Budala

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
10 puan

En sevdiğim kitap! Başlarında bir daha Dostoyevski okumamaya karar vermiştim ama kitabı bitirdikten sonra yazara hayran kaldım.

7 puan

Dostoyevki, kendi hayatından izler de taşıyan ‘Budala’da, okurunu, insan ruhunun geniş sınırlarında keyifli bir gezintiye çıkarıyor. Bu yolculuğun en dikkate değer karakteri, aynı zamanda romanın da başkahramanı olan Prens Mışkin’dir.

Profil Resmi
7 puan

Kitap sayfa olarak çok fazla görünebilir, bazı yerlerinde gerçekten sizi sıkabilir, arada konudan uzaklaşabilirsiniz ama sonuna kadar okuduktan sonra değdiğini göreceksiniz ve benim gibi sizide etkileyecektir sonuna isyan etmeniz keşke biraz daha uzatsa böyle bitmese demeniz muhtemel mutlaka okunmalı
(Benim hatam kalitesiz bir yayınevinden alıp okumam belkide kitaptan bazı yerlerinden kopmama kalitesiz çeviri neden oldu kaliteli gerçekten klasiklerde kendini kanıtlamış bir yayınevinden alıp okunmalı)

7 puan

Çevirinin yetersizliği nedeniyle çok tat alamadım. Budala'yı kötü bir çeviriden okumak da başlı başına ayrı bir budalalık sanırım.

10 yıl, 6 ay
8 puan

Bu kitabı okuyacaklara mutlaka iletişim yayınlarından okumalarını tavsiye ederim çeviri çok önemli.Çünkü kitapda olayın kurgusu yanında psikolojik çözümlemelere giden hatta yazarın kendi kızını kaybettiği döneme gelen bu havayı da romana yansıttığı yerler var.Kötü bir çeviri yada özet bir kitapda buralar gözden kaçacakdır.
Beni çok yoran isimler konusu oldu,bir kişiye kendi adı,ön adı,baba adı ve lakabı ile hitap ediliyor ve kim kimdir karıştırım bir daha rus edebiyatı okuduğımda isimleri not alacağım.Birde kiyabın yazıldığı dönemde ki bunların saygı anlayışı,sınıflanmaları,görgü kuralları,kadının toplumdaki rolü,ahlak anlayışları,sosyeteye,dine ,ölümebakış açıları hakkonda güzel değerlendirmeler var.Akıcı ve sıkıcı bölümler peşpeşe geliyor ama kiyap çok ızundu 735 sayfa zaman zaman sıkıldığımı itiraf etmeliyim.

11 yıl, 2 ay
9 puan

Gerçekten çok güzel bir kitaptı, okurken rahatladım, keşke iş güç olmasa, şu dersler bir bitse,şu misafirler bir gitse aralıksız okusam dedim.Yani çok yoğun olduğunuz bir dönemde okumayın. Bir de çok sıkıcı, çok yorucu bir kitap yorumlarını da fazlaca aldım; yani önce daha ince bir Dostoyevski tarzıyla kendinizi deneyip, beğenip beğenmediğinizi keşfetmelisiniz.

7 puan

Usta yazar usta çevirmenden okunmalıdır.Ergin Altay'ı tercih ettim.Dikkatimi çeken bir nokta oldu.Ergin Altay çevirilerini hep İletişimden okumuştum.Bu seferki İş Bankası oldu.Neden İletişimle çalıştığı zamanlarda oradan çevirmediğini merak ettim.Sanırım Budalayı bitirince sebebini anladım.Budalanın diğer Dostoyevski yapıtlarına göre daha karmaşık daha zayıf karakterler barındırdığını düşünüyorum.Bir Suç ve Ceza ya da Karamazov Kardeşler niyetiyle okunmasını tavsiye etmem.Belki de çevirmende benimle aynı fikre sahip olduğu için diğer parlak yapıtlarını çevirip bunu seneler sonra çevirmeye zoraki karar vermiş olabilir.

