştır.klasikleşmiş romanla bütünleşmiştir

Profil Resmi
9 puan

Müzikalı da çok iyi bu romanln...

10 yıl, 11 ay
10 puan

ilk çocukluğumun en sevdiğim kitabıydı halende çok severek okuduğum bir kitaptı

11 yıl, 10 ay
Profil Resmi
2 puan

çooo..ok sıkıldım okurken. bu yüzden yarım bıraktım..

9 puan

Bana okumayı sevdiren, aşkı, trajediyi, isyanı iliklerime kadar yaşatan bu kitabı 18 sene sonra yeniden okudum.Phoebus, Frollo,Gringore,Quasimodo ve tabi ki çingene kızı Esmeralda arasında yaşanan umutsuz bir aşk hikayesidir.Yazar Notre Dame katedralinde gezinti yaparken duvara kazınmış bir yazı görür "KADER".Bu kitap duvardaki o yazının hikayesidir.Çok ağır din eleştirisi içerdiğinden Vatikan bir dönem Victor Hugo'yu afaroz etmeyi bile tartışmıştır.

7 puan

Çok fazla gereksiz bölüm vardı kitapta. Fakat anlatım çok iyiydi. Karakter analizleri ve toplum eleştirisi yerindeydi.

Profil Resmi
9 puan

-Büyük olayların hiç hesap edilmeyen neticeleri oluyor.
-Tek gözlü insan bir körden daha eksiktir. Neyinin eksik olduğunu bilir...
-Aşk, hem iki kişi hem de tek kişi olmaktır...
....anneler kendilerine en çok acı çektiren çocukları daha çok severler...
-Kadınlar içgüdüsel olarak birbirlerini daha erkek zekasından daha iyi anlar ve birbirlerine daha çabuk cevap verirler.
- Toplumun dışındaydı, hayatın dışındaydı, ama içeri girmenin belki de imkansız olmadığını seziyor gibiydi. Mezarının anahtarını yanında taşıyan bir ölü gibiydi...
- *Çünku aşk bir ağaç gibidir, kendi kendine büyür, köklerini bütün varlığımızın en derinlerine kadar uzatır ve genellikle yıkıntıya dönmüş kalpte yeşermeye devam eder. İzahı zor olan şey bu tutkunun ne kadar körse o kadar da inatçı olmasıdır. Ne kadar mantıksızsa o kadar dayanıklı olmasıdır. ***
-Aslan kuyruğu olmaktansa, sinek olmayı tercih ederim.
-İşte hayat! Hep en iyi arkadaşlarımız düşürür bizi!

9 puan

Başrahip, yüzbaşı ve çancı kambur üçlüsü karşısında zavallı esmeralda... beklenmedik bir son olmadı benim için. Aşkın insana ne yapabileceğini victor hugo anlatmış. ayrıca bu kitapta kader, tanrı'nın varlığı ve etkisi gibi felsefi sorularda dönemin havasıyla tartışılmış. Kitap sizi sıkmıyor kesinlikle sadece biraz yoruyor.

geri ileri