Başka Dünyalar Mümkün

En Son Değerlendirmeler

10 puan

Bu kitaba 10 puan verme nedenim içerik değil, gösterilen emek ve oluşturulmasının ardında yatan fikir.

Bu kitapta bulunan makalelerin hepsi zaten kendini kanıtlamış ve bilimkurgu alanında söz sahibi olan ustalarca yazılmış. Onlara bir de benim 10 puan vermem oldukça saçma olur. Ancak o makaleleleri derleme fikrine, her makaleyi bu kadar başarılı biçimde çevirenlere ve o çevirilere böyle muazzam editörlük edenlere tam puan verebilirim.

Her bilimkurgu okurunun edinmesi gerek. Türkçe kaynak konusunda çok ciddi sıkıntılarımız var ya hani, Varlık Yayınları'nın 2007'de yaptığı bu girişim meğer nasıl bir cevheri içinde barındrıyormuş! Hatta bilimkurguyla da bitmiyor, çünkü yazarlar hep usta isimler. Onlar da tek yerle sınırlı kalmayarak daha birçok konuda ufuk açıyorlar.

Yer yer okuduğum kısımların orijinal metnini düşünüp "yahu burayı nasıl bu kadar başarılı çevirdiler!" diye şaşıp kaldığım, fazlasıyla yetkin ellerden çıkmış bir çeviriye sahip. Editörlük de öyle. Ayrca seçilen makaleler de güzel bir seçim sürecinin sonucunda derlenmiş, o da belli. Özellikle çoğu makaleyi okurken dönüp ülkemize bakmadan edemiyor insan. İşte bu nedenle bence doğru seçimler bunlar.

Ne diyelim, bilimkurgu tutkunları bu kitabı mutlaka edinsin. Kısa zamanda tükenenler listesine girer. Kıymeti bilinmemiş, bari şimdi bilelim.

geri ileri