6 yıl, 10 ay
8 puan

Dostoyevski, kafasında milyon tane hayata dair veya felsefi fikrin cirit attığı bir abimiz. Bu fikirleri bizimle tartışmak için İppolit isimli bir karakter oluşturup onun ağzından sayfalarca, uzun uzun efkarını beyan ediyor. Bu fikirleri okumaya tahammül edelim diye de çok güzel bir aşk hikayesi etrafında ilginç karakterleri romana dahil ediyor. Bu sebeple güzelim Aglaya-Prens bölümleri çok kısa tutulmuşken 10-15 sayfa sadece İppolit'in mektubuna muhatap oluyoruz. Romanda betimlemeler çok iyi ve detaylı. Prens'in sara nöbeti geçirme anını ve öncesini bizzat yaşamış gibi oldum. Sonuç olarak yer yer sıksa da tavsiye edeceğim bir roman.
Unutmadan "Mazlum Beyhan" çevirisinin gayet iyi olduğunu söylemeliyim.

9 puan

harika bir dostoyevski eseri :):)

Profil Resmi
10 puan

Dönüp dönüp okuduğum, başucu kitaplarımdan. Ama çeviri önemli; İletişim Yayınları'ndan okunmasını tavsiye ederim.

7 puan

İş Bankası Yayınlarının çevirisi harikaydı. Onun dışında kitap oldukça durağan, herhangi bir aksiyon yok ama yine de akıp gidiyor ilginç bir şekilde. Sevgili Dosto tüm karakterleri en ince ayrıntısına kadar tahlil etmeye hiç üşenmemiş. Her bir karakter de ayrı bir ruh hastasıydı :) O kadar uzun uzun anlatmaya daha farklı bir son beklerdim ama bir anda oldu bitti her şey sanki. Dostoyevski'nin bir dahi olduğu su götürmez bir gerçek ama yine de en iyi eseriydi diyemeyeceğim. Benim için hala Suç ve Ceza favori

6 puan

Çok akıcı ve güzel bir kitaptı. Gece gece uykumu kaçırttı.

Profil Resmi
5 puan

Aşk ne la, yeniliyor mu .)

9 puan

Dostoyevskiyinin en sağlam başyapıtarından biri

Profil Resmi
8 puan

Dostoyevski bu kitabında da döktürmüş..betimlemeler tasvirler vs. vs.çok güzel..ama gene de 8 puan..

Profil Resmi
9 puan

Klasikleri okumaktan keyif alanlar bilir dili biraz ağır oluyor. kesinlikle bir solukta okudum.

7 puan

Dünyanın kötülüğüne rağmen. İyi kalmaya başarabilen bir insanın çabasını anlatıyor.

Profil Resmi
7 puan

Kesinlikle Antik Batı Yayınlarından okumayın bu kitabi. Hatta hiçbir klasiği bu yayından okumanızı önermem.

5 puan

dostoyevski kendini mi anlattın acaba sormak isterdim sana çirkin saralı çirkin yazar senin görkemin kağıtta değil mi?

10 yıl, 10 ay
5 puan

Olaylar aşırı derece uzun uzadıya anlatılmış... Ve gittikçe karmaşıklaşan bir olay örgüsü var.

5 puan

Bugüne kadar okuduğum en sıkıcı kitap 5 puanı da Dostoyevski adı için verdim.

10 puan

Toplumun değerlerinin üzerinde değerlere sahip olunca BUDALA olarak adlandırılabilirsiniz ?

8 puan

kitap sonuna kadar muhteşemdi ama en sonunda prens hak ettiği mutluluğu bulması gerekirdi.Aglaya ile evlenen o olmalıdı.

11 yıl, 3 ay
Profil Resmi
9 puan

Beni bir kitap karakterine aşık edebilecek kadar güzel bir kitap...

2 puan

Dostoyevskinin dili bana gelmiyor gerçekten. Suç ve Ceza'ya göre daha akıcı çok daha kısa bir kitaptı tabi o ayrı.

Profil Resmi
9 puan

...

10 puan

Başyapıt, ve bence Dostoyevski nin en muhteşem kitabı. (İyi bir çevirmenden okuyun)

6 puan

Sıkıldım okurken...
Bitti çok şükür.

geri ileri