Nefret Söylemi ve Nefret Suçları

En Son Değerlendirmeler

10 puan

Nefret Suçu ya da Nefret Söylemi nedir? Kökü nerelere dayanır? kimlere ya da neye karşı işlenir? bu gibi soruların cevabını toplumdan gerçek örnekler vererek anlatan yazılardan oluşan olması gereken bir araştırma kitabı olmuş. sadece sosyoloji okuyan ya da buna ilgi duyan insanların değil bence herkes tarafından okunması gereken bir kitap. dili çok fazla akademik ve anlaşılması zor kavram tartışmalarıyla dolu değil herkesin okuyabileceği akıcılığa sahip.
Kitap belirli yazıların derlenmesi sonucu ortaya çıkıyor. belirli başlıklar altında Nefret Suçu Ve Nefret Söylemini farklı biçimlerden ve konulardan ele alıyor. ve birçok yazarın yazısı mevcut. kavramların kökenini tartıştığı gibi,Hrant Dink Cinayetine de değinip örnekler üzerinden de anlatma yoluna gitmiş. sadece hukuksal olarak değil sosyo-politik, etnik ve bir insan hakları sorunu olarak da ele alan başlıklar da var.
Çevremizde çok fazla nefret suçu işleniyor.İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana sürüp giden bir durum ancak kavramsal olarak çok yeni bir tartışma bu nefret suçu ve nefret söylemi. bir suç işlenmese bile nefret söylemi o suça tuğla koyan en önemli basamaklardan biri.buna her gün her yerde rastlayabiliyoruz. Bir kişiye, sadece mensubu olduğu bir grup yüzünden ya da bir cinsel/cinsiyet kimliği yüzünden, tercihleri ya da farklılığı yüzünden uygulanan en yıpratıcı şiddet türlerinden biridir bu Nefret Söylemi. ve binlerce örneğimiz var bu suça yönelik. katliamlar, cinayetler, sırf bir başkası sizin gibi düşünmüyor sizin gibi hissetmiyor ya da sizin inandığınız şeye inanmıyor diye. farklılıklara, farklı düşüncelere, farklı yaşambiçimlerine,farklı etniklere, farklı cinsiyeylere, farklı cinsel tercihlere, farklı dini inançlara saygı duymayı öğrenmek, Nefret suçlarının ciddi anlamda kanıksanmış ve normalleştirilmiş olduğunu görüp farkındalığın artması için okunması zaruri olduğuna inandığım bir kitap.

geri ileri