Hırsızlar Sokağı

En Son Değerlendirmeler

7 puan

Orta Doğu 'da yillarca yaşamış, bölgeye hakim , kültüre hakim bir yazar olan Mathias Énard'ın kaleminden cikma , oldukca yakin bir zamanda meydana gelen Arap Bahar'ıni merkeze alan eser.

Bu kadar yakin zamanda cereyan etmis Arap Bahar'ıni merkeze alarak bir roman yazmak kolay değil sanirim.

Kitabin ana karakteri Lakhdar uzerinden yazar mesajlarini veriyor. Ozgurluk, demokrasi, esitlik isteyen , otoriter rejimin baskilarindan bikan, isyan eden halklarin sesini yansitmis kitabinda. Ozellikle siyasal islama, bu coğrafyada kadınin ikinci plana atilmasina, baskici rejimlere yonelik elestirilerini yapmis yazar. Lahkdar ve Besim'in arkadasliklari üzerinden Kuzey Afrika'dan Barcelona'ya uzanan bir macerayi komplike bir sekilde okuyucuya sunmaya calismis, ozellikle meydana gelen isyanlarin kulturel yasam uzerindeki artci sarsıntılarını, radikal islamcilarin yaptigi eylemlerle huzura ac bu coğrafyanın dirlik ve duzenine nasil kastettiğini gostermek istemistir.

Lakhdar, baş karakter olarak kimlik bunalimi yasamaktadir. Yasadıgı sikintilar nedeniyle kendini islamin golgesi altina almis ama en nihayetinde de gordukleri karsisinda , Islamiyet icerisinde olmayan teror eylemlerine sahit olmasiyla beraber ic huzuru bulduğu islamdan kopukluklar yasamaktadir. Zaten bu karmasik kimlik yapisi onu hic istemediği davranışlara itmektedir. Nureddin ve Besim ile yakinliklari , Yaninda calistigi adamin suan aklimda degil onunde kendini zehirlemesi onda büyük bir travmaya yol acmis, polisin nefesini her an ensesinde hissetmis ve kaderi kotu yonde tersine çevirmiş. En buyuk dayanağı Judieth'e duydugu ask...Aşkları Lakhdar'i yaşadığı topraklardan uzaklara suruklemekte ama kader pençesini uzerine gecirmistir bir kere.

(Tanca) Fas - Barcelona(Ispanya) hatti uzerinde yasanan icinde bircok mesaj içeren hazin bir macera vesselam.

Usluba gelirsek ; kitap oldukca akici,sikmayan bir yapida. Iki gunde bitirdim 300 sayfalik kitabi. Betimlemelerin fazlaca olduğu bir eser. Karisikliklar icerisindeki coğrafya başarılı sekilde yansitilmis.

Kitabin degerine gelince , yakin zamanda meydana gelmesi itibariyle ilerleyen surecte ortaya çıkacaktır.

geri ileri