Arapların Gözünden Haçlı Seferleri

En Son Değerlendirmeler

10 puan

Yakın bir zaman önce okuduğum kitap gerçekten diğer tarih kitaplarının anlatım çizgisinden çok farklı. Kitap, etiketlendiği gibi Osmanlı tarihiyle ilgilenmiyor. Zaten konunun Osmanlı tarihinden önce yaşanan olayları anlatması gerek haliyle. Arap ve etrafındaki topraklarda yapılan iktidar mücadeleleri, Roma katolik kilisesinin ve görevlendirdiği kralların kutsal topraklarda yaptıkları, entrikaları ve oyunları hikaye okur gibi okumanızı sağlıyor. Tarihe ve 700-1250 arası haçlı-arap savaşları tarihine eraklı olanların okuması gerek.

10 puan

çok farklı ben çok beğendim

9 puan

Doğu Halkları'nın kültürel kodlarını ve yönetim geleneklerini anlamak açısından faydalı bir eser.

10 puan

Gerçekten harika bir kitap, en etkileyici yanı ise kitapta geçen olayların günümüzdeki yansımasını; tarih tekkerrürünü düşündürtüyor.

İnsan okuyunca barış döneminin değerini, siyasi ve kişisel ihtirasların kötü sonuçlarını daha iyi anlıyor. Ayrıca benim için de farklı olarak savaş kahramanı olma arzusu neferlendi nedendir bilmiyorum :)

Zengi, Selahattin , Nureddin ne büyük komutanlarmış.

...O, Emevilerin gururlu şehrinin ırzına geçmeye değil, onu baştan çıkarmaya gelmişti....

10 puan

Amin Maoluf'un muhteşem birikimi, güçlü objektifliği, ufuk ve vicdan açıklığı; ve ayrıca derinlikli araştırmacılığı kitaba etkileyici, kapsamlı ve okuru kavrayıcı biçimde yansıyor, mutlaka okuyunuz derim...

10 puan

1096-1291 yılları arasındaki Anadolu-Suriye-Mısır bölgesini, haçlı seferlerini ekseninde, siyasi, ekonomik, askeri ve toplumsal açıdan ele alınmış. Akıcı dili, yaşanan olaylara yapılan yorumlar ve bunlara dair çıkarımlar kitabı zevkli kılıyor. Fakat, bu dönemdeki ünlü komutanların müslüman kimliklerinden ziyade ırkları ile analiz edilmesini; Memlükler, Eyyübiler gibi halkı Arap kurucuları Türk olan devletler aracılığı ile bölgede sağlanan Türk hakimiyetini "sakatlık" olarak nitelendirilmesini ve bunun Araplar açısından bir öz eleştiri olarak sunulmasını yadırgadım açıkcası..Tüm bunlara rağmen bugünü anlamamız adına, düne dair okunması gereken çok güzel bir kitap..

Profil Resmi
9 puan

Haçlı seferlerini arapların gözünden anlatmaya soyunan ve bunu yaparken vaka nüvislerin eserlerinden yararlanan yazar, çok başarılı bir çalışmaya imza atmış. Tek eksiklik anlatılanların kitap içerisinde yeterince görselleştirilememiş olmasıydı. Olayların seyrine uygun şekilde düzenlenmiş birkaç harita ve soyağacı ile akılda kalıcılığı ve takip edilebilirliği daha fazla bir eser elde edilebilir fikrindeyim. Çevirmeni de tebrik etmeden geçmemek lazım titiz çalışması için. Tarihi incelemeleri seven herkese tavsiye ederim.

8 yıl, 8 ay
geri ileri