Gökdelen

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
8 puan

http://oklapkutuphanesi.blogspot.de/2011/11/tahsin-yucel-gokdelen-curumede-son.html

4 puan

Bilim kurgu türünde bir roman. En azından, bilim-kurgu türünün pek çok unsurunu kullandığı için, bu tür içinde sınıflandırılabilecek bir roman.

Bir öyküye sığabilecek bir konu 288 sayfalık roman olarak yazıldığında haliyle pek çok tekrar da kaçınılmaz olmuş. Bazı bölümlerde paragrafları çok uzun buldum.

Kitabın ilk 100-150 sayfası neredeyse tamamen tekrarlardan oluşuyor.

Roman karakterlerini tutarlı bulmadım. Örneğin, Gül Tezcan karakteri tutarsız. Can Tezcan'ın "çılgın projesini" destekleyip desteklemediği tam anlaşılmıyor. Rıza Koç karakteri aynı şekilde; Sıkı bir marksist muhalif mi, asalak mı, yoksa her ikisi birden mi belli değil. Can Tezcan, Sabri Serin ve Rıza Koç, roman içinde bazen yazarın fikirlerini ifade eden tek bir karaktere dönüşüyor. Bu üçlüye Gül Tezcan'ın da katıldığı bölümler var.

Roman karakterlerinin hemen hepsi benzer beden dili ile tarifleniyor. Bu da yazarın karakterlerden çok ana fikre odaklandığını düşündürüyor. Yazar, tüm karakterleri içinde sadece Mevlüt Doğan'a - o da Smerdiakof anıştırması yoluyla- odaklanıyor.

Yılkı insanları düşüncesi hoş, ancak yeterince işlenmeden hızlı geçilmiş.

Romanda anlatılan bir kaç öykü var. Bu öyküleri birbirine bağlayan örgüde bazı kopukluklar var.

Tahsin Yücel'in çok daha iyi eserleri var; Özellikle de öykü türünde yazılmış olanlar.

10 yıl, 11 ay
1 puan

Çok basit bir kitap. Kurgusu çok zayıf. Yazar çok uzak bir geleceği şekillendirmeye çalışmış ama anlattıkları şu an bile gözlemleyebildiğimiz şeyler. Ayrıca öztürkçe kullanacağım derken kitabı iyice rezil etmiş.

6 puan

Kitapta ilk dikkatimi çeken şey kitaptaki olayların 2070'ler Türkiye'sinde geçiyor olmasına rağmen, teknolojik bakımdan olması muhtemel yeniliklerin romanda gözükmemesi. Romanda küçük uçaklara benzeyen mekikler, şehri kaplayan gökdelenler, doğaya dönen yılkı insanları gibi bilimkurgu öğeleri var; ancak sınırlı, kapsamlı değil.

Bunun bir sebebi, Gökdelen romanının bilimkurgu değil eleştiri ağırlıklı olması olabilir. Romanda ülke yönetimi, yargı, özelleştirme gibi konularda sıkı eleştiriler var. Bu eleştiriler kitabın çoğunluğunu kaplıyor ve romana didaktik bir hava katıyor.

Özellikle başbakan Mevlüt Doğan'ı okurken günümüzden çok iyi tanıdığınız birini anımsayabilirsiniz.

geri ileri