Fatih - Harbiye

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
9 puan

okumaya başladığınız zaman elinizden düşürmeyeceksiniz

9 puan

muhteşem bir kitap okudum, elimden bırakamadım sen nadıl büyük bir yazarmışsın Peyami Safa ben nasıl geç kalmışım seni okumaya iyi ki okudum iyi ki... kitaba gelecek olursak nerimanın ikilemi asla macit ve şinasi olmadı hep batılılaşma arzusu ve doğulu yetiştirilişi oldu, ruhsal olarak çok çırpındı ve bu arzusunu yendi en sonunda kendine doğru geleni seçerek huzura kavuştu. Peki biz? biz bu savaşı kaybede kaybede kendi kültürümüzden yozlaştıkça yozlaştık boş ve suni insanlar olup çıktık maalesef

Profil Resmi
8 puan


Peyami Safa'nın okunması gereken kitaplarından. Kurguyu çok güzel yapmış ve kelimelerle tasviri zihninize işliyor. Beyoğlu sokakları, Fatih'in maddi - manevi semt portresi ve Şinasi'nin kemençe çalarken betimlenen kırık, içi pislik dolu tırnakları hala aklımdadır : )

11 yıl, 10 ay
7 puan

Peyami Safa'nın kitapta gelişen olaylar karşisinda karakterkerin durumunu ve ruh halini anlatışı gayet iyiydi.Şinasi doğuyu,Macit batıyı,Neriman ise o yillardaki insanlarin doğu-batı arasindaki bocalayışını iyi temsil ediyordu.Şarklıkarın kediye,Garplilarin ise köpeğe benzetildiği bölumu okumakta zevkliydi.

7 puan

türk aydınının kimlik arayışında doğu ile batı hep bir kıyas ve tercih konusu olmuştur. bu kitapta da bu konu işlenmiş gene.

11 yıl, 11 ay
9 puan

Doğu-Batı çatışmasının en güzel anlatıldığı kitaplardandır:)En sevdiğim Peyami Safa romanı aynı zamanda:)

Profil Resmi
8 puan

Toplumsal bir geçiş dönemini anlatıyor. Batı-doğu çatışması çok güzel işlenmiş..

9 puan

O dönemin Batı ve Doğu kültürü arasında kalmış Neriman adında genç bir kızın gelgitlerini anlatıyor ve bence Peyami Safanın en güzel eserlerinden

9 puan

Doğu-Batı karşılaştırmasını döneminde Peyami Safa gibi anlatabilen yazarlar azdır, bir de Cemil Meriç var tabii ama o düşünce yazıları olarak okura aktarıyordu fikirlerini. Romanı sıkılmadan okuyabilirsiniz, tavsiye ederim.

Profil Resmi
8 puan

İlkokulda okumuş olduğum Osmanlıdaki doğu batı çatışmasını kaliteli bir dil ile anlatan eser. Okunmasını tavsiye ederim.

Profil Resmi
8 puan

Dokuzuncu hariciye koğuşunun eri daha farklı bence :)

Profil Resmi
9 puan

Peyami Safa'yı ve onun düşünce tarzını anlayabilmek adına okunabilecek başlıca eserlerden.

Profil Resmi
8 puan

kasvetli romanların üstadı peyami safa.. batılılaşma hareketini çok güzel dökmüş yazıya.

10 yıl, 11 ay
Profil Resmi
9 puan

bence herkes okumalı. tarihi bir ikilemin, kişiler üzerinden etkisi çözümlemeci şekilde aktarılmış.

Profil Resmi
9 puan

Güzel bir kitaptı.

Profil Resmi
9 puan

Zor bir dili olsa da büyük bir yapıt olan bir kitaptı, severek ve sıkılmadan okudum :)

10 yıl, 6 ay
Profil Resmi
6 puan

Beklediğim gibi değildi.
Aşırı derece tasvir yapılması ve karakterlerin hep ruhani yanlarının anlatılması sarmadı beni.

7 puan

Peyami Safa'nin diger eserlerinden pek farkli degil agdali bir dil,melankolik bir ask hikayesi iki bati ve dogu arasindaki kulturel carpismalar.Okunmaya mutlaka deger kesinlikle.cok ince olmasina ragmen uzun surdu cunku degerlendirerek okumaya calistim.

Profil Resmi
8 puan

Gayet güzel bir kitap.

10 yıl, 10 ay
Profil Resmi
8 puan

kütüphanemde olan ama hala okumanın fırsat olmadığı kitap

Profil Resmi
7 puan

Gene doğu ve batı kıyası yapılmış peyami safa'nın düşünce tarzını anlamak için iyi bir kitap

Profil Resmi
7 puan

okunması gereken kitaplardandı benim için, kütüphanemdeki yerini aldı.

8 puan

GAZALİ :
''Harp bitti.Maktullar harp meydanında yatıyor.
Bütün çığlıkları, ızdırap ve kin çığlıkları sustu.
Her beşeri kasırgayı takip eden sükut,
bütün bu şeylerin ne kadar boş olduğunu ne iyi gösterir!''

Profil Resmi
9 puan

Peyami Safa'nın Batılılaşma üzerine yazdığı muhteşem bir roman.

Profil Resmi
6 puan

Lise yaşantımızda mutlaka bize tavsiye edilen ve kitap okumayı aşılamak için öğretmenlerimiz tarafından bize önerilen bir kaç Türk klasiğinden birisi.Tarih, roman olması dolayısıyla benim pek ilgimi ve sevgimi kazanamamıştır kendileri.Puanım 6

3 puan

Kitapta eski Türkçe kelimeler olduğu için konunun fazla içine giremedim.Diziden esinlenerek okumak istedim ama pek alakası yokmuş.

Profil Resmi
9 puan

Eski Türkçe'den de bolca kelime kullanılması sebebiyle anlaşılması güç bir kitap ama Eski Türkçe'ye biraz merak duymama ve bir kaç kelime kapmama yardımcı oldu.

7 puan

Doğu-Batı çatışmasını ve Doğu-Batı arasında bocalamayı farklı iki semtle sembolize ederek anlatan küçük hacimli bir roman. Psikolojik tahlilleri iyi ancak konu çok sıradan geldi bana. Bir mesaj vermesi açısından iyi bir roman sayılabilir ama öykü çok kısa ve pek heyecanlı değil, olaylar çok yüzeysel kalmış. Öykü oldukça kısa ve yüzeysel olmasına rağmen ana fikri rahatlıkla verebilmesi en artı yönü bence...

Bu kitabı bitirdiğimde, batılılaşma ile çağdaşlaşmanın farklı şeyler olduğunu düşündüm ve çağdaşlaşmamız gerekirken aksine batılılaşmayı çağdaşlaşmak diye birbirimize yutturma sahtekarlığını gösterdiğimiz için sinirledim durdum.

9 puan

söz ve debeiyat ustasının okumada geç kaldıgım güzel ve sıkmayan bir eseri tavsiye ederim

Profil Resmi
8 puan

Ötüken yayınlarından olanı okudum. O kadar eski Türkçe kelime vardı ki okurken zorlandım açıkcası. Eserlerin günümüz Türkçe'sine sadeleştirilerek bozulması taraftarı değilim ama alt kısımda kelimelerin açıklaması verilseymiş iyi olurmuş. Onun dışında Peyami Safa geçiş dönemindeki Türkiye'nin medeniyet çatışmasını çok başarılı aktarmış okuruna. Gözlemler, betimlemeler o kadar muhteşem ve konu o kadar akıcı ki! Bana göre kesinlikle okunması gerekilen bir kitap olmuş.

geri 1 | 2